Leder for Redd Ullevål sykehus, Lene Haug: — Jeg er skuffet over Hurdalsplattformen, men er fortsatt Sp-medlem. Til v. bystyremedlem for Rødt, Maren Rismyhr.

- Sp i Oslo står fortsatt støtt på at Gaustadprosjektet må stoppes og at Ullevål sykehus skal reddes

Skuffelsen var stor for Lene Haug da Ap/Sp-regjeringens politiske grunnlag, Hurdalsplattformen, ikke inneholdt redningsplan for Ullevål sykehus. — Jeg har imidlertid vært forberedt på at det kunne skje, sier leder av Redd Ullevål sykehus.

Publisert

Lørdag ble det kjent at Jan Bøhler (Sp) blir nytt styremedlem i Redd Ullevål sykehus. Den mangeårige Ap-politikeren lyktes ikke med å kapre stortingsplass for sitt nye parti, Sp.

Hverken Bøhler eller partifelle og leder av Redd Ullevål sykehus, Lene Haug, legger skjul på at de var skuffet da Støre-regjeringen ikke inkluderte en redningsplan for landets største sykehus i regjeringsplattformen.

— Umulig å forstå Ap-ledelsen

— Jeg er skuffet over Hurdalsplattformen og hadde håpet at Senterpartiet ville få gjennomslag i forhandlingene. Jeg har imidlertid vært forberedt på at det kunne skje. Likevel er jeg skuffet over begge partiene, men mest over Arbeiderpartiet som virkelig setter alt inn på å få lagt ned Ullevål sykehus, sier Haug til VårtOslo.

— Vi og Jan Bøhler fortsetter kampen for å redde Ullevål og de andre Oslo-sykehusene, sier Lene Haug (med gul veske) i Redd Ullevål sykehus.

— Det er komplett umulig for meg å forstå at Arbeiderpartiet ignorerer sine egne medlemmer, lokallag, 15 bydelsutvalg, Oslo bystyre, byrådsavdelingene, kommunens fagetater og 70 prosent av Oslos befolkning, sier lederen for Redd Ullevål sykehus.

I media har det blitt spekulert i om Sp "ofret" Ullevål for å sikre fødetilbud i Kristiansund og Nord-Møre. Det provoserer Haug.

Lover groruddøler Nye Aker sykehus

— Jeg tror ikke Ullevål ble ofret for sykehus i Kristiansund. Jeg har hele tiden støttet Bunadsgeriljaen selv og har også trukket i bunad. Vi støtter at det skal være lokalsykehus, med akutt- og fødetilbud i hele landet. Det er ingen motsetning mellom Ullevål og Kristiansund - tvert imot, sier hun.

Å forhindre at Ullevål sykehus nedlegges var blant Sps kampsaker på vei inn i regjering. Nå er det en av kamelene de må svelge i regjeringssamarbeid med Ap.

Regjeringen gir imidlertid klart uttrykk for at hele Groruddalens befolkning så raskt som mulig får lokalsykehustilbud ved Nye Aker sykehus. Og vil gjennomføre endringer i sykehusstruktur i Oslo i henhold til vedtatte planer, heter det i Hurdalsplattformen.

Det betyr at Ullevål sykehus skal legges ned som planlagt, og i stedet skal man bygge opp andre sykehus i hovedstadsregionen. Det igjen betyr bygging av nytt stor-sykehus på Gaustad ved eksiterende Rikshospitalet.

— Tror vi lykkes med å presse regjeringen

— Det en helt kjent historie at vi har ulikt syn på den saken, sa Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sist uke om det som har blitt et av mange kompromisser mellom de to regjeringspartnerne.

Men hverken Jan Bøhler eller Lene Haug gir opp kampen. Tvert om - begge tror Ap/SP-regjeringen vil tvinges til å snu.

— Jeg har sagt ja til å være med i styret for Redd Ullevål fordi jeg vil gjøre alt jeg kan for å følge opp det vi sa i valgkampen, sier Bøhler.

— Vi har så gode argumenter at jeg tror og håper vi etter hvert skal lykkes med å presse regjeringen til å snu, sier han til VårtOslo.

Lene Haug påpeker at det ikke er fattet noen endelig beslutning om spadetak på Gaustad. Og at tomta heller ikke er regulert til nytt sykehusbygg av bystyret i Oslo.

— Ikke bystyreflertall for Ullevål-nedleggelse

Dessuten mener lederen av Redd Ullevål sykehus at det finnes rom for tolkning av Hurdalsplattformen fra Ap/Sp-regjeringen.

— Regjeringsplattformen inneholder en formulering om at utredningene av Aker/Gaustad-planene skal fortsette. Resultatet av utredningene vil jo være avgjørende for om man skal gå videre. Planene er nå i det som kalles forprosjekt, sier Haug.

— Det kommer til å ta lang tid ennå før reguleringsplanen kommer til politisk behandling i Oslo bystyre. Der er det som kjent heller ikke flertall til støtte for planene, sier hun.

— Vi er overbevist om at vi vil vinne frem i denne saken, vi hadde imidlertid håpet at den nye regjeringen ville sette en stopper for prosjektet allerede nå, slik at vi kunne komme i gang med alternative planer, avslutter Lene Haug.

Powered by Labrador CMS