Boka "Oslove" guider deg til hele 55 gåturer i Oslo! Foto: Hanna Norberg

Ny bok beskriver de beste asfaltturene i Oslo

Publisert

Hanna Norberg er forfatter av boka "Oslove. De aller beste gåturene", som ble lansert i går. Boka skal inspirere til å gå tur i og bli bedre kjent med Oslo.

— Det er allerede så mange bøker om turer i marka, så jeg ville lage en bok med de beste gåturene i det urbane Oslo. Målet har vært å dekke alle bydeler, og inspirere folk til å gå tur, sier Norberg.

Boka, som er gitt ut på Kagge forlag, inneholder hele 55 gåturer, og er delt inn etter blant annet om man vil gå tur rundt et vann, på en av øyene eller ved en elv – om man har med små barn eller vil se historie og arkitektur.

— Det er til og med en rute for de som vil gå på SKAM-safari, eller i Karpe Diems fotspor, sier forfatteren.

Hanna signerer Oslove. Foto: Didrick Stenersen/VisitOSLO

— Det handler om tilhørighet

Norberg kommer fra Lier og Jessheim, men har bodd i Oslo i elleve år.

Hanna Norberg. Foto: Kagge forlag

— Som veldig mange her i byen er jeg tilflytter, og denne boken handler også om tilhørighet. Jeg håper den kan være et skritt på veien til at folk blir ordentlig kjent med byen sin, for det styrker tilhørigheten til den.

Både østkanten, vestkanten og sentrum er med i boka, og det er turer som er alt fra 1 kilometer til 12-13 kilometer lange. Hvert turforslag har kart med avmerket rute, og en beskrivelse av vanskelighetsgrad. Boka er illustrert med foto av Charlotte Wiig.

— Folk trenger litt ekstra inspirasjon til å oppdage byen sin, og det er lettere å gå hvis man vet hvor man skal gå og hvor det er aller finest.

"Stakkars oss... som bor i Oslo"

Norberg driver  også fotobloggen "Stakkars oss... som bor i asfaltjungelen i Oslo" , sammen med Aina Kristiansen. Der setter de fokus på at Oslo er et bra sted å bo, gjennom bilder og tekst på både bloggen, Facebook og Instagram.

— Vi har drevet bloggen siden juni 2012. Den spiller på at det er synd på oss som bor i byen, og vi startet den for å motbevise fordommene om at det bare er asfaltjungel, eksos og trengsel her. Hundrevis av Oslo-folk bidrar med å sende inn bilder av byen.

Norberg lanserte boken sin i går på Østbanehallen, og forteller om en overveldende respons av positive tilbakemeldinger.

— Det ble jeg veldig glad for. Jeg vil jo inspirere - både de som allerede bor her, de som skal flytte hit, og de som bare er her på tur.

Hanna får blomster på lanseringen av "Oslove". Foto: Didrick Stenersen/VisitOSLO

Hannas topp tre turer

Vi spurte Hanna om hvilke tre turer hun mener alle Oslo-borgere (og andre som er i byen) burde ta. Her er hennes beste tips:

Malmøya og Ormøya:
— Jeg ble utrolig overraska over disse øyene. Før jeg gikk her trodde jeg det bare var et boligområde, og selv om det også er det så går an å gå på tvers av hele Ormøya, og det går veldig fine stier over Malmøya. Man kan gå helt nede ved vannkanten, og det er spesielt fint på sommeren.

Vettakollen:
— Jeg må si at Vettakollen også er en favoritt. Det er og et sted man kanskje ikke tenker så mye på, men som er utrolig enkelt å komme seg til – det er bare å ta t-banen. Og så går man en drøy kilometer oppover på skogssti, og kommer opp til en helt fantastisk utsikt over hele byen. Det føles nesten som om man kan se helt til Danmark!.

Telthusbakken, Damsstredet og Kjærlighetsstien:
— Disse er jo veldig kjente, men jeg tror det er mange som ikke har gått tur i området. Både i Telthusbakken og Damsstredet får man veldig fin utsikt når man går opp til Gamle Aker Kirke. Jeg synes det er en sånn Bergens-sjarm akkurat i de smågatene, samtidig som det er så nærme veldig urbane steder som Blå, Ingensteds og Mathallen.

"Oslove. De aller beste gåturene". Foto: Didrick Stenersen/VisitOSLO
Powered by Labrador CMS