Queens pub, Teddy's Softbar, Flyfisher og Under broen, ikke alle de brune pubene har ikke gitt etter for hippe clubs og trendy sykkelcafeer. Vi har guiden du trenger.

Ut på byen? Her er din guide til 20 av Oslos bruneste puber

Etter lang tids skjenkestopp er byen vår åpen igjen for alle som vil ha det gøy og kose seg. Men hvor skal du gå? Her får du oversikten over byens brune bevertningssteder.

Publisert

Hva er en brun pub? La oss ta det åpenbare først: en brun pub er et brunt lokale, noe slitent, i mahogni eller annet mørkt treverk. Andre egenskaper som kjennetegner den brune puben er faste gjester, billig øl og sterke tradisjoner. Enkelte mener også at en brun pub må ha matservering.

Vi har gjort et utvalg av puber som oppfyller minst ett eller flere av kriteriene, om ikke absolutt alle. God helg, og ikke minst – skål!

Rett Inn Bar, Storgata

Rett inn Bar i Storgata er stedet for turister på jakt etter den billigste ølen i prismarerittet Oslo.

Kongen av brune puber i sentrum. Ingen over, ingen ved siden. Her koster halvliteren 59 kroner. Klientellet består av godt voksne gjester, ymse lokale og unge folk på jakt etter billig pils. Mange internasjonale gjester dukker også opp, da dette er et hyppig treff for turister på jakt etter den billigste ølen i alles prismareritt Oslo. Viser sport. Bak baren står en stram og grei bartender, og ikke minst det legendariske skiltet: «Blir du full, er det rett ut!»

Ocean bar og café, Trondheimsveien ved Lakkegata skole

Ocean pub og cafe er puben som har alt: Servering fra klokka åtte på morgenen, tv-skjermer nok til alle, biljardbord og stamgjester.

Dette er et sted hvor bartenderen hilser stamgjestene velkommen klokken åtte om morgenen med den første morrapilsen ventende ved bordet. «Et sted hvor ingen hever øyelokket om du tar deg en halvliter som frokost», for å sitere en på Twitter som skulle definere brun pub. Her finner du biljardbord, et utall stamgjester, skjermer nok til at du kan følge med på en eller annen kamp uansett hvor du befinner deg i lokalet. Også her vanker det ungfoler på jakt etter billig øl, men de dukker først opp om kvelden.

Flyfisher, Bislett/Eugenies gate

Er du på Bislett og spør du om veien til Flyfisher, risikerer du tomme blikk. Den superlokale brune puben heter bare Flua for folk i nabolaget.

Et ekte glimt fra gamle dager i et bortgjemt hjørne på Bislett. Morsomme skilt («kredit gives kun til 80 årige i følge med forældre», «we do not serve women here, you must bring your own»). Selv trofaste Bislett-vankere oppdager ofte denne perlen av et sted forholdsvis sent i karrieren. Her finner du en mengde fast inventar, særlig på quizen på tirsdager og torsdager. Prisen er noe stiv i forhold til de ovennevnte, men den lune stemningen er verdt det.

Rendezvous («Renna»), Sinsen, Trondheimsveien 18

Rendezvous Kro er avslappa og upretensiøst der det ligger midt i trafikken, rett nedenfor Sinsenkrysset.

Langs Torshovdalen, akkurat sør for Sinsenkrysset, finner du Rendezvous Kro, på folkemunne kalt «Renna». Navnet er perfekt: Et påtatt «fancy» navn på et av de mest upretensiøse stedene i byen. Uteservering under partytelt, tipping, matservering, og selvfølgelig stamgjester og frihet fra det evige maset i sentrum. Hva mer kan man be om?

Sport 33, Thorvald Meyers gate 33D

Vi må innom Løkka. På Sport 33 ved sørvestre hjørne av Birkelunden får du billig øl så lenge det ikke er kamp. Så sørg for å komme hit når det ikke er kamp om du vil ha prisen ned. Ellers er dette en engelsk pub, «the genuine article». Rommet er stort, brunt og fullt av skjermer. Om du skulle trenge en matbit til kampen, har de klassisk engelsk «pub grub»: burgere og så videre. Cheers!

Sverre's Kafe, Carl Berner

Kafeen på Grünerløkkas midtpunkt, Carl Bernes plass, har godt vorspielpotensiale. Og ikke glem Sverre's kafes varemerke: karakteristiske og hjemmekoselige blondegardiner.

