Kongen ankom Rikshospitalet med ambulanse søndag kveld.

Kongen blir værende på Rikshospitalet for behandling og ro – store deler av kongefamilien på plass mandag

Kong Harald (87) er lagt inn på Rikshospitalet for undersøkelser etter at han søndag kveld kom tilbake fra Malaysia. Kongehuset opplyser at kongen er i bedring, men har for lav hjertefrekvens og vil trenge pacemaker permanent.

Publisert

Kongen ankom Rikshospitalet tolv minutter over midnatt og ble kjørt rett til akuttmottaket.

– Kongen blir værende på sykehuset i noen dager, for behandling og ro, opplyste Kongehuset like etter klokken 23.00 søndag.

Da var det få minutter siden evakueringsflyet med kongen hadde landet på Oslo lufthavn. Den lange reisen fra Malaysia tok i overkant av 18 timer.

– Flytransporten gikk bra, og kongen er i bedring, står det i meldingen fra Kongehuset.

Privat ferie

Kong Harald og dronning Sonja var på en privat ferie på øygruppen Langkawi i Andamanhavet, rundt 30 kilometer vest for det malaysiske fastlandet, da kongen ble syk.

Han ble innlagt på sykehus i Malaysia med en infeksjon. Lørdag fikk han operert inn en pacemaker på grunn av lav hjertefrekvens.

Torsdag lettet evakueringsflyet som brakte kongen tilbake til Norge. Flyet er et Boeing 737-700 rutefly som har blitt bygget om til en avansert flygende ambulanse.

Minutter før klokken 23.00 landet flyet med kongen på Oslo lufthavn. Det er Forsvaret som har stått for den praktiske tilretteleggingen av kongens hjemreise.

Nær 100.000 fulgte med

Forsvaret opplyser at de har hatt et tett og godt samarbeid med Slottet for å sikre en effektiv og sikker transport av kong Harald hjem fra Malaysia.

– Evakuering av syke og skadde pasienter må planlegges godt. Gode forberedelser er viktig for å minimere risiko for forverring av pasientens tilstand under transport, sier brigader Petter Iversen, sjef for Forsvarets sanitet, i en pressemelding.

Det medisinske teamet fra Forsvarets sanitet har bestått av en lagfører, to anestesileger, en anestesisykepleier og to intensivsykepleiere.

Ifølge Flightradar24, fulgte nær 100.000 med på flygningen da kongen landet på Gardermoen.

Sonja reiste rett til Slottet

Dronning Sonja ankom Norge sammen med kongen, men reiste ikke sammen med kongen til Rikshospitalet. 

Politiet opplyser til Dagbladet at dronningen reiste direkte til Slottet.

Nå blir kongen værende på Rikshospitalet noen dager. Han er sykmeldt i to uker. 

På besøk

Kronprinsesse Mette-Marit og prinsesse Ingrid Alexandra ble mandag observert ved Rikshospitalet, hvor kong Harald er innlagt. 

De to forlot sykehuset rundt klokka 10.20.

Prinsesse Ingrid Alexandra og kronprinsesse Mette-Marit forlater Rikshospitalet der kong Harald er innlagt mandag formiddag.

Prinsesse Ingrid Alexandra er til vanlig i førstegangstjeneste ved Skjold leir i Troms, hvor hun begynte tjenesten i januar.

Prinsesse Märtha Louises pressekontakt Carina Scheele Carlsen opplyser i en tekstmelding til NTB at også den nevnte prinsessen har besøkt kongen på Rikshospitalet.

– Hun har vært der allerede, svarer Scheele Carslen på spørsmål om Marthä Louise skal besøke kongen på Rikshospitalet.

På ettermiddagen mandag kom også kronprins Haakon og dronning Sonja til Rikshospitalet. Kronprinsen og dronning ankom sykehuset litt over klokka 15.

Må ha permanent pacemarker

Mandag opplyser Slottet at kongen har for lav hjertefrekvens og vil trenge en permanent pacemaker.

– Tidspunktet for pacemaker-innleggelse bestemmes av når kongen er helt infeksjonsfri. Dette kan ta flere dager, så kongen vil trolig bli værende på Rikshospitalet til over helgen, skriver Slottet i en pressemelding.

Allmenntilstanden til kongen er stabil og i bedring, og infeksjonen har den siste tiden kommet mer under kontroll, opplyses det videre.

En pacemaker brukes når hjertet slår for langsomt, eller hvis det stopper. Den sender små strømstøt til hjertet og får det til å slå. Den overvåker hjertet hele tiden og trer bare i funksjon når det er nødvendig, står det på Norsk Helseinformatikks sider.

Saken er oppdatert.Powered by Labrador CMS