Lan Marie Berg (MDG), Raymond Johansen (Ap), Einar Wilhelmsen (MDG) og Hanna E. Marcussen (til h.) utenfor Mangelsgården i Storgata. Foto: Morten Lauveng Jørgensen

AUF i Oslo sier nei til rødgrønt byrådssamarbeid med Venstre

� AUF vil advare Arbeiderpartiet mot å inngå et formelt samarbeid med Venstre, sier AUF-leder i Oslo, Mansoor Hussain. Han vil heller at det rødgrønne byrådet fortsetter samarbeidet med Rødt.

Publisert

Venstres gruppeleder i bystyret, Hallstein Bjercke har invitert MDG til samtale om et samarbeid de neste fire årene. Så langt har Bjercke kun hatt en samtale med MDGs Oslo-leder Einar Wilhelmsen. Parallelt pågår de rødgrønne byrådsforhandlingene mellom Ap, SV og MDG om en politisk plattform og fordeling av byrådsposter.

— Best samarbeid med Rødt

Nå advarer Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon mot at det rødgrønne treparti-byrådet inngår formalisert samarbeid med Venstre. AUF vil heller ha en fortsatt avtale med Rødt for å sikre byrådet flertall i bystyret.

— AUF mener at det beste er at Oslo styres som i dag, av et byråd med Ap, MDG og SV, med en formalisert samarbeidsavtale Rødt. Valgresultatet viste et klart rødgrønt flertall, og jeg mener dette er den sammensetningen som vil gi mest god sosialdemokratisk politikk til byen, sier AUF-leder i Oslo, Mansoor Hussain til Dagsavisen.

Om Venstre ønsker å tilnærme seg byrådet er deres sak. Men jeg mener vi bør fortsette med en samarbeidsavtale med Rødt, sier AUF-leder i Oslo, Mansoor Hussain. Foto: Privat

Fredag startet de tre nåværende byrådspartiene Ap, SV og MDG sine forhandlinger i Mangelsgården ved Prindsen i Storgata. Målet er å bli enige om både ny politikk for et rødgrønt byråd, og ikke minst fordeling av byrådsposter.

Kan velge sak til sak-samarbeid

Etter et valg der Ap ble hardt straffet av velgerne, mistet hele åtte plasser i bystyret og har nå kun 12 mandater. Dermed er styrkeforholdet mellom de tre byrådspartiene kraftig endret. SV har doblet seg og er inne med seks mandater, mens MDG som valgvinner i Oslo nå får en bystyregruppe med ni representanter. Likevel er det ikke nok for å danne flertall på 30 mandater i bystyret.

Situasjonen ser påfallende lik ut som den har gjort de siste fire årene. Med ett unntak: Venstres flørt med MDG kan åpne for at byrådspartiene ikke trenger søke støtte hos Rødt for å danne flertall i bystyret. Forutsatt at Ap, SV og MDG inngår en eller annen form for avtale med Venstre.

Men byrådet har også en tredje mulighet. Byrådsleder Raymond Johansen og hans treparti-byråd kan også velge å søke støtte fra sak til sak uten noe formelt samarbeid med Rødt eller Venstre.

— Et sak-til-sak-samarbeid i bystyret er noe annet. Om Venstre ønsker å tilnærme seg byrådet er deres sak. Men jeg mener vi bør fortsette med en samarbeidsavtale med Rødt, sier Hussain til Dagsavisen.

— Eiendomsskatt er viktig

Fredag sa Raymond Johansen på vei inn i byrådsforhandlinger at det er naturlig å diskutere MDGs kontakt med Venstre.

— Vi har samarbeidet veldig godt med Rødt i de åra som har vært. Så er det spennende, det som skjer med Venstre. Kommentarer ut over det, har jeg ikke, utdypet Johansen, på vei inn til det lille forhandlingsrommet i Mangelsgården.

Dersom de tre partiene velger å støtte seg på Venstre, vil de bli møtt med krav om blant annet fredning av fritt skolevalg, at private skal få slippe til i de kommunale tjenestene, samt lavere eiendomsskatt.

— Et kommunebudsjett har sine begrensninger. Eiendomsskatten er en viktig inntekt for å få realisert veldig mange av ønskene vi har, understreket Raymond Johansen på vei inn.

Powered by Labrador CMS