Paddy's har vært en stor del av livet til Rene Hamel. Han synes det er trist at puben nå stenges.
Paddy's har vært en stor del av livet til René Hamel. Han synes det er trist at puben nå må stenge.

Nå stenger både Paddy's og Burns: – Vi mister flere og flere brune puber i byen, sier stamgjest René 

Like ved Nationaltheatret ligger de brune pubene Paddy's og Burns. Men nå tvinges begge til å stenge. – Jeg hadde håpet å holde på til jeg ble pensjonist. Dette er veldig trist, sier daglig leder på Paddy's.

Publisert

I flere tiår har Paddy's Irish pub i Stortingsgata rett ved Nationaltheatret, lokket tørste kunder til sitt brune lokale. 

Nå ser det likevel ut til å være slutt på eventyret. Lokalet som Paddy's ligger i skal tas over av Cappelen Damm, som har andre planer for det lokale serveringsstedet. 

– Kommer til å savne å treffe nye mennesker

– Det er noe dritt. Dette er et sted som har vært en stor del av livet mitt, og det betyr mye for mange, forteller stamgjest René Hamel

Det var Aftenposten som først omtalte nedleggelsen av Burns.

René har jobbet som kokk i det samme bygget, og forteller om tiden han alltid pleide å ta turen innom Paddy's etter jobb. 

Bartender på Paddy's, Olav Moen (24), sier stamkunder forteller om hvor trist det er at de nå må stenge. – Den sosiale delen av hverdagen til mange forsvinner nok litt da, sier han.
Bartender på Paddy's, Olav Moen (24), sier stamkunder forteller om hvor trist det er at de nå må stenge. – Den sosiale delen av hverdagen til mange forsvinner nok litt da, sier han.

– Vi mister flere og flere brune puber i byen, som for eksempel Lompa. Det er veldig synd. Det er en helt egen sjarm med slike steder. Det er så stor variasjon i menneskene som kommer hit, og alle trives, fortsetter René.

– Det jeg kommer til å savne mest er å treffe nye mennesker og få et innblikk i deres liv, sier stamkunden. 

– Blir ikke noe bra erstatter

Det er lokalene i Odd Fellow-gården som Cappelen Damm tar over 3. september. Odd Fellow har tidligere leid ut lokaler til Paddy's og nabopuben Burns, som også må ut av lokalene.

Nå er det Cappelen Damm som er de nye leietagerne, og flere har fått høre at det er planer om å legge opp til både bokkafé og vinbar. 

Paddy's har vært en stor del av livet til Rene Hamel. Han synes det er trist at puben nå stenges.
– Vi mister flere og flere brune puber, sier en bekymret René.

– Jeg tror ikke en bokkafé kommer til å bli noe bra erstatter. Bydelen blir bare kjedelig hvis alt skal gjøres likt, og de brune, sjarmerende pubene forsvinner, sier en annen stamgjest på Paddy's, Jesper. 

– Det er rolig og sentralt her. Det er ikke et "party-party" sted, som er ganske deilig. Jeg har ingenting negativt å si om Paddy's, fortsetter gjesten Theodor (24).

Siva Krishna (41) har vært fast kunde på Paddy's siden 2007. Han tror heller ikke bokkafé og vinbar blir noen god erstatter.

Siva Krishna (41) kom til Paddy's for første gang i år 2000. Etter det flyttet han vekk fra Oslo, men kom tilbake i 2007. Siden den gang har han vært fast kunde på Paddy's.
Siva Krishna (41) kom til Paddy's for første gang i år 2000. Etter det flyttet han vekk fra Oslo, men kom tilbake i 2007. Siden den gang har han vært fast kunde på Paddy's.

– Det er et bredt spekter i alder, kjønn og yrker her, og det er lett å komme i kontakt med folk. Jeg har selv fått venner for livet her, forteller han. 

– Det lå litt i kortene at dette kom til å skje, spørsmålet var bare når. Det er veldig synd. Vi hadde håpet at det kanskje kunne være etter jul, så vi kunne ha julebord her, men slik ble det ikke.

Daglig leder frykter tom gate

Daglig leder for Paddy's, Ronny Andersen, forteller at de lenge hadde håpet på å bli i lokalet. 

Paddy's (t.v.) og Burns ligger rett ved siden av hverandre i Odd Fellow-bygget like ved Nationaltheatret.
Paddy's (t.v.) og Burns ligger rett ved siden av hverandre i Odd Fellow-bygget like ved Nationaltheatret.

– Jeg hadde håpet på å holde på i 20 år til, helt til jeg pensjonerte meg. Vi har bygget opp en liten bedrift som har gått kjempebra. Dette er veldig trist, sier han. 

Den daglige lederen tror det kommer til å bli ganske dødt i Stortingsgata når Paddy's og Burns forsvinner. 

– Det blir jo noe, men det blir ikke det samme. Det er synd, men det kommer til å bli mindre byliv og miljø i gata fremover. Gater med puber tiltrekker seg jo folk. 

– Men vi jobber med å finne oss et nytt lokale. Det er i alle fall drømmen og prioriteringen nå, avslutter han. 

Bartender Linda har jobbet i 28 år på Burns.
Bartender Linda har jobbet i 28 år på Burns. Hun synes det er synd at så mange mennesker mister sitt faste sted.

Burns-gjest: – Rett og slett en tragedie

I 34 år og nede på gateplan, har Burns hatt sine kvelder med kunst, kultur og ikke minst drikke. Her har bartender Linda jobbet i 28 år, og forteller at hele situasjonen er både trist og rar.

– Det er mange faste kunder her som man har blitt godt kjent med gjennom årene. Mange sier nå at de ikke vet hvor de skal gå når de ikke kan komme hit mer, sier bartenderen. 

Stamgjest på Burns, Jussi Järvi, forteller at det å kunne komme til et slikt stamsted betyr mye for mange. 

– Det er lett å få seg venner her, noe som gir en trygghet i en ellers ensom hverdag. En  bokkafé kan aldri erstatte noe slikt. Dette er rett og slett en tragedie, sier Järvi.

Stamgjest på Burns, Jussi Järvi, forteller at det å kunne komme til et slikt stamsted betyr mye for mange.
Jussi Järvi er stamgjest på Burns, og sier hele situasjonen er en tragedie.

Cappelen Damm: – Lett å ha sympati med gjestene

Den 3. september tar Cappelen Damm over lokalene.

Onsdag formiddag sier administrerende direktør i Cappelen Damm, Sarah Willand, at de utover høsten skal arbeide med hva lokalene skal huse. 

– Det er veldig lett å forstå og ha sympati med gjestene på Burns og Paddy's når deres stamsted gjennom mange år forsvinner. Men sånn er det dessverre, sier hun. 

Innflytting er planlagt høsten 2025, og Willand sier at det uavhengig av hvem som hadde tatt over bygget, ville det uansett vært usikkert hva som hadde skjedd med lokalene. 

– Så er planen vår å skape noe mer enn et rent kontorbygg av denne gården. Vi skal invitere hele byen inn fra gateplan og tilby et nytt kulturelt møtested. Det blir ikke som Paddys og Burns, men det blir for alle, sier direktøren. 

Powered by Labrador CMS