Brannfolk i gang med skadebegrensning inne i Deichman Bjørvika. Selve brannen spredte seg fra en sofa og opp en vegg. Brannen gjorde ikke stor skade, men vannet fra sprinkleranlegget har medført omfattende skader.

600 personer i Deichman Bjørvika da sofaen tok fyr: - Ikke en naturlig plass det begynner å brenne, sier politiet

Da sprinkleranlegget ble utløst etter branntilløp i en sofa ved 21.30-tiden tirsdag, var det rundt 600 personer i Deichman Bjørvika. Politiet sier det er for tidlig å konkludere, men mener brannen kan ha vært påsatt.

Publisert

— Det er for tidlig å si, men at det er et av sporene som følges opp. Det er ikke en naturlig plass det begynner å brenne, sier politiets oppdragsleder Eirik Sannes til NTB.

— Vi håper å danne oss et bilde av hva som har skjedd i løpet av kvelden, legger Sannes til.

Avhører vitner og innhenter video

Brannvesenet var raskt på plass med fire biler ved Deichman Bjørvika.

Det var om lag om lag 600 personer i bygget da den automatiske brannalarmen gikk like før 21.30. Biblioteket er åpent til klokken 22. Ingen skal ha blitt skadd under branntilløpet.

Bibliotekssjef Knut Skansen inspiserer skader på Deichman Bjørvika sent tirsdag kveld.

Politiet avhører av vitner og henter inn bilder av videoovervåking for å finne ut hva som skjedde.

Selve brannen spredte seg fra sofaen og opp en vegg. Den gjorde ikke stor skade, men vannet fra sprinkleranlegget har medført omfattende skader. Det drypper sent tirsdag kveld vann ut fra bygget og ned på fortauet.

— Det kommer til å dryppe lenge

— Det kan godt tenkes at brannen er påsatt – bevisst eller ubevisst. Det er foreløpig for tidlig å si. Men det er en teori, sa politiets operasjonsleder Vidar Pedersen til Aftenposten allerede under arbeidet med å begrense skadene i bygget tirsdag kveld.

Innsatsleder Eirik Åheim Pedersen sier brannvesenet stengte av vannet da de kom fram, men at store mengder vann allerede hadde fosset ut gjennom anlegget.

— Her er det vann i alle fire etasjeskiller, og det kommer til å dryppe lenge. Heldigvis er det begrenset til lite et område i hver etasje. Vannet renner ikke så mye utover, men ned i etasjeskillene, sier Pedersen til NTB.

I tredjeetasje, som er hardest berørt, er det flyttet unna en del bøker som fikk vann på seg.

Bibliotekssjef: — Har satt krisestab

— Jeg tror bøkene klarer seg greit, og så blir det nok vannskader på selve bygget. Sprinkleranlegget har fungert som det skal, sier Pedersen.

Vann på gulvet synlig fra utsiden. Ifølge brannvesenet er bøker og gjenstander sikret, men det kommer til å dryppe vann i bygget lenge.

Deichman Bjørvika har vært en sammenhengende suksess, med svært høye besøkstall, siden den forsinkede åpningen i juni 2020. Bygget har vunnet både Oslo bys arkitekturpris og flere internasjonale priser.

Det er 450.000 bøker og andre medier i Deichman Bjørvika, og det meste av samlingen er tilgjengelig for lånerne via selvbetjening.

Biblioteksjef Knut Skansen forteller at de jobber med å få oversikt og ikke kjenner til skadeomfanget.

— Vi har satt krisestab for å ta tak i situasjonen. Det er ingen indikasjoner på noen personskader, sier han til NTB.

Powered by Labrador CMS