Nyttårsaften skal fyrverkeri nok en gang lyse opp himmelen over Oslo sentrum. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Her kan du feire 2020 med privat eller offentlig fyrverkeri i Oslo

I morgen byr Oslo kommune på gratis fyrverkerishow, mens det er er totalforbud mot privat fyrverkeri mange steder. Dette er din guide til fyrverkeri, kollektivtrafikk, været, og smarte leveregler på nyttårsaften.

Publisert

Nyttårsaften er dagen vi legger et gammelt år bak oss og ønsker ett nytt velkommen. Kvelden har også blitt synonym med oppskyting av fyrverkeri.

Til tross for stadig mer skjerpede regler for bruk av fyrverkeri og et totalforbud mot salg av pinneraketter, bruker nordmenn i år rundt 300 millioner på bakkebatterier og annen fyrverkerimoro.

Gratis oppskyting på Rådhusplassen og Furuset

Vil du få mest ut av rakettene under årets nyttårsfeiring er det beste rådet å ta veien til Rådhusplassen eller Furuset idrettspark hvor kommunen også i år byr på gratis rakettoppskyting for å feire det nye året.

De siste årene har tilstrømmingen av mennesker til disse kommunale arrangementene, og da spesielt til arrangementet på Rådhusplassen, vært stor. Bymiljøetaten ber på sine Facebook-sider derfor folk som har tenkt seg hit på nyttårsaften ta visse forholdsregler.

Rådhusplassen er et av stedene Oslo kommune byr på gratis fyrverkeri. Men vær tidlig ute for å få plass. Foto: Morten Holm / NTB scanpix

«Av erfaring vet vi det møter opp svært mange mennesker på Rådhusplassen. Mange er alkoholpåvirket, det er trengsel og høyt støynivå. For å unngå skader og skremmende opplevelser anbefaler vi derfor ingen, og særlig ikke barnefamilier, å samle seg foran Rådhuset», skriver etaten.

Publikum bes følge reglene

De ber oslofolk følge reglene på arrangementsstedene slik at alle frammøtte skal få en best mulig nyttårsopplevelse.

«Følg anvisningene på stedet. Ikke ta med eget fyrverkeri (dette vil bli tatt i forvaring av politiet) og reis kollektivt», er tipsene fra bymiljøetaten.

Oppskytingen starter ved midnatt og varer i omlag ti minutter.

Går mot flott rakettvær

Været er alltid et stort usikkerhetsmoment på årets siste dag. Blir det skikkelig rakettvær eller vil fyrverkeriet bli skutt opp til ingen nytte.

— Ja hvordan blir været nyttårsaften?

— Det ser faktisk ut til at osloborgerne er heldige i år. Det kan komme noe skyer inn mot ettermiddagen og kvelden, men skylaget ser ut til å bli liggende såpass høyt at det ikke vil få noen innvirkning på sikten, forteller vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Martin Granerød, søndag ettermiddag.

Oslofolk kan se fram til flott rakettvær under årets nyttårsfeiring. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge/ NTB scanpix

Granerød kan glede Oslos befolkning med at årets siste dag vil starte med lettskyet vær. Dog blir det noe kaldere enn hva det har vært de siste dagene.

— Fram mot midnatt kan nok gradestokken falle ned mot frysepunktet, men dette avhenger av hvor tett skydekket blir. Jo mer skyer, jo mindre kaldt blir det, forklarer meteorologen.

Totalforbud mot fyrverkeri innenfor Ring 2

Velger du å bli sittende hjemme under nyttårsfeiringen er valget når det kommer til fyrverkeriopplevelser heller begrenset. Bor du innenfor Ring 2 er all bruk av privat fyrverkeri forbudt. Forbudet gjelder også i den gamle trehusbebygelsen på Kampen og Vålerenga.

Bor du andre steder i byen kan du lovlig skyte opp fyrverkeri nyttårsaften mellom klokken 18 og 02. Oslo brann- og redningsetat minner om at oppskyting ikke må foregå i nærheten av tørr skog eller andre brennbare omgivelser.

