Verdens største hanagskip USS Gerald R. Ford har et mannskap på 4.500 og det er plass til rundt 90 fly og helikoptre. Snart klapper skipet til kai i Oslo.
Verdens største hanagskip USS Gerald R. Ford har et mannskap på 4.500 og det er plass til rundt 90 fly og helikoptre. Snart klapper skipet til kai i Oslo.

Verdens største hangarskip har kurs for Oslo. USS Gerald R. Ford klapper til kai en av de nærmeste dagene

Verdens største hangarskip er på sitt første operative tokt noensinne, og Oslo blir første havn som besøkes. USS Gerald R. Ford er nå i Nordsjøen, og er ventet til kai i hovedstaden en av de nærmeste dagene.

Publisert

— Dette er Norges trygghet, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) til NTB om bord på skipet.

Han besøkte mandag hangarskipet ute på sjøen sammen med forsvarssjefen, forskningsministeren, USAs ambassadør til Norge og flere offisielle representanter.

— Positivt for samarbeidet

Krigsskipet seiler nå sammen med den norske fregatten Roald Amundsen.

— Dette er et veldig konkret tegn på sikkerhetsgarantien Norge har gjennom Nato, sier forsvarsministeren.

USS Gerald R. Ford er det største krigsskipet som noen gang er bygget.

Skipet ble døpt i 2013, men etter flere år med tester og klargjøring er det nå satt i normal drift. I begynnelsen av mai dro skipet fra USA og la ut på sin første operative tokt.

Skipet er nær Norge, men beveget seg i dansk farvann mandag formiddag.

Nordsjøen, Danmark 20230522. Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) om bord på det amerikanske hangarskipet USS Gerald R. Ford i Nordsjøen utenfor Danmark mandag.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) ombord på verdens største hangarskip i rom sjø utenfor Danmark mandag.

Om bord fikk de besøkende se jagerflyene lette og lande, og de fikk en omvisning om bord.

— Det at man nå legger sitt første besøk med sitt nye hangarskip til norske farvann, er veldig positivt for samarbeidet vi har med amerikanerne, sier Gram.

Ambassadøren: – Veldig symbolsk

USAs ambassadør til Norge, Marc Nathanson, mener at besøket er veldig symbolsk.

— Her har vi verdens største hangarskip som legger sitt første besøk til Oslo. Det sier noe om nærheten USA føler med Norge, og forhåpentligvis føler Norge det samme tilbake, sier han til NTB:

Nordsjøen, Danmark 20230522. Verdens største krigsskip, det amerikanske hangarskipet USS Gerald R. Ford, i Nordsjøen utenfor Danmark mandag.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Iløpet av de nærmeste dagene skal det gigantiske hangarskipet gjennom Drøbakssund og legge til kai i Oslo.

Ambassadøren påpeker at Norge var med på å starte Nato sammen med USA. Og at landet er en kritisk alliert for USA, blant annet på grunn av nærheten til Russland.

— Hvis du skal til Norden, er dette landet å dra til, sier Nathanson.

Drives av kjernekraft

Om bord er et mannskap på 4.500 og det er plass til rundt 90 fly og helikoptre. Skipet drives av to atomreaktorer.

— Skipet er nytt. Det er første nye design på amerikanske hangarskip på over 60 år. Og det er fantastisk, sier commanding officer om bord, Rick Burgess, til NTB.

Nordsjøen, Danmark 20230522. Verdens største krigsskip, det amerikanske hangarskipet USS Gerald R. Ford, i Nordsjøen utenfor Danmark mandag.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Selv på verdens største hangarskip blir det trangt på flydekket - ombord USS Gerald R. Ford er det rundt 90 fly og helikoptre.

Skipssjef Burgess sier at mannskapet setter pris på oppdaget, som har tatt dem til Nordsjøen.

— Det er vår første utplassering og første mulighet til å øve og prøve ut noe av den nye teknologien.

— Vi synes det er veldig spennende å være her i Nordsjøen. Det er noe vi ikke har fått gjort så mye av i det siste. Men vi er veldig glade for å være her, sier han.

Er atomdrevet - må ha konsesjon

Mannskapet vil få anledning til å forlate skipet under besøket i Oslo, og vil trolig sette sitt preg på byen.

Det trengs en konsesjon for å få anløpe i norske havner med et atomdrevet fartøy. Det har hangarskipet Gerald R. Ford fått, mot strenge sikkerhetskrav.

Forsvaret måtte nemlig søke Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) om at hangarskipet skulle få anløpe i Oslo.

— DSA har gjort en grundig vurdering av søknaden fra Forsvaret, sier direktør Per Strand.

— Vi vurderer det som trygt å gjennomføre dette anløpet, forutsatt at prosedyrene følges slik de er beskrevet i søknaden, og at de vilkårene vi har satt, følges, sier Strand.

Powered by Labrador CMS