DEBATT

– Jeg mener at det å få bedre psykisk helsehjelp, spesielt for barn og unge, er kritisk nødvendig, skriver Malene Gjerløw Strand.

– Nei, det hjelper ikke å kutte i budsjettene når flere og flere unge sliter psykisk

Flere og flere sliter med psykiske helse. Pågangen av pasienter vokser. Likevel skal det kuttes i psykiatrien ved Oslo universitetssykehus. Kuttene gir ikke mening.

Publisert

Mindre psykisk hjelp kan bli tilgjengelig fremover. Det er varslet at budsjettene blir mindre, og det skal nedbemannes, samtidig som arbeidsmengden vokser. Samtidig øker de psykiske helseproblemene hos unge, det gjør også alkoholproblemene, og flere unge sliter med spiseforstyrrelser.

Klinikken for psykisk helse og avhengighet på Oslo universitetssykehus skal spare 200 millioner kroner i 2023. Verdifull hjelp skal bli effektivisert når behovet er større enn noensinne. Kuttene gir ikke mening.

Bare de sykeste får hjelp

Å kutte i budsjettet vil føre til at tilbudet til psykisk helse hjelp blir mindre, og hvis færre får hjelp, vil problemene forverres. Å la være i å kutte i budsjettet vil derimot spare samfunnet for store utgifter som kommer med at enda flere blir syke.

Tillitsvalgt i Norsk sykepleierforbund, Berit Averstad, sier at ventetiden vil bli lengre og frykter at klinikkene nå vil prioritere bare de sykeste. Hun sier også at det har vært et økende trykk av barn med spiseforstyrrelser, og at mange klinikker har flere pasienter enn de egentlig har plass til.

Kritisk nødvendig

Merk: disse problemene eksisterer før de har kuttet i budsjettet og med en god del mer penger å bruke.

Jeg mener at det å få bedre psykisk helsehjelp, spesielt for barn og unge, er kritisk nødvendig.

Powered by Labrador CMS