Halvliter øl og jukeboks
To viktige ingredienser på en brun pub. Brunt interiør og fast klientell er også essensielt.

En runde på 7 av de bruneste pubene fra Tøyen til Majorstua

En guide til deg som vil ta en tur på byen denne helga. Vi har besøkt sju puber som ikke bare var brune, men også slitne og litt mørke i tresorten og kanskje ikke fornyet på en stund. Alle ligger innen sentrum av byen, og flere har velkjente kallenavn.

Publisert

Typisk for brune puber er faste gjester fra nærmiljøet med faste plasser, billig øl som ikke nødvendigvis må tømmes fort og gjerne en matbit. Interiøret er selvsagt brunt.

Vi begynner pub-crawlingen i øst og går mot vest.

karbonader og potet i brun saus.
Når også maten er brun, da vet du at du har kommet til rett sted. Her fra Bydelskroa på Tøyen.

Bydelskroa på nedre Tøyen

Her, på selveste bydelskroa, går en halvliter til 65 kroner. Det lar seg høre, og vi koste oss i en av de mange båsene, som preger kroa.

Alt her er brunt, og baren helt perfekt for å mingle med bartenderen. Runde buer og interiør fra forrige århundre er på plass. Hva vi fikk til middag? Karbonader i brun saus!

Adresse: Eiriks gate 17

Bydelskroa i Eiriks Gate på Tøyen.
På Bydelskroa i Eiriks gate vil du trives om du er ute etter lave stoler og lave skuldre, eller høy køføring ved biljardbordet.

Teddy’s Softbar på Grønland

Stas med en brun pub som opprettholder den gamle tradisjonen med jukeboks. Du går rett på Teddy’s når du går Brugata ned fra Storgata og ser folk sitte ute på fortauet og glane med en øl på bordet. Dette stedet er ikke så stort, men jukeboksen med alle de gode, gamle låtene leverer topp stemning.

Teddy's Softbar i Brugata
Teddy's i Brugata – topp sted å sitte og myse ut i gata.

Adresse: Brugata 3A

Queens Pub på Grønland

Kan ikke forstå at vi aldri har vært inne her før? Mellom Brugata og Spektrum, i en av de aller eldste bygningene i byen, og her er de rause med livemusikken.

Det digre, åpnet rommet med scenen i midten er kult, her er trapper overalt og en haug med skilt, Liverpool-skiltet alene var nok til å frelse kompisen. Brunt og genuint og bra trøkk her utpå kvelden, tenker jeg.

Adresse: Brugata 14

Queens Pub, Brugata 14.
Queens Pub – hvorfor har vi ikke vært her før?

Rett Inn Bar i Storgata

Ser du etter billigste halvliteren i byen? Prøv puben med det velklingende navnet Rett Inn Bar langt borte i Storgata.

Når du først er på Teddy’s, er veien kort hit. Et velvoksent klientell, en av gjestene satt og sov da vi var der og ølen er billig! En hyggelig bartender er en bonus, og sjekk det skiltet inne På Rett Inn: «Blir du full, er det rett ut!»

Adresse: Storgata 39

Rett Inn Bar (Storgata 39).
Rett Inn Bar i Storgata er vel verdt et besøk.

Orlando’s på Hammersborg

Bra pub, dette også. Lurer litt på om mannen i baren bor i puben, han er her alltid.

Romslige båser med plass til mange, billige øl. Stedet er preget av at innehaver er svak for jazz og rock, de store innen disse sjangerne henger her, på veggene vel å merke.

Populært sted for folk i strøket, rett bortenfor OBOS-bygget.

Adresse: Rostedgt 7

Orlando's pub
Portugisiske Orlando eier og driver av en av byens eldre puber, 27 år, på Fredensborg.

Flyfisher (Flua) på Bislet

Jeg bor i nærheten, og har gått forbi gang på gang, men neste gang gjør jeg ikke det. Kanskje litt for bortgjemt, men for en herlig stemning innafor!

Flua, doskilt.
Fluas skilt er svært oppdragende.

De som vanker her, vanker ingen andre steder, og det skjønner vi godt. Det fysiske inventaret er slik det skal være på en brun pub, og de herlige skilt-tekstene holder høyt pubnivå.

Adresse: Eugenies gate 1

Flua på Bislet, (Eugenies gate 1)
Flua på Bislet er slik en pub skal være.

Valkyrien (Valka) på Majorstua

Et eldgammelt, populært vannhull i Kirkeveien rett ovenfor Majorstukrysset. Det er som regel fullt her på onsdagskvelder, for da står sigøynermusikk på menyen, men akkurat når vi er her, er lokalene folketomme.

Det var forresten her Elling ble helt fra seg da Valka ikke kunne tilby flesk og duppe. Ølprisen alene er god grunn nok til å stikke innom.

Adresse: Valkyriegaten 15B

Valka, Valkyrien
Folketomt på Valka, men vi er der!

Det ble en liten kraftprøve å teste øl alle sju steder, men det gikk bra. Vi nøt atmosfæren og ølet. Ja, vi er klar over at det finnes andre, gode, brune i byen, for eksempel Renna, Ocean, Sverre’s, Majoren, Perrongen og flere andre. Skål, godtfolk!

PS: Denne teksten har tidligere vært publisert på Reisekick.

Powered by Labrador CMS