Oslo 20210126. Fortum Oslo Varmes anlegg på Klemetsrud i Oslo.
Karbonfangstprosjektet på Klemetsrud i Oslo blir dyrere enn tidligere anslått.

Arbeidet med karbonfangst på Klemetsrud settes på vent på grunn av økte kostnader

Et oppdatert estimat for karbonfangstprosjektet på Klemetsrud, viser at prosjektet vil koste mer enn antatt. Nå settes anleggsarbeidet på vent.

Publisert

– Vår klare ambisjon er fortsatt å etablere karbonfangst på avfallsforbrenningsanlegget på Klemetsrud, men vi må justere veien til målet, sier administrerende direktør Knut Inderhaug i Hafslund Oslo Celsio i en pressemelding.

Et oppdatert estimat viser at kraftig prisøkning på utstyrsleveranser grunnet inflasjon, geopolitisk instabilitet og redusert kronekurs, vil føre til at prosjektet overstiger budsjettet på 5,55 milliarder kroner.

Settes på vent

Ifølge E24 innebærer kostnadsreduksjonen at anleggsarbeidene snart settes på vent.

Målet er at arbeidet på anlegget skal gjenopptas neste år og stå ferdig i 2027, i beste fall.

Inderhaug sier til E24 at de håper å ikke ha behov for ytterligere investeringer fra Oslo kommune og staten, som er med på prosjektet.

Reforhandler med leverandørene

Han vil ikke si hvor mye Celsio har fryktet at budsjettsprekken vil kunne bli.

– Vi går nå inn i en kostnadsreduserende fase. Den innebærer også forhandlinger med våre leverandører. Og av hensyn til det, går vi ikke ut med noen tallstørrelser nå, sier Inderhaug.

– Alvorlig tilbakeslag

Oslo Venstre reagerer sterkt på utsettelsen.

– Det er et alvorlig tilbakeslag for Oslos som miljøby at prosjektet nå settes på vent. Hvis vi ikke blir kvitt utslippene fra avfallsforbrenningen i byen, så har vi ikke en sjanse til å nå klimamålene våre, verken på kort eller lang sikt. Så det er ekstremt viktig at dette prosjektet lykkes, sier Marit Kristine Vea (V), miljøpolitisk talsperson og nestleder i Venstres bystyregruppe.

Men også Vea er opptatt av å holde kostnadene under kontroll.

– Hvis dette pauseåret faktisk bidrar til at prosjektet blir realisert innenfor budsjett, så er det bra, men vi trenger garantier om at det er det som skjer, og at dette ikke bare er en utsettelse av dårlige nyheter.

Powered by Labrador CMS