Husk at all provat oppskyting av fyrverkeri er forbudt innenfor Ring 2. Illustrasjonsfoto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

For å få en best mulig rakettopplevelse ber brannvesenet publikum følge følgende leveregler:

 • Det er forbudt å la barn under 18 år skyte opp fyrverkeri.Bruk vernebriller, også barn og skuelystne bør beskytte seg med briller.
 • Skyt opp privat fyrverkeri på trygg avstand fra andre mennesker, biler og bygninger.
 • Raketter med styrepinner er forbudt alle steder.

Oslo politidistrikt opplyser at reaksjonen for oppskyting av fyrverkerirakett med styrepinne normalt er et forelegg på minimum kr. 7000.

Alle nattbusser i trafikk nyttårsaften

Har du planer om å få med deg en av de kommunale oppskytingene anbefaler både bymiljøetaten og politiet oslofolk å bruke kollektivtransporten for å komme sikkert fram.

Nyttårsaften vil trikk og t-bane kjøre 15-minutters rute. Samtlige nattbusser vil gå, som om det er en vanlig i lørdag. I tillegg vil bussene på rutene 18N, 20, 21 og 54 kjøre hvert kvarter på natten fram til ca. klokken 04. Det vi også bli kjørt nattavganger på bussrute 79.

Trikkens linje 12 vil ikke gå over Rådhusplassen i tidsrommet 2200-0045 grunnet rakettoppskytingen.

Skal du ta del i nyttårsfestlighetene i Oslo sentrum, anbefales du å reise kollektivt. Illustrasjnsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

— Vi oppfordrer alle som skal til byen om å bruke kollektivtransporten. Når du skal hjem går nattbussene som om det er vanlig helg, sier kommunikasjonsrådgiver i Ruter, Knut Martin Løken, til VårtOslo.

Første nyttårsdag kjøres det søndagsruter på samtlige transportmidler.

Ta hensyn til kjæledyrene

Er nyttårsaften en av de største dagene i året for oss tobente er virkeligheten en helt annen for den pelskledde skapningen på fire ben. Mange hunder og katter blir både engstelige og stresset av all ulyden fra fyrverkeri som eksploderer rundt dem. Derfor bør hunde og katteeiere være ekstra oppmerksomme på sine kjære når klokken nærmer seg midnatt.

— Katter er vanskeligere å lese enn hunder, de vil ofte gjemme seg vekk, ligger ofte med flatt hode og ørene bakover, noen vil frese og eventuelt skjelve. Andre katter vil trekke opp i høyden eller ut når de blir redde. Noen katter kan begynne å tisse utenfor kassen, forteller veterinær ved Smådyrklinikken, Monica Schultz, til klinikkens hjemmesider.

Hunde- og katteeiere bær ta ekstra hensyn til sine firebente på nyttårsaften. Illustrasjonsfoto: Pixabay

Hun har noen gode råd om hvordan du gjøre nyttårsfeiringen bedre også for de med fire ben og pels på kroppen:

 1. Gå tur med hunden tidlig på dagen. En kan med fordel trene spor, lydighet eller annen form for hjernetrim sånn at hunden er sliten.
 2. Sett på musikk i rommet hunden/katten oppholder seg i og se til at liggeplassen til hunden/katten er skjermet for lyd og lys. Det er en fordel at katter har en plass de kan klatre opp i høyden da de ofte føler seg tryggere der.
 3. Gi dyret mat i god tid før fyrverkeriet starter. En sliten og mett hund eller katt slapper bedre av.
 4. Har du mulighet å ha hunden sammen med en annen hund som er trygg kan dette ofte være en fordel.
 5. Ikke la hunden eller katten være alene.
 6. Ikke kjeft på hunden når han/hun blir redd. Ikke trøst hunden når han/hun blir redd, da forsterker en redselen til hunden. Når hunden roer seg belønner en med godbit eller kos. Å stryke hunden rolig på brystet kan virke beroligende på hunden.
 7. Prøv å være rolig selv og ikke gjør et stort nummer ut av fyrverkeriet.
 8. Ikke ta hunden med ut for å se på fyrverkeriet! Hold katten innendørs og pass på at vinduer og katteluker er lukket. Det kan være en fordel at katten er ID-merket i tilfelle han eller hun kommer seg ut. Redde katter kan vandre langt.
Powered by Labrador CMS