Rekordmange fikk problemer med krevende føre i starten av januar. Skadeforebygger Hofstad-Nielsen advarer bilistene om glatte veier de neste dagene.

Rekordmange bilister trengte veihjelp i januar: Nå forbereder forsikringsselskapene seg på hektiske dager

Helgen fra 5. til 7. januar skal ha vært “helt ekstrem” med tanke på bilskader, sier forsikringsselskapet Fremtind. Nå kommer de med en klar oppfordring til alle som har planer om å sette seg bak rattet i løpet av det neste døgnet. 

Publisert

Det ble fredag sendt ut oransje farevarsel for svært mye is på mandag, og gult farevarsel for søndagen. Det er generelt varslet om vanskelige kjøreforhold i Oslo og omegn. 

Kommende mildvær og regn mot kald bakke, gir glatte veier og store utfordringer på veiene. Nå forbereder forsikringsselskapet seg på flere hektiske dager. 

Mottok fem ganger så mange henvendelser

– Er du i tvil om det er lurt å kjøre, bør du la bilen stå. Vi får alltid meldt mange bilskader på dager med underkjølt regn, advarer skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i forsikringsselskapet Fremtind, om i en pressemelding.

Fremtind, som er forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB, informerer om at problemføret i starten av januar ga rekorder i antall redningsoppdrag for veihjelpstjenesten til forsikringsselskapet. 

De minner om at overgang til mildvær gir stor fare for bilskader. Veihjelpstjenesten til Fremtind, SOS International, melder om at helgen fra 5. til 7. januar på landsbasis var “helt ekstrem”.

– Vaktsentralen mottok fem ganger så mange henvendelser som på en gjennomsnittlig vinterlørdag. Starthjelp og fastkjøringer var aller største problem for bilistene, forteller Hofstad-Nielsen. 

– Vi skal gjøre det vi kan for å få folk frem

– På søndag kan regnet fryse og det kan bli glatt på veiene. Mandag vil være enda mildere og med mer regn, så da kan vi forvente en god del vann i veibanene, sa statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl ved Meteorologisk Institutt på fredag.

Ruter har uttalt at de kommer til å sette inn ressurser for å håndtere værendringene, men forventer både forsinkelser og innstillinger. Seksjonssjef i bymiljøetaten, Joakim Hjertum, har sagt at de i Oslo bretter opp ermene.

– Det er en god del veier som nå har snø og isdekke på seg. Disse kan bli veldig glatte hvis det kommer regn i tillegg. Regnvær vasker ut effekten av salt ganske fort, så det kan bli utfordringer på søndag. Vi skal gjøre det vi kan for å få folk frem. 

Kan få redusert erstatning

Skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen minner om at det er sjåførens ansvar å ha tilstrekkelig veigrep i forhold til føre. Husk også at bremselengden øker drastisk når det er glatt, sier Hofstad-Nielsen. 

– Bilister som kjører uten tilstrekkelig veigrep i forhold til føre risikerer en reaksjon fra politiet, i form av en anmeldelse. En videre konsekvens kan være at også forsikringsselskapet mener du har opptrådt grovt uaktsomt. Da risikerer du redusert erstatning. Powered by Labrador CMS