Miljøbyråd Sirin Hellvin Stav (MDG) ber om at Oslo skal få lovhjemmel til å forby fyrverkeri.

Ber justisministeren om totalforbud i Oslo. - Fyrverkeri er totalt utdatert, mener Sirin Hellvin Stav (MDG)

Et cruiseskip avfyrte fyrverkeri fra kaia i Oslo havnebasseng 18. mai og ble møtt med en storm av protester. Nå har miljøbyråd Sirin Hellvin Stav (MDG) bedt justisministeren om å få lov til å totalforby fyrverkeri i Oslo.

Publisert

Sist fredag fortalte VårtOslo at byrådet ønsker et totalforbud mot fyrverkeri i Oslo. Men at lovverket må endres før et slikt forbud kan tre i kraft.

Nå har miljøbyråd Sirin Hellvin Stav, ifølge NRK, sendt et brev til justisminister Emilie Enger Mehl (Sp).

Kraftige reaksjoner i sosiale medier

— Jeg mener at fyrverkeri helt klart er utdatert, skriver Stav i brevet og ber om at forskriften som tillater fyrverkeri endres.

Det var et 15 minutter langt fyrverkeri fra cruiseskipet Silversea 18. mai i år som aktualiserte problemstillingen. Reaksjonene i sosiale medier var kraftige etter at tunge drønn og smell kunne høres over store deler av byen.

Det førte til at Venstre-politiker Marit Kristine Vea stilte et skriftlig spørsmål til byrådet.

— Gitt det vi vet om at fyrverkeri kan virke traumatiserende, spesielt for dyr, men også for mennesker, som for eksempel har opplevd krig, mener byrådet at cruiseskipet burde fått tillatelse til å skyte opp raketter, spurte Vea.

— Uheldig at stort fyrverkeri ikke ble varslet

Venstre-politikeren fikk et klart svar fra miljøbyråd Hellvin Stav. Som understreket at heller ikke hun var fornøyd med at cruiseskipet hadde fått tillatelse til å sende opp fyrverkeri ved kaia i Oslo.

Dette kan det bli en slutt på i Oslo dersom byrådet får regjeringen til å gå inn for lovendring som forbyr fyrverkeri.

— Jeg er opptatt av at Oslo skal oppleves som et trygt sted både for innbyggerne og dyr, og det er uheldig at et så stort fyrverkeri ble fyrt opp uten at det ble varslet på forhånd, svarte miljøbyråden.

— Jeg vil se på hvilke muligheter kommunen har til å regulere ytterligere begrensninger for oppskyting, som kan medføre at det likevel ikke kan gis tillatelse til oppskyting selv om hensynene til brann- og personsikkerhet er ivaretatt, skrev Hellvin Stav.

Powered by Labrador CMS