Visste du at det geografiske sentrum i bydel Grünerløkka er Carl Berner? I hjertet av Carl Berners plass finner du i alle tilfelle Sverres Cafe (eller som de staver det: «Sverre’S Kafe»), et typisk vorspielsted, siden det stenger klokka 19 og man har gode forbindelser til resten av byen. Vorset er som kjent ofte hyggeligere enn festen, så kos deg!

Andy’s Pub, Stortingsgata 8

Liverpool-supporternes yndling, stedet hvor du får solide rabatter om du stiller i Liverpool-drakt eller -effekter. Det er Liverpool for alle penga her, så om du skulle finne på å heie på et annet lag, bør du finne deg et annet sted. Rødt og hvitt pryder det noe slitne, men tradisjonsrike lokalet. Standardprisen er typisk sentrum, så få deg en drakt om du skal drikke billig. En ting er sikkert: You will never walk alone på Andy’s pub.

Josefines Vertshus, Homansbyen, Josefines gate

En brun pub med musikalsk image. Her får du tirsdagsjam, visekveld på onsdager, stand up og kultur til ølen.

Er du av typen som liker å spelle eller synge? Kanskje liker du å høre på folk som speller og synger? Josefines vertshus er stedet for deg. Her er det jam hver tirsdag og visekveld hver onsdag, og massevis av kulturprogram ellers. Som musiker kan du loppe baren for en bayer om du kommer deg opp på scena under jammen, ellers er prisen nokså standard for Oslo. Her er det mange rom, som alle er classy innreda, men på en sjarmerende og upretensiøs måte. Det bruneste ved dette stedet er nok likevel interiøret.

Bydelskroa, Tøyen, Eiriks gate

På Bydelskroa finner du de gode, gamle båsene hvor vennegjengen kan klemme seg sammen.

Brune båser, brun øl. På Bydelskroa i Eiriks gate vil du trives om du er ute etter lave stoler og lave skuldre, eller høy køføring ved biljardbordet. Kommer du alene, kan du sitte i baren. Har du venner (heldige deg), er det god plass i båsene. Prisen er ekstremt overkommelig (64 kroner!), og det tilbys også matservering. Her har vi altså et sted som som oppfyller alle kriteriene på lista. For «brun pub»-puristen, med andre ord!

Orlando's, sentrum, Rosteds gate 7

Et (bro)steinkast fra Hausmania og Hauskvartalet ligger Orlando's. Stamsted for mange i strøket og med samme, blide bartender som før.

Et ganske lite og bortgjemt sted du finner hvis du spaserer fra sentrumsgryta opp mot St. Hanshaugen. På veggen finner du Miles Davis og andre helter fra jazzens og rockens verden samt gamle instrumenter og annet jazzete krimskrams. Her er det også store båser med plass til hele vennegjengen (om én-meteren er opphevet, i det minste), og prisen er solid. Den snille mannen bak baren har vært der for alltid, og vi håper han og Orlando's blir værende der til evig tid også.

Per på Hjørnet, Tinghuset

Kanskje det gærneste stedet ved C.J. Hambros plass ved Tinghuset, som sier sitt da naboene til «Pers» er både klubbjazzens hjem, Herr Nilsen, og homsepubenes «daddy», London. Dette er stedet man gjerne går etter konsert og drekker. Klientellet er ofte godt voksne eller i mellomalderen. Prisen er kanskje ikke så snill som man skulle ønske, så her må du ha litt på konto før du trer inn. Livemusikk er det også av og til.

Gamle Major, Majorstua

Gamle Major har ligget på Majorstua så lenge at vi faktisk ikke kjenner noen som husket strøket uten den tradisjonsrike brune puben.

Her er ikke ølen direkte billig, det må sies med én gang. Likevel ville lista aldri vært komplett om ikke Den Gamle Major, en ekte storstue på vestkanten, var med i opptellinga. Her går man etter kino eller konsert, på julebord og sommerfest, eller bare på en typisk onsdag. På Majoren finner du et solid kjøkken og øl av alle slag. Du får bestilt deg en real 0,6-liter hvis du har litt over hundre kroner å rutte med, som du kan nippe til hele kvelden om det skulle være alt du har. En klassiker av de sjeldne.

Sandaker Cafe, Sandaker/Torshov

Ifølge en tvitrer «noe av det brunere du får». På Sandaker Cafe, like ved trikken tilbyr de hverdagsmat, alle rettigheter og koselig stemning med 60-kroners pils, karbonater, kokt torsk og tandoori på menyen. Hit kan du gå etter en lesedag på biblioteket, som ligger rett ved siden av, eller bare for å kose deg når som helst med en billig øl og et godt smørbrød. Det er bare å ta trikken opp til Sandaker Senter og spasere nedover. God fornøyelse!

