Løvinne med unger i St. Hanshaugen park
Løvinne med unger pryder St. Hanshaugen park. Nå skal Oslo kommune erstatte den forsunne løveungen.

Endelig skal skulpturen Løvinne med unger på St. Hanshaugen få ny løveunge

– Vi ønsker at en ny løveunge står på en separat sokkel eller base nær løvemoren. Det er ingen føringer på kunstnerisk uttrykk eller form utover at det skal være en fortolkning av den forsvunne løveungen.

Publisert

Den ene av de to løveungene i parken på St. Hanshaugen ble meldt forsvunnet i 2004 og har vært etterlyst i media uten resultater. Nå inviterer Oslo kommunes kunstsamling via Norsk Billedhoggerforening til en åpen kvalifisering. Fra utvalget vil juryen invitere tre kunstnere til en lukket konkurranse.

– Kunstnere inviteres til å lage en fortolkning av den forsvunne løveungen. Kunstneriske og konservatorfaglige hensyn tilsier at det ikke er hensiktsmessig å kopiere den forsvunne løveungen, sier Ingrid Skard Skomedal, konservator i Oslo kommunes kunstsamling.

Det finnes ikke god nok dokumentasjon til å skape en replika så den tomme plassen på plinten vil holdes av til minne om den forsvunne løveungen.

Kurator for Oslobiennalen, Gunnar Eeg-Tverbakk snakket engasjert om biennalens mange prosjekter. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

Ingen føringer for kunstnerisk uttrykk

– Vi ønsker at en ny løveunge står på en separat sokkel eller base nær løvemoren. Det er ingen føringer på kunstnerisk uttrykk eller form utover at det skal være en fortolkning av den forsvunne løveungen i en størrelse som tilsvarer «originalen», fortsetter Per Gunnar Eeg-Tverbakk, seniorkonsulent i Oslo kommunes kunstsamling.

Skulpturen Løvinne med unger er sannsynligvis laget av den franske skulptøren Isidore Bonheur, men dette er ikke verifisert. Bonheur var en kunstner kjent for sine dyreskulpturer.

Løvinne med unger finnes også i andre varianter og størrelser rundt omkring i verden. Skulpturen er laget i støpejern og malt sort. Skulpturer i støpejern er sjeldne fordi mange ble smeltet om for å lage våpen eller ammunisjon under første og andre verdenskrig.

Løvinne med unger, ca 1900
Løvinne med unger, ca 1900.

Dyreparken på St. Hanshaugen

Skulpturen ble gitt i gave til Oslo kommune i 1891 av ingeniør Carl Michael Eger (1843–1916). Eger var med på utviklingen av Manhattan.

Fra 1817 brant det hvert år et stort og lystig St. Hansbål på den tidligere hestegravplassen Mærrahaugen som etter hvert skiftet navn til St. Hanshaugen for å få bedre omdømme. En «engelsk park» ble anlagt med beplantning av trær og fjellknauser som gjorde området til et hyggelig eldorado med stier, bekk og dam. Frem til 1918 inneholdt parken også en dyrehage, med blant annet bjørner og aper.

– Nå gleder vi oss til å se de kreative søknadene som kommer inn til denne prekvalifiseringen, sier Eeg-Tverbakk.

Powered by Labrador CMS