Redd barna er kritiske til at elevene ikke skal få gå på skolen. Her elever ved Fagerborg skole i bydel St. Hanshaugen.
Redd barna er kritiske til at elevene ikke skal få gå på skolen. Her elever ved Fagerborg skole i bydel St. Hanshaugen.

Redd Barna og mobbeombud advarer mot skolestenging i Oslo

Redd Barna mener Oslo kommune må gjøre absolutt alt i sin makt for å holde skolene i hovedstaden åpne, tross sterk økt smitte blant barn og unge. Også mobbeombudet i Oslo er sterkt bekymret og advarer.

Publisert

– Nå må vi ikke gjenta feilene som ble gjort med full nedstenging i fjor vår, da så vi at en av seks barn og unge ble utsatt for en form for vold eller overgrep i perioden de var isolerte hjemme, sier leder Monica Sydgård i Redd Barnas Norgesprogram.

Hun mener Oslo må tilrettelegge for godt smittevern i skoler og barnehager, og få ressurser til å gjøre dette. Redd Barna peker på at helsedirektør Bjørn Guldvog nylig uttalte i Aftenposten at skolestengningene våren 2020 førte til store omkostninger for barn og unge.

– Nå må vi holde hodet kaldt. Å stenge skoler og barnehager er et svært inngripende tiltak med enorme negative konsekvenser for barn og unges liv, sier Sydgård.

Risikerer svekket helse og livsglede

Også Oslos mobbeombud er bekymret.

– Å stenge skolene har store konsekvenser for barn og unge. Barne- og ungdomstiden har en unik egenverdi, og skolen er den aller viktigste sosialiseringsarenaen deres. Skolebyråden har heldigvis vært tydelig gjennom på dette gjennom hele pandemien, og hun har bidratt til åpenhet rundt negative konsekvenser for barn og unge, sier mobbeombud i Oslo, Kjerstin Owren.

– Dette handler jo ikke bare om barna som ikke har det trygt hjemme. Det handler om at barn og ungdom som over tid får mindre aktivitet, mindre sosial kontakt og mindre stimuli risikerer svekket psykisk helse og mindre livsglede. Det er dette som nå er min bekymring med ytterligere innstramminger. Uansett hvilken bydel det skulle ramme, sier Owren.

Powered by Labrador CMS