DEBATT

Styreleder Liv Gisele Marchand får nå 400 000 kroner i godtgjørelse for åtte-ti møter. Opp fra 200.000 i 2017.

– Hva gjør næringsbyråden med styrehonorarene i Boligbygg, nå som skandalen er over?

Godtgjørelsen for styremedlemmene i Boligbygg ble doblet fordi det var så stor arbeidsbelastning med Boligbyggskandalen. Nå er visst ting i gjenge igjen. Vil da også styrehonorarene gå ned til vanlig, overbetalt styretakst?

Publisert

I 2017 viste det seg at Oslo kommunes kommunale foretak, Boligbygg, ikke akkurat hadde vært best i klassen på å kjøpe opp nye boliger. Heller at alt hadde gått så fort at kommunen (altså vi) hadde betalt over 115 millioner for mye for ca 500 leiligheter.

Sabler ble raslet, hoder rullet, ekstern gransking kom på bordet og det tok to år før Boligbygg fikk lov til å kjøpe leiligheter igjen. Vi fikk ny direktør, helt nytt styre og det ble tatt en hel rekke nødvendige grep.

Styrehonorarene ble doblet

Et av de mindre nødvendige grepene var at godtgjørelsen for dem som sitter i styret til Boligbygg ble doblet i 2017 fordi det var så stor arbeidsbelastning med denne skandalen. Denne doblingen var sagt å være midlertidig.

Dette vil si at styreleder gikk fra å få litt under 200 000 kroner i godtgjørelse til rett under 400 000 kroner for åtte-ti møter. Nestledergodtgjørelsen ble doblet til rett over 250 000 kroner og alle andre medlemmene i styret rykka opp til 236 000 kroner i året.

Hvor mye arbeid har de?

Sitter du i som valgt av folket i bystyret, derimot, så får du 30 000 kroner pluss i underkant av 4 000 kroner per møte. Selv om Boligbygg måtte rydde litt i rutinene sine, så er jeg ikke overbevist om at det avkrevde styret så mye mer arbeid enn det er å sitte i bystyret. Og godtgjørelsen for å sitte i bystyret er uansett for høy.

Det gledet meg derfor å høre styreleder for Boligbygg KF si i mandagens kontrollutvalgsmøte at de nå er helt i gjenge igjen og ikke synes de skal behandles som om de er i en spesiell situasjon med tanke på boligskandalen.

En million til boliger

Da regner jeg med at byråd for næring og eierskap Victoria Marie Evensen (Ap) følger opp og setter styregodtgjørelsen tilbake til nivået det var før det «ekstraordinære» arbeidet. Da kan denne midlertidige tilleggsutgiften for Boligbygg på nesten en million kroner i året gå til boliger og ikke til styremedlemmer.

Jeg vil jo foretrekke at den settes enda lenger ned, men regner med at byråden synes det kanskje er nok å gå ned til vanlig, overbetalt styretakst.

Powered by Labrador CMS