Dette viser målingene fra første dag med rushtidsavgift i Oslo

Publisert

Totalt passerte like mange bomringene rundt hovedstaden i dag som på samme tidspunkt i fjor, men 5,4 prosent færre kjørte i timene med ekstra avgift.

I dag var første dag med rushtidsavgift i området rundt Oslo, hvor målet er å få flere til å reise kollektivt til Oslo.

Fjellinjen, som driver bomringene i området, publiserte i dag tall som viste hvordan de ekstra kronene bilistene måtte betale har påvirket trafikken i morgentimene i dag.

Flere kjørte utenfor rushtiden

Hilde Foss Christensen. Foto: Fjellinjen

— Den totale trafikken er den samme som den var mandag i høstferien i fjor, men trafikken har skjøvet seg litt fram i tid, sier Hilde Foss Christensen, HR- og kommunikasjonssjef i Fjellinjen.

Totalvolumet viser nemlig en økning i halvtimen mellom 6.00 og 6.30, altså før rushtidsavgiften inntrer, på 7,3 prosent, og en reduksjon på 5,4 prosent i timene med rushtidsavgift, mellom 6.30 og 09.00.

Tallene er hentet fra passeringer i bomstasjonene i Oslo og Bærum i timene mellom 06.00 og 10.00 i dag – og sammenlignet med tilsvarende periode mandag 3. oktober 2016.

På grunn av høstferie i Osloskolen var totalt antall passeringer 5 prosent lavere enn i en normal uke, skriver Fjellinjen på sine sider.

Forventer at bruken av el-biler vil stige

Når det kommer til drivstoffgruppene bensin, diesel og elbiler er det i dag ingen endring fra mandag forrige uke.

— Men her forventes det en større endring over tid. Bruken av elbiler har steget jevnt de siste tre-fire årene, sier Foss Christensen.

Hun forklarer også at ordningen med at man slipper avgift etter reise nummer 60 per måned fortsetter som før, uavhengig av om man kjører i rushtiden eller utenfor den.

— Her teller vi passeringer enten man er innenfor eller utenfor rushtiden.

Dette må du betale

Fra og med i dag koster det altså 54 kroner for bensinbiler og 59 kroner for dieselbiler å passere bomringen i Oslo og Akershus i rushtiden, som er mellom klokken 6.30–9 og klokken 15-17, mot henholdsvis 44 og 49 kroner utenfor rush.

Lørdager, søndager, fridager, helligdager og hele juli måned er unntatt rushtidstillegg.

Her kan du lese mer om hva endringene innebærer.

Powered by Labrador CMS