Flesteparten av barn og unge i Oslo er vaksinert mot meslinger gjennom en såkalt MMR-vaksine. Men for uvaksinerte er meslinger svært smittsomt og alvorlig, advarer norske helsemyndigheter. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Ett tilfelle av meslinger påvist i Oslo. Helsemyndigheter frykter flere er smittet

En person har fått påvist meslinger i Oslo og er nå innlagt på sykehus. Det arbeides med å komme i kontakt med personer som kan ha blitt utsatt for smitte.

Personer som oppholdt seg på Legevakten i Storgata i Oslo 12. mars mellom klokken 10 og 17, og personer som var på konserten med det finske metal-bandet Sonata Arctica på Parkteatret om kvelden 13. mars, kan ha blitt utsatt for smitte, opplyser Oslo kommune på sin nettside.

Meslinger forårsakes av meslingevirus. Sykdommen smitter ved såkalt dråpesmitte. Viruset finnes i store mengder i spytt. Ved hosting eller nysing spres viruset sammen med de ørsmå spyttdråpene, skriver Norsk Helseinformatikk på sin nettside.

Svært smittsom for uvaksinerte

Det var Aftenposten som først omtalte det helsemyndighetene frykter kan føre til at flere blir smittet.

Pasienten er smittefarlig fra starten av forkjølelsesfasen, altså før utslettet har vist seg, og i fire dager etter at utslettet har brutt ut. Sykdommen er mest smittefarlig i dagene før utslettet bryter ut. Meslinger er en av de aller mest smittsomme sykdommene vi kjenner til, opplyser Folkehelseinstiuttet.

Personer som kan ha vært i kontakt med meslingsyke, som ikke selv er vaksinert eller har hatt meslinger, oppfordres til å kontakte lege dersom de utvikler symptomer på meslinger.

 

Powered by Labrador CMS