DEBATT

Grønland Torg
Selv om Grønland torg ligger sentralt i Oslo og massevis av mennesker ferdes her hver dag, ser plassen slik ut.

– Skal vi bade litt på torget?

Hver vinter kan man satse på å kunne gå på skøyter på Grønland torg, utenfor Meny og Deli de Luca. Men i år kan man også satse på å ta seg en badetur, hvis man mot formodning skulle miste fotfestet. For på torget er det nå tjukk is og sølepytter over ankelnivå, men ikke et fnugg av salt eller grus.

Publisert

Grønland torg, et sted mange tusen mennesker ferdes hver dag, like utenfor T-bane stasjonen. På torget vandrer barn og unge på vei til og fra skolen, voksne på vei til og fra jobb, de eldre på medisinske ærend og enda flere trasker her på handletur. Men hvor blir det av sikkerheten?

Hver vinter må man se lenge etter snørydding, strøing og brøyting på torget. Hittil i år har det vært ryddet og strødd én gang. I fjor og i forfjor uteble det totalt.

Hver vinter kan man satse på å kunne gå på skøyter på Grønland torg, utenfor Meny og Deli de Luca. Men i år kan man også satse på å ta seg en badetur hvis man mot formodning skulle miste fotfestet. For på torget er det nå tjukk is og sølepytter over ankelnivå, men ikke et fnugg av salt eller grus.

Grønland torg
Prøv å gå over her som blind eller svaksynt eller å kjøre over med rullestol. Eller rett og slett være gammel til bens og litt engstelig.

Her kan man leke med egen sikkerhet og nærmest vedde på at man enten sklir og slår seg, eller sklir og tar en dukkert. Med mindre man har piggsko, eller som jeg leste i kommentarfeltet hos VårtOslo: kjøpt piggdekk for å sy på skoene.

Isbade på torget?

Torget tar opp mye av plassen for fotgjengere, og mange vil heller bruke plassen vi har til rådighet enn å snirkle seg mellom saktegående medvandrere på den smale passasjen til siden av torget.

Men det er jo kun denne passasjen som er brøytet og strødd, så alle blir pent nødt til å kjøre kolonne til fots forbi torget, med mindre de vil risikere å skli som Bambi på isen - og akkurat nå: samtidig ta et lite isbad.

Gleden ble kortvarig

Hvorfor er det slik at torget sjelden brøytes og strøs når det er så mange som bruker det hver dag? Enten har man snø opp til knærne eller tjukk is så man heller kunne stått på skøyter.

Da det for en gangs skyld ble brøytet og strødd den 3. januar var overraskelsen stor. Da kunne man også se hvor travelt det faktisk var over torget på en helt vanlig dag. Det var en fryd å traske over det. Gleden ble derimot kortvarig, for allerede i dag er det tjukk is og muligheter for isbading over hele torget igjen.

Grønland torg
Grønland torg, 3, januar, den dagen torget var brøytet og relativt fritt for snø og is.

Jeg bekymret meg

Jeg tenker at dette er direkte farlig for alle de eldre som kommer og går hver formiddag. Jeg har selv måtte legge fra meg handleposer og gripe fatt i armen på ei som sto stiv av skrekk på isen fordi rullestolen skled fra henne hver gang hun forsøkte å ta et skritt.

 Jeg, med mine piggsko, kunne geleide henne fra midt på torget og inn til Meny, men når jeg da gikk hjemover, kunne jeg ikke la være å bekymre meg for hennes vei tilbake fra Meny.... Jeg vurderte rett og slett å gå ut igjen for å se om jeg kanskje møtte på henne og kunne geleide henne tilbake over isen.

Stiv av skrekk

Men det er vel ikke slik det skal være? For all del, det er jo flott at vi bryr oss om hverandre og hjelper hverandre, men man kan vel ikke bare satse på det? Hva om ingen andre var der akkurat da? Hvor lenge hadde den eldre damen da stått stiv av skrekk på isen?

Burde man ikke sørge for at et såpass stort areal for fotgjengere kontinuerlig er trygt å ferdes over? Skal ikke et torg være et sted man går, også på vinterstid? Hvorfor nedprioriteres det?

Jeg slapp i alle fall å ta meg et isbad i dag, og jeg håper at alle andre som har gått der har kommet seg til og fra uten å skade seg, samt at dere som skal vandre der i tiden som kommer unngår knall og fall. Men aller mest håper jeg at brøyting og strøing av torget blir prioritert fremover, ikke bare for meg og deg, men også for de eldre.

Powered by Labrador CMS