Her blir klimaaktivistene saget vekk og båret ned fra lastebilen. Video: Extinction Rebellion

NÅ: Klimaaktivister stenger Sjursøya oljeterminal for femte gang på få dager, overtar tankbiler. Se bildene

Aksjonen pågår nå, og politiet er på stedet og skjærer løs aktivistene. Mandag kom nok en dramatisk rapport fra FNs klimapanel, som sier at verden raskest mulig må stanse bruken av fossil energi.

Publisert

Et 20-talls personer tilknyttet kampanjen Stopp oljeletinga! tok seg i formiddag inn på Oslo havn, der de lenket seg fast og sperret utkjørselen for tankbiler fra oljeterminalen på Sjursøya.

Aktivistene har klatret opp på tankbiler på vei ut av området og lenket seg fast oppå og ved siden av tankbilene for å forsterke blokaden. Dette er femte gang at klimaaktivister fra Extinction Rebellion slår til mot Sjursøya oljeterminal på ti dager.

Farlige radikale

Mandag kom nok en dramatisk rapport fra FNs klimapanel, der vitenskapen er klar: Verden må så raskt som mulig stanse bruken av fossil energi. Vi må stoppe oljeletinga.

Men regjeringen har, ifølge aksjonistene, ikke har gitt noen erklæring om å stanse oljeletingen. I stedet snakker et av regjeringspartiene om å utsette Norges klimamål for 2030.

Talsperson for Stopp oljeletinga!, Christian Hansson, viser til hva FNs generalsekretær António Guterres sa under fremleggingen av FN-rapporten på mandag: "Klimaaktivister blir noen ganger framstilt som farlige radikale, men de virkelig farlige radikale er landene som øker produksjonen av fossilt brennstoff. Å investere i fossil energi og infrastruktur er moralsk og økonomisk galskap."

– Vi er enige med FNs generalsekretær. Derfor aksjonerer vi, sier Hansson.

Foto: Extinction Rebellion
Foto: Extinction Rebellion
Foto: Extinction Rebellion
Foto: Extinction Rebellion
Foto: Extinction Rebellion
Foto: Extinction Rebellion
Foto: Extinction Rebellion
Foto: Extinction Rebellion
Foto: Extinction Rebellion
Foto: Extinction Rebellion

80 anholdt av politiet

Nærmere 80 personer er anholdt av politiet så langt i fire tidligere aksjoner mot Sjursøya oljeterminal siden forrige mandag (mandag, onsdag, lørdag og mandag).

Blokaden er en del av den internasjonale aksjonen «Just Stop Oil» - «Stopp Oljeletinga». — Vi krever at norske myndigheter stanser utdeling av letetillatelser for olje på norsk sokkel, og legger fram en plan for rettferdig omstilling for arbeiderne i oljesektoren, understreker Extinction Rebellion.

Powered by Labrador CMS