Oslofolk strømmet til øyene i Oslofjorden. Foto: Kyrre Songstad Seim

Det er godstemning på øyene i Oslofjorden, og ekstraferge er hyret inn. Kun én bakdel trekker ned festen

Publisert

Oslofolk flokker seg til øyene utenfor hovedstaden når sommervarmen setter inn. Bli med på en liten tur til øyparadiset i Oslofjorden.

Sola skinner fra en skyfri Oslo-himmel og sommeren er på lynvisitt. Denne lørdagen glemmer folk kjøpesentre og husarbeid. De fyller heller opp kjølebager med mat og drikke og søker ut. Sommeren skal nytes når den først er her.

Barcelona har sin Las Ramblas. Nice sin riviera. Kanariøyene sin Las Palmas og Mallorca  sine steder for utagerende ungdom. I hovedstaden trekker gammel som ung ut til øyene når finværet setter inn.

Trangt om plassen

— Passasjerer med barnevogn til Hovedøya, hold til høyre.

— Alle andre til Hovedøya, hold til venstre.

— Trekk lengre inn i båten. Fordekket er reservert for folk med barnevogn.

— Ekstrabåt til Gressholmen kommer nå.

Klokka er snaut tolv og Rådhusbrygga syder allerede av solhungrige osloborgere og turister. En stor andel av dem holder stø kurs for terminalen for øyfergene. Et sinnrikt køsystem skal vanligvis sørge for at folk kommer dit de skal, men i dag byr det på ekstra utfordringer. Trykket er stort og fergene kjører det de klarer. Her kan rutetidene kastes ut av vinduet, ekstraferge er hyret inn. Ingen skal risikere å bli stående igjen på land.

Oslofergene kjørte hva remmer og tøy kunne holde lørdag. Her møtes to ferger utenfor Hovedøya. Foto: Kyrre Songstad Seim

På dekk konverseres det både på norsk, spansk og en rekke andre språk mens fergene piler mellom øyene. Her er det helt klart ikke bare lokalkjente oslofolk om bord, men folk fra alle verdenshjørner som ønsker å utforske det øyene har å by på.

Hvor mange som faktisk fikk skyss til og fra øyene i helga, finnes det ikke noen oversikt over. Men det er ingen tvil om at det er travelt når sommeren titter fram. Pressevakt i Ruter, Cathrine Myhren, var selv stedfast i hovedstaden i går og er ikke overrasket over fergenes popularitet på en fin sommerdag.

— Generelt kan vi si at når været er godt, slik det har vært i hovedstaden de siste dagene, er det få steder det er hyggeligere å reise enn til øyene i Oslofjorden. Mange er klar over dette, og vi er glad for at de benytter seg av øybåt-tilbudet. I fjor reiste rundt 780.000 med øyfergene.

Nystartet suksess

Gressholmen. For mange er navnet identisk med kaniner og Gressholmen kro. Kaninene er for lengst historie, og Gressholmen kro har de siste årene vært et trist skue. Det var fram til eiendoms- og byfornyelsesetaten bestemte seg for å utlyse anbudskonkurranse for ny drift av kroa.

Nå står kroa der atter som et presentabelt serveringssted, og selv i de tidlige ettermiddagstimene flokker folk rundt bordene ute på terrassen. Her går det i skummende drikke og lett småprat. Kroa har tydeligvis vært savnet, og folk vet å sette pris på at man igjen kan nyte en pils eller brus i naturskjønne omgivelser.

Gressholmen kro er atter en gang blitt et populært serveringssted for tørste og sultne øygjester. Foto: Kyrre Songstad Seim

Blant oppvask og med tanker om et tidlig ettermiddagsbad, står Brian Dahl Weir midt oppe i all viraken på kroa. Dahl Weir er en av krovertene og er svært fornøyd med interessen for kroa siden nyåpningen 1. juli.

— Besøket her har vært veldig bra. Selvfølgelig er det litt væravhengig, men vi er så absolutt fornøyde med hvordan ting ser ut til å utvikle seg, forteller han.

«Den siste utedass»

«Ny» kro og nye drivere har skapt et samlingssted for tørste og sultne øygjester som virkelig tåler dagens lys. Men det er fortsatt et stort minus. Skal du på toalettet, må du bruke den gamle «utedassen» litt lengre ned mot sjøen. Her er toalettet et hull i bakken. Eimen minner om hytta på fjellet eller ved sjøen for mange år siden, men snart er det slutt for det gamle anlegget.

Den "legendariske" utedoen på Gressholmen kro er snart historie. Til neste år kommer det skikkelige toaletter. Foto: Kyrre Songstad Seim

— Neste år får vi lagt inn vann her og da får vi heldigvis også nye toaletter, smiler Weir Dahl.

Nedenfor kan dere lesere bli med på en liten fotorundtur fra lørdagens reportasjetur i Oslos øyverden.

Hyggelig treff i solsteiken på Lindøya. Foto: Kyrre Songstad Seim
En pust i bakken og litt utsikt fra Gressholmen. Foto: Kyrre Songstad Seim
På vei til fergekaia på Gressholmen. Foto: Kyrre Songstad Seim
Osloferge kommer og Osloferge går fra Aker Brygge. Foto: Kyrre Songstad Seim
Den "legendariske" utedoen på Gressholmen kro er snart historie. Snart kan det komme skikkelige toaletter. Foto: Kyrre Songstad Seim
Gressholmen kro er atter en gang blitt et populært serveringssted for tørste og sultne øygjester. Foto: Kyrre Songstad Seim
Oslofolk strømmet til øyene i Oslofjorden. Foto: Kyrre Songstad Seim
Oslofergene kjørte hva remmer og tøy kunne holde lørdag. Her møtes to ferger utenfor Hovedøya. Foto: Kyrre Songstad Seim
Powered by Labrador CMS