Et par steinkast unna Stovnersenteret, har naboer på Stovner skapt en unik kjøkkenhage hvor det dyrkes mat til fellesskapet.

– Oslos grønne satsing inspirerer oss! Urbant landbruk får internasjonal oppmerksomhet

– Vi i Gamle Oslo er veldig stolte, jubler bydelsbonde Natalie Keene. En grønn kjøkkenhage på Stovner og bydel Gamle Oslos grønne satsing løftes frem på internasjonal konferanse.

Publisert

Omringet at høye boligblokker, beliggende et par steinkast unna Stovnersenteret, har naboer i et sameie på Stovner skapt en unik kjøkkenhage hvor det dyrkes mat til fellesskapet og hvor pollinerende insekter blir passet på. Beboerne har skapt en populær møteplass hvor yngstemann er tre år og den eldste er 88.

Den populære kjøkkenhagen, kalt Mellomrommet, er en av mange grønne møteplassene som har dukket opp i Oslo de siste årene.

Mellom høyblokkene på Tokerudåsen står det drivhus og små hageflekker hvor naboene sammen kan dyrke grønnsaker og skape trivsel.

Når den internasjonale «Making Cities Edible» konferansen går av stabelen denne uka, får Mellomrommet på Stovner oppmerksomhet. Det gjør også bydel Gamle Oslos satsning på sin egen bydelsbonde. Begge prosjektene får hver sin høythengende pris. De andre vinnerne kommer fra Kartago i Tunis og Berlin i Tyskland. Prisutdelingen er en del av det EU-finansierte prosjektet EdiCitNet, som står for Edible Cities Network.

– Veldig stolte

– Vi i bydel Gamle Oslo er veldig stolte av prisen, jubler bydelsbonde Natalie Keene.

Med Natalie i spissen fremmer bydelen urbant landbruk. Bydelen bidrar til å skape meningsfulle arbeidsplasser for ungdom, utvider barnehagenes områder med kjøkkenhager, frukttrær og bærbusker og støtter dyrkelag og frivillige.

En håndbok for grønne sommerjobber er rett rundt hjørnet, og nå lanserer bydelen en tilskuddsordning rettet mot dyrking i barnehagene.

Bydelsbonde Natalie Keene står i spissen for den ambisiøse satsingen på urbant landbruk i bydel Gamle Oslo.

Oslo inspirerer

– Oslo inspirerer oss, sier Ina Säumel, som er forsker på Humboldt Universitetet i Berlin og leder EdiCitNet prosjektet.

Det blir lagt merke til hvordan kommunen aktivt støtter opp om grasrotinitiativer, både gjennom den politisk forankrede Spirende Oslo-strategien, og gjennom tilskuddsordningene som gir mange initiativer starthjelp.

Vålerenga kjøkkenhage Andrea Huemer, Hanne Berg Dahlen, Natalie Keene.

Inspirerende forbilder

– EdiCitNet ønsker å vise hvordan urbant landbruk er like relevant i et sameie på Stovner som på et tak i Rotterdam eller i en bakgård i Havanna. Prisene løfter fram inspirerende initiativer som gjør en forskjell i lokalsamfunnene sine, og som skaper lokale bærekraftløsninger, sier Helene Gallis, fra Nabolagshager. Hun deltok også i det internasjonale ekspertpanelet som stemte fram prisvinnerne.

Blant finalistene til prisen ellers var en kinesisk millionby med en tung politisk satsning på selvforsyning og en liten bokhandel i Syd-Tyskland hvor innehaverne samarbeider med lokale birøktere om værsensorer i bikuber.

Powered by Labrador CMS