Beboer og ildsjel Mai Vo på åpningsfesten.

Uterommene i fem barnehager i Gamle Oslo oppgraderes. Først ut er Breigata på Grønland

– Denne dagen har vi alle ventet lenge på, og nå er den endelig her! Dette prosjektet viser at det nytter å engasjere seg i eget nabolag, sa beboer og ildsjel Mai Vo.

Publisert

I Breigata på Grønland deler Grønland seniorsenter, Breigata barnehage og beboere i Breigata 3-5-7 og 9 samme bakgård. Nylig var det nabolagsfest for å feire den nye bakgården. Uterommet har gått gjennom en omfattende oppussing som del av Områdeløft Grønland og Tøyen.

– Denne dagen har vi alle ventet lenge på, og nå er den endelig her! Dette prosjektet viser at det nytter å engasjere seg i eget nabolag, sa beboer og ildsjel Mai Vo.

Bakgården ligger på offentlig grunn og eies dermed av kommunen. Opprinnelig var det barnehagen, som ligger i bakgården, som skulle oppgraderes. Da beboer Mai Vo tok kontakt med bydel Gamle Oslo og lokalpolitikerne med ønske om finansiering til å oppgradere også bakgården, ble da bestemt at hele bakgården skulle oppgraderes, ikke bare barnehagens uteområde.

Den nye og fine bakgården i Breigata.

Håper på tettere naboskap

Nå har Breigata fått nye lekeapparater, sandkasser og mykere underlag, som gir mulighet for variert lek og fysisk aktivitet.

Seniorsenteret har vært opptatt av mer belysning, behagelige sitteplasser og en ny port.

– Jeg håper dette blir en bakgård som kan bidra til et godt bomiljø for alle og at vi får til et tettere naboskap og eierskap til uteplassen vår, sa Mai Vo fra talerstolen.

Skal fylles med liv

Oppgraderingen ble igangsatt våren 2021, og i sommer begynte arbeidet med å sette sammen en bomiljøgruppe. For selv om det fysiske i bakgården straks sto klart, gjensto noe viktig – nemlig å ta bakgården tilbake. Planen er at den skal fylles med liv og aktivitet hele året.

I et hjørne i bakgården er det hengt opp en stor plakat. Ideer og innspill til aktiviteter og bruk av bakgården har strømt inn.

– Bomiljøgruppen skal planlegge en del samlinger, blant annet en matfestival og feiringer i løpet av året. Vi håper at mange kommer til å bruke bakgården, ta vare på området og oppleve økt trygghetsfølelse, sier Ane Røst Klausen, medlem i styret og bomiljøgruppen.

Mats Kvaløy-Bjørbekk snakker på åpningsfesten.

Fem barnehager

Bydel Gamle Oslo skal oppgradere uteområder knyttet til fem ulike barnehager på Grønland og Tøyen i løpet av 2020 og 2021. Breigata er første barnehage.

– Her hos oss på Grønland fyller bakgårder og de offentlige byrommene mange av de samme funksjonene som kjellerstuer og ekstra rom innendørs andre steder i byen. Derfor er satsing på gode uterom spesielt viktig politikk nettopp her. Opplevelsen av at det nytter å engasjere seg er vår viktigste kapital, sier lokalpolitiker Mats Kvaløy-Bjørbekk (AP).

De andre barnehagene som skal oppgraderes er:

  • Sommerfryd, Hagegata 29
  • Lakkegården, Heimdalsgata 19-21
  • Grønland torg, Hagen, Smalgangen 17
  • Grønland torg, Tunet, Smalgangen 22
Powered by Labrador CMS