Aktivister fra Palestinakomiteen blokkerer Norges bank
Et femtitalls aktivister hindret de ansatte fra å komme inn i Norges Bank torsdag morgen. De peker på Oljefondets investeringer i Israels våpen.

Norges Bank blokkert av Palestina-aktivister: – De har blod på penga

Aktivister fra Palestinakomiteen krever at Norges Bank slutter å investere i selskaper som utstyrer Israel med våpen i angrepet mot Gaza. Aktivistene nekter de ansatte å komme på jobb gjennom hovedinngangen. – Stengte dører for krigsprofitører.

Publisert

Ifølge aktivistene har Norge investert 37,8 milliarder i selskaper som forsyner Israel med våpen i angrepet mot Gaza.

– Det er nå gått seks uker hvor seks barn blir drept hver time i Gaza. Norge må gjøre mer for å stanse angrepene mot sykehus og sivile i Gaza, sier Kjell Stephansen i Palestinakomiteen.

Aktivister fra organisasjonen blokkerte torsdag morgen inngangen til Norges Bank for å gjøre Oljefondet oppmerksom på deres investeringer i våpenindustri som tjener penger på eller bidrar til krigsforbrytelser i Gaza.

Må slutte å investere

– Vi mener at de soleklart bryter med eget regelverk gjennom investeringene. Oljefondet bør de-investere fra disse selskapene og slutte opp om våpenembargo av Israel. Sammen har Oljefondet, Etikkrådet, Finanskomiteen og Finansministeren delt ansvar for å sørge for at Norge som nasjon ikke bryter sine egne lover i forvaltningen av Oljefondet, fortsetter Stephansen.

Palestinakomiteen trekker frem fire selskaper som verstinger både på grunn av deres virksomhet, og på grunn av størrelsen av norsk eierskap i disse selskapene, sier Stephansen.

Rundt femti personer var del av blokaden som hindret de ansatte hos Norges Bank i å komme inn til jobb.

Aktivister fra Palestinakomiteen blokkerer Norges bank
Palestinakomiteen krever at Oljefondet følger sine egne etiske regler. I fondets etikkregler står at «Utelukkelse kan besluttes for selskaper der det er en uakseptabel risiko for at selskapet medvirker til eller selv er ansvarlig for grove eller systematiske krenkelser av menneskerettighetene.»

Palestinakomiteen: Profitterer på massakre

Palestinakomiteen mener Oljefondet profitterer på massakrene i Gaza

– Oljefondet har investeringer på 37,8 milliarder kroner i internasjonal våpenindustri som forsyner Israel med våpen. Dette er våpen som nå brukes til å utføre massedrap på sivilbefolkningen i Gaza. I tillegg har oljefondet aksjeposter verdt 7,8 milliarder kroner i våpenindustri som samarbeider med israelske våpenprodusenter.

Stephansen trekker frem investeringer i våpenprodusenter som Raytheon (RTX), General Electric, General Dynamics, L3Harris, Thales og Rheinmetal. Alle blant de 25 største våpenprodusentene i verden.

Oslo 20231123. Palestinakomiteen aksjonerer utenfor Norges Bank
– Stengte dører for krigsprofitører, roper aktivistene fra Palestinakomiteen. Torsdag morgen aksjonerte de utenfor Norges Bank.

– Følger ikke egne regler

Palestinakomiteen krever at Oljefondet følger sine egne etiske regler. I Oljefondets etikkregler står at «Observasjon eller utelukkelse kan besluttes for selskaper der det er en uakseptabel risiko for at selskapet medvirker til eller selv er ansvarlig for:

a. Grove eller systematiske krenkelser av menneskerettighetene

b. Alvorlige krenkelser av individers rettigheter i krig eller konfliktsituasjoner

c. Salg av våpen til stater i væpnede konflikter som benytter våpnene på en måte som utgjør alvorlige og systematiske brudd på folkerettens regler for stridighetene».

Oljefondet bryter sine egne regler når de investerer i våpenindustrien, hevder Palestinakomiteen.

– Ingen betydning for driften

Pressesjef Bård Ove Molberg i Norges Bank sier til NTB at demonstrasjonen ikke har noe betydning for driften.

– Vi fikk beskjed fra politiet i dag om at det ville foregå en fredelig demonstrasjon utenfor hovedinngangen. Alle ansatte har fått beskjed om dette på vei til jobb og har hatt muligheten til å benytte alternative innganger. Det har ingen betydning for arbeidshverdagen, sier Molberg.

Han henviser til oljefondet når det gjelder innholdet i demonstrasjonen.

Vurderes av Etikkrådet

Oljefondets kommunikasjonssjef Line Aaltvedt skriver i en epost til NTB at det er det uavhengige Etikkrådet som har ansvar for å vurdere om fondets investeringer er i tråd med de etiske retningslinjene som er satt, og de er kjent med denne saken.

– Etikkrådet gir anbefalinger om observasjon og utelukkelse av selskaper til Norges Bank. Basert på Etikkrådets tilrådninger har Norges Bank utelukket flere selskaper på grunn av alvorlige krenkelser av individers rettigheter i krig eller konfliktsituasjoner. Vi viser til dem for videre spørsmål rundt deres arbeid, skriver Aaltvedt.

Powered by Labrador CMS