Frisørkjeder kommer og går, men Freddy Larssens salong består. Nå har fotojournalisten Ric Francis og Interkulturelt Museum / Oslo Museum satt sammen en egen fotoutstilling som hyller Grønlands hverdagshelt og lokalkjendis.

I 50 år har hverdagshelt Freddy klippet håret til folk på Grønland. Nå hedres han med egen utstilling

Frisøren, hverdagshelten og lokalkjendisen Freddy Larssen og hans salong har i 50 år overlevd kampen mot kjeder og trender. Utenfor Grønland kirke kan du fra tirsdag se lokalmiljøets fotohyllest av en person som betyr mye for mange i bydelen.

Publisert

Freddy Larssen har stelt ved folks hår og psyke så lenge at han har blitt en del av nabolagsidentiteten på Grønland, forteller kommunikasjonsansvarlig Hanna Gogstad ved Interkulturelt Museum / Oslo Museum.

Nå har museet fått den anerkjente amerikanske fotojournalisten Ric Francis til å lage en fotoutstilling som hyller Freddy Larssen. Utstillingen foran Grønland kirke er utendørs og skal dermed være koronatrygg så lenge folk tar hensyn til hverandre.

— Etter besøk hos Freddy føler alle seg bedre

— Salongen til Freddy, som ligger rett over gata fra Grønlands kirke, har vært en naturlig sosial møteplass på tvers av generasjoner og sosial status, skriver Interkulturelt Museum / Oslo Museum.

Kundene til Freddy er trofaste og strekker seg fra politimestre, spanere i politiet, til byens originaler. Oppskriften på suksessen til nabolagsfrisøren ligger hos Freddy selv og mannen har blitt et forbilde og en populær rådgiver for resten av smånæringen på Grønland.

Freddy har trolig byens mest trofaste kunder. Og han tilbyr langt mer en bare en hårklipp. Et besøk hos Freddy er også terapeutisk, mener sognepresten i Grønland kirke vis-a-vis salongen.

— Enhver som har klipt seg hos Freddy har følt seg bedre etter at de har gått ut, noe som ikke bare skyldes frisyren, men den måten de er blitt møtt på, lyttet til og snakket med, sier sogneprest Lars Martin Dahl i Gamlebyen og Grønland menighet.

Fanger varmen og atmosfæren hos Freddy

— Freddy har også vært behjelpelig med å hjelpe andre butikker i nabolaget med råd og praktisk hjelp i etableringsfasen, noe som har vist seg viktig for hva Grønland har blitt, mener sognepresten.

Fotoutstillingen med Freddy Larssen åpner utenfor Grønland kirke tirsdag 13. april.

Fotojournalist Ric Francis, som har tatt bildene av Freddy, har base i Oslo. Men har trålet krigsområder og fjerne strøk med kamera. Nå har han klart å fange stemningen i Freddys salong. Men kanskje mest av alt viser svarthvit-bildene varmen hos hovedpersonen.

Freddy Larssen har iløpet av mer enn 50 år holdt stand mot kjøpesentre som stjal kunder ut av bydelen, nedlegginger, nabolag i forfall, gjenoppbygging og ikke minst at delbydelen Grønland har fått impulser og nye innbyggere fra hele verden.

— Våre nye landsmenn kan butikk

— Så kom de nye kjøpesentrene. Da måtte mange butikker legge ned. Det var jo ikke parkering her, og det var visst spennende å gå i et senter å handle. En periode var det bare jeg og kiosken ved siden av som holdt stand. Men så kom jo etter hvert våre nye landsmenn, og de kan butikk, sier Freddy i fotoutstillingen til Ric Francis.

For å se alle bildene i bildeserien, trykk på pilene øverst på siden av fotoene under.

Foto: Ric Francis
Foto: Ric Francis
Foto: Ric Francis
Foto: Ric Francis
Foto: Ric Francis
Foto: Ric Francis
Foto: Ric Francis
Foto: Ric Francis

Med hjerte for kundene sine og Grønland som nabolag er herrefrisøren et kroneksempel på liten enkeltstående bedrift som har skapt samhold og glede i hverdagen til folk på Grønland.

VårtOslo har nylig utviklet en app for avisen. iPhone-brukere kan laste ned appen i App Store. Alle andre brukere kan laste den ned i Google Play.

Powered by Labrador CMS