Oslo 20230308. Kvinner med gassmaske markerer sin motstand mot gassangrepene på skolejenter utført av det iranske regimet, under den internasjonale kvinnedagen 8. mars på Youngstorget i Oslo fredag.
Kvinner med gassmaske markerer sin motstand mot gassangrepene på skolejenter utført av det iranske regimet, under 8. mars-markeringen på Youngstorget i dag.

Rundt 10.000 møtte opp for å markere kvinnedagen på Youngstorget. Se bildene

Kvinneforkjempere samlet seg i kveld på Youngstorget til appeller, kulturinnslag og tog gjennom byen. Årets hovedparole er: «Jin, Jiyan, Azadi - Kvinne, Liv, Frihet». Se bildene fra markeringen nedenfor.

Publisert

Markeringen av den internasjonale kvinnedagen trakk rundt 10.000 mennesker til Youngstorget i Oslo onsdag. Hovedparolen var støtte til iranske kvinners kamp.

Det var et fullstappet Youngstorget i Oslo som markerte den internasjonale kvinnedagen onsdag. Politiets innsatsleder Erik Hestvik opplyser til NTB at de anslår at rundt 10.000 mennesker hadde møtt opp for å delta i markeringen.

Støtte til iranske kvinners kamp

Fra 18-tiden var det appeller og innslag, før de frammøtte gikk i tog i sentrum, blant annet forbi Stortinget. Det var plakater om kvinners kamp for rettigheter, likestilling og frigjøring, men årets hovedparole var «Jin, Jiyan, Azadi – Kvinne, Liv, Frihet», en støtte til iranske kvinners kamp.

Markeringen av den internasjonale kvinnedagen 8. mars 2023 på Youngstorget i Oslo.
Kvinnekamp-markering på Youngstorget 8. mars.
8. mars 2023
Apell ved Berit Tevik (Fagforbundet).
Hovedparolen.
Markeringen av den internasjonale kvinnedagen 8. mars 2023 på Youngstorget i Oslo.
Toget på vei inn på Youngstorget.
Markeringen av den internasjonale kvinnedagen 8. mars 2023 på Youngstorget.
Blant de andre parolene er: * Abort er kvinners valg, fjern nemndene * Kvinner er ikke rugekasser – nei til surrogati * Hør barselbrølet: Bevar ABC-klinikken! * Gi assistanse til funksjonshemmede mødre * Kvinner er halve befolkningen - mer penger til kvinnehelseforskning! * I dyrtid rammes kvinner hardest – hev uføretrygden og minstepensjonen! * Den som tier samtykker ikke. Kun ja betyr ja. Samtykkelov nå! * Oppfyll transkvinners menneskerettigheter - stopp hets mot transkvinner!
Den internasjonale kvinnedagen 8. mars 2023 på Youngstorget.
En kvinnelig demonstrant med gassmaske markerer sin motstand mot gassangrepene på skolejenter utført av det iranske regimet
Markeringen av den internasjonale kvinnedagen 8. mars 2023 på Youngstorget i Oslo.
Ordfører Marianne Borgen stilte opp.
Markeringen av den internasjonale kvinnedagen 8. mars på Youngstorget i Oslo.
Rundt 10.000 kvinner var med i følge politiet.
Markeringen av den internasjonale kvinnedagen 8. mars på Youngstorget.
Hovedparolen til årets markering av den internasjonale kvinnedagen 8. mars  2023 i Oslo er «Jin, Jiyan, Azadi - Kvinne, Liv, Frihet».
Hovedparolen til årets markering av den internasjonale kvinnedagen 8. mars i Oslo er «Jin, Jiyan, Azadi - Kvinne, Liv, Frihet».
Adam Schjølberg og Sofie Frøysaa i 8. mars-toget i Carl Johans gate på markeringen kvinnedagen,
Adam Schjølberg og Sofie Frøysaa i 8. mars-toget i Carl Johans gate på markeringen av kvinnedagen,
Plakat med «Styrk sex-kjøpsloven» og «Nei til skjønnhetstyranniet» i 8. mars-toget i Carl Johans gate på markeringen av den internasjonale kvinnedagen i Oslo.
Plakat med «Styrk sex-kjøpsloven» og «Nei til skjønnhetstyranniet» i 8. mars-toget i Karl Johans gate.

Også kvinnehelse var en viktig sak i årets markering.

Samtidig som hovedarrangementet på Youngstorget, arrangerte Inkluderende Feminisme alternativ markering på Eidsvoll plass. Der hadde rundt 500 mennesker møtt opp.

Powered by Labrador CMS