Under jakten på ambulansen fikk politiet vite at en barnevogn var påkjørt. Da trodde politimannen som vitnet i retten at ett barn var blitt drept.

Politimann vitnet om ambulansekapring på Torshov: – Jeg var sikker på at noen kom til å dø

— Jeg oppfatter at bilen skrenser inn der vi står, og jeg får blikkontakt med tiltalte. Da ser jeg at han gjør rattutslag så han kommer rett mot oss, sa en politimann som vitnet i rettssaken mot mannen tiltalt for ambulansekapring på Torshov.

Publisert

— Det går så fort at det bare er å komme seg unna, så jeg kaster meg opp på fortauet, sa politimannen i 40-årene i Oslo tingrett da han sto i vitneboksen i dag.

Han er en av politimennene som deltok i jakten på den kaprede ambulansen i 2019, sier at han fryktet liv ville gå tapt. Politimannen mener ambulansekapreren bevisst kjørte mot ham.

Tiltalt for drapsforsøk

Under rettssaken står en 33 år gammel mann tiltalt for å ha forsøkt å drepe politimannen og hans kollega med en kapret ambulanse på Torshov 22. oktober 2019.

I tillegg er han tiltalt for drapsforsøk på et tvillingpar, deres mor og et eldre ektepar. Ingen ble alvorlig fysisk skadd.

De sju måneder gamle tvillingene i barnevogna overlevde mirakuløst. — Min opplevelse er at ambulansen svingte opp mot meg. Det var ingen andre i nærheten, sa mor til babyene da hun forklarte seg i retten.

Politimannen forklarte i rettssal 127 i Oslo tingrett at han og kollegaen i 30-årene, som var hundeførere, hadde tatt opp jakten på den kaprede ambulansen med en politibil etter at alle tilgjengelige politiressurser hadde fått ordre over sambandet om å rykke ut.

— 100 prosent sikker på at han sikter på oss

Der ble det også gitt beskjed om at ambulansen skulle stanses, og om at politiet skulle bevæpne seg.

Under utrykningen fikk de også vite at ambulansen hadde kjørt på en barnevogn. Politimannen antok da at det han trodde var kun ett barn i barnevognen hadde omkommet i påkjørselen.

Den kaprede ambulansen krasjet inn i portrommet til Tysklandgården i Krebs gate på Torshov. Rett etterpå ble 33-åringen pågrepet av politiet.

Politimannen og hans kollega stanset og gikk ut av bilen ved t-krysset Trøndergata-Hegermanns gate på Torshov etter å ha fått oppdateringer på sambandet om hvor ambulansen befant seg. De ønsket heller ikke å havne i en frontkollisjon med ambulansen, som var mye større enn politibilen.

Rett etter kom ambulansen skrensende inn i krysset i høy fart. Politimannen sier at han oppfattet at kapreren bevisst forsøkte å kjøre på ham og hans kollega, og at det ikke var en naturlig retning å kjøre i dersom han ikke hadde forsøkt det.

— Når jeg får øyekontakt og ser retningsutslaget er jeg 100 prosent sikker på at han sikter på oss. Det går veldig fort og jeg må konsentrere meg om å komme meg unna. Hvis ikke hadde jeg blitt påkjørt, forklarer han.

— Hadde blitt påkjørt

Under utrykningen fikk de også vite at ambulansen hadde kjørt på en barnevogn. Politimannen antok da at det han trodde var kun ett barn i barnevognen hadde omkommet i påkjørselen.

Politimannen og hans kollega stanset bilen ved t-krysset Trøndergata-Hegermanns gate på Torshov etter å ha fått oppdateringer på sambandet om hvor ambulansen befant seg.

Rett etter kom ambulansen skrensende inn i krysset i høy fart.

Politimannen sier at han oppfattet at kapreren bevisst forsøkte å kjøre på ham og hans kollega, og at det ikke var en naturlig retning å kjøre i dersom han ikke hadde forsøkt det.

— Når jeg får øyekontakt og ser retningsutslaget er jeg 100 prosent sikker på at han sikter på oss. Det går veldig fort og jeg må konsentrere meg om å komme meg unna. Hvis ikke hadde jeg blitt påkjørt, forklarer han.

Politi-rikosjett traff bakeri

Etter å ha kastet seg opp på fortauet avfyrte politimannen to raske skudd mot hjulene på ambulansen.

Ifølge Spesialenheten for politisakers etterforskning av politiets opptreden under kapringen traff det ene skuddet vinduet til bakeriet Backstube.

Bakeriet Backstube, som ble truffet av politiets skudd, ligger i krysset Vogts gate – Hegermanns gate på Torshov.

Etterforskningen viste at skuddet sannsynligvis hadde rikosjettert og endret retning, og saken mot politimannen og alle de øvrige polititjenestepersonene som var involvert i forfølgelsen ble henlagt som intet straffbart forhold anses bevist.

Også kollegaen avfyrte skudd.

Politiets skudd traff ambulansens dekk

Ambulansen kjørte videre etter skuddene.

— Da den ikke stoppet, tenkte jeg at nå gikk vi glipp av en mulighet. Jeg var helt sikker på at mennesker kom til å dø, og at det ville ha vært en ønsket handling fra sjåføren, sa politimannen.

Han sa at han tolket situasjonen som det som på politispråket kalles «pågående livstruende vold», selv om det ikke ble sagt eksplisitt. Det er en beskrivelse som blant annet brukes ved skoleskytinger og lignende.

Politimannen avfyrte også skudd mot dekkene til ambulansen i senere i forfølgelsen, og var også til stede da tiltalte ble pågrepet etter at ambulansen krasjet inn i en port i en bygård.

VårtOslo har nylig utviklet en app for avisen. iPhone-brukere kan laste ned appen i App Store. Alle andre brukere kan laste den ned i Google Play.

Powered by Labrador CMS