Lincoln Sport Bar, Torshov

Vi er tilbake i England. Lincolns er en Arsenal-pub i hjertet av Torshov, et sted med en flott overetasje og snill pris i baren. «Litt sånn loftstemning med gammel trapp», forteller en hyppig Lincoln-gjest om stedet. Quizmasteren her er en dame med så imponerende radiostemme at den gjør det verdt turen alene en blåmandag. Kjøkkenet er engelsk, men også indisk! På Lincolns finner du altså både klassisk engelsk mat og en smak av det gamle imperiet. Three cheers og badhai ho!

Mariannes Café (Pub & Pizzeria), Ellingsrud

Marianne's Café er en ekte senterpub med lokalt klientell, norsk tradisjonskost og digg pizza.

Om du ikke skulle ha råd til å bo innenfor ring 3, men likevel vil kose deg i nærheten av hjemmet på Ellingsrud, finnes Mariannes CaféEllingsrudåsen senter. På Mariannes, en ekte senterpub for de lokkale, får du norsk tradisjonskost og deilig pizza, samt en lun halvliter til en ålreit pris. Dette er den typen sted hvor stamgjestene samler inn penger til julegave til hun som driver stedet. Hjertevarmt, altså!

Teddy's Softbar, Grønland/Gunerius

Teddy's er et av byens lengstlevende skjenkesteder. Her er det jukebox og ofte forholdsvis dårlig med ledige sitteplasser.

Vi er tilbake i sentrum og spaserer Brugata ned fra Gunerius. Et naturlig førstestopp er Teddy's, et virkelig tradisjonsrikt sted med jukebox og forholdsvis dårlig med sitteplasser. Å sitte ute på fortauet og bedrive «peoplewatching» med en øl, er en yndet aktivitet for folket på Teddy's. Det er en naturlig aktivitet gitt Grønlands yrende og mangfoldige folkeliv. Det er ikke allverdens plass til å danse inne, men en gammal schläger på jukeboksen sørger for nok av liv også innendørs. Oh, what a wonderful world…!

Queens, Grønland/Gunerius

På den brune puben Queens, som holder hus i en av de eldste bygningene i sentrum, er det livemusikk hver eneste kveld. Og det til langt på natt.

Rett rundt hjørnet fra Teddy's finner du et sted for den musikalske. På Queens er det livemusikk hver eneste kveld til langt på natt. Rommet med scenen er virkelig noe for seg selv: En hel mengde gamle skilt tapetserer veggene, og langs veggene løper trapper opp og rundt og i mente.

Under Brua, Grønland/Gunerius

Under brua ligger under brua. Nærmere bestemt Vaterlandsbrua. Hva du ser er hva du får. Greie priser og slitt, sjarmerende lokale.

Take me to the place I love, take me all the way. Om du så går rett forbi brua over Akerselva, kommer du til et sted som ikke brukte tid på å finne et fancy navn. Under Brua ligger «under the bridge downtown» (Nylandsveien over Vaterland) og fra uteserveringen kan man betrakte folkelivet i Grønlandsleiret. Prisen er grei, lokalet slitent og sjarmerende. Her finner du gærninger av alle slag, og de har det godt under brua.

Perrongen sports pub, Majorstua

Kort vei til banen hjem fra Perrongen. Bra til både vennegjenger og en date med en god venn.

Etter en lang t-banetur er det godt med en øl og litt mat. Det finner du på perrongen, like ved t-banen på Majorstua. Her er ølen billig og maten god, og bordene små nok til et hyggelig stevnemøte eller en rolig middag alene med sport på skjermen. Lokalet er pyntet med alle slags fotballskjerf. Vinen serveres rundhåndet i glassene, så det kan hende den beste dealen her er å bestille et glass rød. Her kan du slappe av og ikke stresse, for det går alltid en vogn.

Valkyrien, Majorstua

Valkyrien, eller Valka på folkemunne, har vært Majorstuas mest berømte vannhull i mange generasjoner.

Vi avslutter spaserturen på en virkelig gammel traver. «Har de ikke flesk og duppe?!» skriker Elling når han finner ut at nei, Valkyrien Restaurant i Kirkeveien kunne ikke tilby ham flesk og duppe. Nå kan de det, og med både gammelt piano, solid ølpris og en virkelig hyggelig og jovial bartender, er Valkyrien en brun pub i verdensklasse. Her finnes også live «sigøynermusikk» (deres ord) hver onsdag. Ingen unnskyldninger: Marsj av sted til Valkyrien!

Powered by Labrador CMS