Programlederne fikk møte fredsprisvinnerne og intervjuet dem. De ble tatt imot med en hilsen på ukrainsk.

Osloelevers hyllest til fredsprisvinnerne: – Ekstremt farlig arbeid

Fredsprisfeiringen ble tradisjonen tro åpnet av Redd Barnas fredsprisfest. Barn fra flere skoler i Oslo hyllet fredsprisvinnernes arbeid.

Publisert

– Vi hører om barn som lever i krig. De forteller mange ting. De er redde hver eneste dag for at noen i familien deres skal bli skadd eller drept, sa Nobelkomiteens leder, Berit Reiss-Andersen, under Redd Barnas fredsprisfest.

Helt siden 1997 har fredsprisfesten arrangert av elever vært en del av det offisielle programmet.

Intervjuet ukrainske jenter

I år var det tolv elever fra sjuende klasse på Grünerløkka, Kampen og Vålerenga skole som styrte showet. Denne gangen gikk det digitalt, og bare inviterte gjester fikk møte opp i salen.

Fra venstre sees fredsprisvinnerne Natallia Pintsjuk, som representerer sin ektemann, Ales Bjaljatski fra Belarus, Jan Ratsjinskij, som fra den russiske organisasjonen Memorial og Oleksandra Matvijtsjuk, som representerer den ukrainske organisasjonen Center for Civil Liberties (CCL). Ved siden av dem sitter kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon.

Som en del av fredsprisfesten ble to ukrainske jenter intervjuet om hvordan de opplevde invasjonen og hvordan livet i hjemlandet deres har vært i etterkant. Flere musikalske og rytmiske fremstillinger var en del av programmet.

Årets fredsprisvinnere er Ales Bjaljatski, en aktivist fra Belarus, den russiske organisasjonen Memorial og den ukrainske organisasjonen Senteret for sivile rettigheter.

«Set him free»

Alle har blitt tildelt prisen på bakgrunn av å ha kjempet for retten til å kunne si myndighetene imot i hjemlandene sine.

– Det de gjør er ekstremt farlig arbeid, sa Radya som var en av programlederne.

Barna viste også sin misnøye med den belarusiske presidenten Aleksandr Lukasjenko og viste støtte til Bjaljatski ved å rope «Set him free» i kor. Han kunne ikke møte opp for han sitter fengslet i hjemlandet

Powered by Labrador CMS