MIN JULEFERIE

Jon Reidar i det julestemte hjørnet med lysende julegenser foran julepyntet tre.

– Jeg er frivillig barnløs og lykkelig singel og må ha mine timer med alenetid og noen serier på TV

– I år fikk jeg en knallfin julekule av Kim Friele til å henge på juletreet. Det var en fin gave, som minner meg på alle kampene hun over flere tiår tok for at vi homoene skal kunne få være oss selv, sier Jon Reidar Øyan (42) om en av de nyeste – og fineste – gavene han har fått.

Publisert

– Jeg bor på Tøyen i Gamle Oslo. Jeg elsker Gamle Oslo, forteller Jon Reidar Øyan entusiastisk.

«Min juleferie»

I denne spalten spør VårtOslo ulike Oslo-folk om hva de bruker juleferien på samt hvilket forhold de har til julen.

– Opprinnelig kommer jeg fra ei lita bygd med tjue fastboende i Snillfjord i Sør-Trøndelag. Jeg tok båten til skolen i førsteklasse – nå er det tolv kilometer til asfaltveien, forteller 42-åringen som er bystyrerepresentant på heltid og helse- og sosialpolitisk talsperson for Oslo Arbeiderparti.

Jon Reidar tilbrakte julaften hjemme hos mor Mary og far Jan i Trøndelag med ribbe på middagsbordet.

– Hvor og med hvem tilbringer du juleferien – hva bruker du helst tiden din på da? 

– Første del av jula ble tilbrakt hjemme på gården hos foreldrene mine i Trøndelag. Andre halvdel er hjemme i leiligheten på Tøyen. Jeg er frivillig barnløs og lykkelig singel og må ha mine timer med alenetid og noen serier på TV, men jeg tilbringer flere av dagene i romjula med gode venner, lange lunsjer og deilige middagsselskaper til langt på natt. Standard tredje juledag er alltid en tur ut på London pub. 

Fast tradisjon for Jon Reidar er å ta en tur på London Pub tredje juledag. Her sammen med Anders Rogg (t.v.).

– Hva har desember i hovedstaden bydd på for deg? 

– Jeg er definitivt en sommerperson som verken er så veldig glad i snø eller kulde, derfor holde jeg meg mest innendørs. Det er helt fint ettersom desember er hektisk for oss i bystyret, da skal budsjettet for 2024 gjøres ferdig, og vi skal behandle masse saker før årsskiftet, forteller Arbeiderparti-politikeren.

– Men jeg prøver alltid å få med meg julekonserten til Oslo Fagottkor. Da kommer julestemninga! I år har jeg fått meg en ny hobby, sammen med min gode venn John Trygve Tollefsen driver vi den skeive podkasten «Homolobbyen», av og for middelaldrende smålubne homoer i 40-åra på Tøyen, forteller Jon Reidar.

– Det er gøy, og vi bruker mye tid på det. Vi kommer med ny episode denne uka, der vi snakker om julefeiring, håp for det nye året og hverdagsaktuelle saker som skjer i homo-Oslo. Visste du for eksempel at London pub skal utvide og at Oslo Pride flytter til Sofienbergparken i 2024?

LYST TIL Å HØRE PÅ FLERE PODKASTER: LYTT TIL VÅRTOSLOS PODKASTER HER.

– Hva er ditt beste juleminne? 

– Det er vel nesten ikke lov å si dette, men det var faktisk ett av årene jeg feiret julaften på Gran Canaria. Som sagt så er jeg ikke så superglad i vinter, snø og kulde, så det å ligge på en solseng med en paraplydrink og Pondus-julehefte i hånda, det var så godt som perfekt. Deretter julaftenmiddag med foreldrene mine på en kinesisk restaurant på kvelden, før drinker og uteliv på Yumbo-senteret på Playa del Ingles utover i de sene nattetimer.

Julaften på Gran Canaria med middag sammen med foreldrene på en kinesisk restaurant på kvelden, er et høydepunkt blant julefeiringene så langt for 42-åringen.

– Hva er den fineste gaven du har fått? 

– Oi, det var et vanskelig spørsmål. Det har da blitt mange fine gaver oppigjennom årene. Jeg liker best å få ting jeg kan få en opplevelse ut av, som for eksempel konserter, reisegavekort, drikke og så videre. I år fikk jeg en knallfin julekule av Kim Friele til å henge på juletreet. Det var en fin gave, som minner meg på alle kampene hun over flere tiår tok for at vi homoene skal kunne få være oss selv.

Denne Kim Friele-julekulen kom opp på juletreet i år etter at Jon Reidar fikk den i gave og er allerede en favoritt.

– Hva spiser du helst til jul og nyttår? 

– Jeg er på «team ribbe» på julaften og vil helst ha kalkun i en eller annen form på nyttårsaften. Jeg er helt elendig på å lage mat selv, så nå stiller jeg ikke så mange krav lenger. Jeg er så definitivt et «ja»-menneske, jeg klarer ikke å si nei til gode kaker, bakst, snacks også videre, så derfor må det nok bli noen turer på tredemølla i januar, men først skal det nytes!

– Hva er dine håp for det nye året? 

– At verden roer seg kraftig ned. Nå er det krig og faenskap på altfor mange steder. Det er helt jævlig å se at uskyldige mennesker bli bomba sønder og sammen. Det som skjer på Gaza-stripen nå, må ta slutt umiddelbart. Og at Donald Trump ikke blir president i USA. Hva Trump, Putin, Erdogan, Kim Jong-un, Viktor Orbán, Netanyahu og flere av de gutta kan finne på, det orker jeg nesten ikke å tenke på.Powered by Labrador CMS