Vebjørn Bjelland Berg er Utøya-overlevende, med i Extinction Rebellion og har lenket seg fast i toget med flybensin. Her forteller han hvorfor. Video: Extinction Rebellion

22 aktivister fra Extinction Rebellion har lenket seg til tog med flybensin på Sjursøya terminal

Onsdag morgen har medlemmer av Extinction Rebellion startet en blokade av Sjursøya terminal på Oslo havn. 22 aktivister har lenket seg fast over, under og på et 300 meter langt tog med flybensin.

Publisert

Også mandag ble et 300 meter langt tog og tankbiler med flybensin til Gardermoen blokkert store deler av dagen. Toget ble forsinket med minst 14 timer.

Dagens blokade startet kl. 04:30. En rekke grupper tok seg da inn på området. Noen personer ble stanset og bortvist av politiet på vei inn på havneområdet.

Alt går fredelig for seg, og dialogen med politiet er god. Politiet har reist fra stedet, ifølge Extinction Rebellion.

– Vi står i en verdenskrig

– Regjeringen har ikke gitt noen erklæring om å stanse oljeletingen. I stedet snakker et av regjeringspartiene om å utsette Norges klimamål for 2030. Derfor er vi tilbake igjen.

Extinction Rebellion krever at norske myndigheter stanser utdeling av letetillatelser for olje på norsk sokkel og legger fram en plan for rettferdig omstilling for arbeiderne i oljesektoren.

– Vi står midt i en verdenskrig mot vårt eget livsgrunnlag. Verdens ledere har sviktet i klima- og naturkrisen, og vi står overfor menneskelige lidelser i en dimensjon vi aldri har sett før: hetebølger, sult, skogbranner, vannmangel, matmangel og flom, sier Jesper Lagerman, en av dem som var med på blokaden.

Krever stans i letetillatelsene

Kravene til borgerne som er med i kampanjen «Stopp Oljeletinga» er:

1. At norske myndigheter erklærer at de øyeblikkelig skal stanse utdeling av letetillatelser for olje på norsk sokkel, og

2. at regjeringa må legge fram en plan for rettferdig omstilling for arbeiderne i oljesektoren.

Sivil ulydighet i åtte land

Havnen ved Sjursøya i Oslo tar imot om lag 40 prosent av oljen som blir forbrukt i Norge. Dermed er den et viktig knutepunkt for fossil energi.

– Norge tar overhodet ikke ansvar for bidraget vår eksport av olje gir til klimakrisen. Vi har allerede funnet mer olje og gass enn vi forsvarlig kan brenne, så det er galskap å lete etter mer, sier Lagerman.

– Vi vil vende tilbake og aksjonere på nytt og på nytt, inntil norske styresmakter innfrir kravet vårt: full stans i letinga.

Blokaden er en del av den internasjonale aksjonen «Just Stop Oil» - «Stopp Oljeletinga». Sivil ulydighet mot klimapassivitet pågår også i Storbritannia, USA, Australia, Italia, Sveits, Frankrike og Tyskland.

Powered by Labrador CMS