Politiet har tidligere ikke villet si om det var deres drone som fløy over anti-rasistene på Mortensrud 20. juni.

Politiet bekrefter dronebruk over demonstrasjonen mot Sian på Mortensrud

Oslo-politiet opplyser at de brukte drone over demonstrasjonen mot Sian på Mortensrud i juni, men benekter at den ble brukt som en del av bøteleggingen.

Publisert

Demonstrasjonen fant sted 20. juni. Leder Lars Thorsen i Stopp islamiseringen av Norge (Sian) ble møtt av en skur av tomater, egg, kasseroller og flasker da han skulle tale på en markering på Mortensrud torg.

Overfor Aftenposten bekrefter politioverbetjent Jørgen Lunde Ronge, prosjektleder for droner i Oslo-politiet, at det var deres drone som var i området. Hovedgrunnen var at politiet skulle få en bedre situasjonsforståelse, sier han.

— Ingen sammenheng med bøtelegging

Ifølge Dagbladet fikk flere av demonstrantene bøter levert på døren flere uker senere. Politiet benekter at dronen ble brukt til identifisering – og opplyser at politiet ikke har teknologi for ansiktsgjenkjenning.

Prosjektleder for droner i Oslo-politiet, Jørgen Lunde Ronge, bekrefter at det var politiets drone som var over demonstrantene på Mortensrud.

— Dronemateriale fra demonstrasjonen ble ikke brukt til å identifisere demonstranter for straffesaker. Det er ingen sammenheng mellom politiets bruk av drone og at personer fikk bøter i etterkant, sier Ronge til Aftenposten.

— Droner egner seg godt

Tidligere har politiet overfor Dagsavisen ikke ønsket å si hvorvidt dronen over Mortensrud var deres, mens viste til at de ikke kommenterer sine etterforskningsmetoder.

Dronebruken er et prøveprosjekt, og prosjektlederen er ganske sikker på at politiet vil fortsette med dette.

— Gjennom prøveprosjektet har vi funnet ut at droner egner seg godt til å få en forbedret situasjonsforståelse ved store arrangementer, sier Ronge til Aftenposten.

PS: Denne saken har du fått lese gratis. Vi håper at du syntes den var bra. Vi lever av og for oslofolk. Tegn et abonnement, slik at vi kan fortsette å lage god journalistikk som engasjerer og rører deg, der du lever. Til deg som allerede abonnerer, tusen takk.

Powered by Labrador CMS