Meglerne våre rapporterer om stor aktivitet og mange som går på visninger.
Meglerne våre rapporterer om stor aktivitet og mange som går på visninger.

OBOS-prisene opp sju prosent i Oslo. – Dette var mer enn vanlig

Prisene for brukte OBOS-boliger i Oslo steg sju prosent fra desember til januar. – En del av budrundene er svært hektiske.

Publisert

– Vi regnet med prisstigning i januar, men kanskje ikke så mye som sju prosent. Meglerne våre rapporterer om stor aktivitet og mange som går på visninger. En del av budrundene er svært hektiske. Det kan virke som om endringene i utlånsforskriften har truffet, sier Hans Anders Skjølberg, administrerende direktør i OBOS Eiendomsmeglere.

I snitt har prisene i hovedstaden steget med 3,9 prosent i januar de ti siste årene. De tolv siste månedene har prisene i Oslo falt 1,5 prosent.

– Dette var mer enn forventet. Prisene pleier å stige i januar, men dette var mer enn vanlig, og må ses i lys av at OBOS-prisene falt over fire prosent i Oslo i desember, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS.

Stor aktivitet

Aktiviteten i boligmarkedet tok seg, ifølge Monsvold, kraftig opp i januar etter en laber desember. Antallet omsetninger i januar i år var også høyere enn i samme måned de to årene før.

– Dette kan tyde på at mange valgte å utsette leilighetskjøpet til over nyttår, i påvente av oppmykingen i utlånsforskriften. Den bidrar til at flere kan få låne mer enn før, sier Sissel Monsvold i en pressemelding.

Endringen innebærer at bankene nå skal ta høyde for en renteøkning på minst tre prosentpoeng, mot minst fem prosentpoeng tidligere. Samtidig må alle kunder tåle en rente på minst sju prosent for å få boliglån.

OBOS-statistikken dekker rundt 25 prosent av bruktmarkedet i Oslo.

Venter svak prisnedgang

Monsvold tror ikke boligprisene vil fortsette å stige mye utover året:

– Selv om prisveksten ble frisk i januar, forventer vi at økte utlånsrenter, høye levekostnader og mange usolgte boliger vil dempe prisveksten fram mot sommeren, og at den blir svakere enn den pleier. Vi anslår at prisene ved utgangen av året vil være rundt tre prosent lavere enn i desember 2022 i Oslo. Renteøkningen slår hardere i hovedstaden som følge av høye boligpriser og høy gjeld.

Powered by Labrador CMS