Til venstre NOKAS-vekteren som skal ha lagt familiefaren i bakken slik at han ikke fikk puste. Her med politiet etter at hendelsen skal ha funnet sted. Foto: Andre Kjernsli
Til venstre NOKAS-vekteren som skal ha lagt familiefaren i bakken slik at han ikke fikk puste. Her med politiet etter at hendelsen skal ha funnet sted. Foto: Andre Kjernsli

- Vekteren presset mer og mer med kneet mot halsen. Jeg lå nede og fikk ikke puste

Før politiet kom til Sotakiosken på Vålerenga mandag skal en vekter fra NOKAS ha lagt Vålerenga-beboer Jens Jensen i bakken, og presset kneet mot familiefarens hals slik at han ikke fikk puste.

Publisert

Mandag morgen ble det voldelige tumulter mellom aksjonister og vektere fra NOKAS ved Sotakiosken på Vålerenga. Obos vil demontere kiosken og brukte mandag vektere til å holde aksjonister unna arbeidet.

Dokumentert på video

Jens Jensen var en av aksjonistene som stilte seg opp for å hegne om Sotakiosken. Han forklarer at han ikke ønsket noen voldelig konfrontasjon med NOKAS-vekteren da flere personer protesterte utenfor Sotakiosken.

Sammenstøtet skjedde før politiet kom til stedet, men er dokumentert i en video VårtOslo har publisert i sin helhet.

NOKAS-vekter (bak politiets innsatsleder) etter at familiefaren skal ha blitt lagt i bakken og skadet ved å få et kne plassert over halsen slik at han ikke fikk puste. Foto: André Kjernsli
NOKAS-vekter (bak politiets innsatsleder) etter at familiefaren skal ha blitt lagt i bakken og skadet ved å få et kne plassert over halsen slik at han ikke fikk puste. Foto: André Kjernsli

Familiefaren forteller at han fikk skader som måtte behandles på sykehus.

— Vekteren dro meg ned med kvelertak rundt halsen. Jeg slo hodet og han satte kneet oppå meg. Så ble jeg dratt mot gjerdet. Det gjorde så vondt, og jeg forsøkte å få puste, forteller Jensen.

– Maktovergrep fra Obos

– Mest vondt gjorde det fordi det var så smertefullt i håndleddet. Det gjorde at jeg ikke klarte å ligge stille. Da brukt han enda mer kraft og satte kneet på halsen min. Jeg fikk ingen luft mens han ba meg ligge stille, forteller Jensen.

– Han presset mer og mer med kneet mot halsen, og jeg klarte jo ikke snakke eller puste.

Da politiet kom til Sotakiosken ved Vålerenga hadde tumultene lagt seg. Foto: André Kjernsli
Da politiet kom til Sotakiosken ved Vålerenga hadde tumultene lagt seg. Foto: André Kjernsli

Blant vitnene til deler av basketaket var tidligere bystyrerepresentant for MDG, Harald Nissen.

— Dette er et politisk overgrep fra Obos, sier den mangeårige politikeren til VårtOslo.

Tenner på alle plugger

— Jeg fikk ikke med meg at Vålerenga-beboeren ble lagt i bakken, men så etterpå at han satt og grein på gata, en voksen mann som var blitt fillerista. Det får meg til å tenne på alle plugger, sier Nissen.

— Dette er ikke måten å gå frem på i en privat vernesak. Å leie inn NOKAS her er et maktovergrep, som også er asymmetrisk. Naboene bruker sin klagerett, mens Obos velger å tolke saksgangen etter eget forgodtbefinnende, sier Harald Nissen.

Det var i halv ni-tida at en slambil kom for å fjerne sagflis rundt kiosken. Dette skal ha vært nødvendig, ifølge Obos, for å fjerne farlige masser. Men lokale beboere på Vålerenga så på dette som det første steget for å fjerne den historiske Sotakiosken.

OBOS-direktør: — Leit om noen er skadet

VårtOslo har konfrontert NOKAS med hvordan vekterne fra selskapet skal ha opptrådt ved Sotakiosken mandag morgen.

— Jeg kjenner til hendelsen, men det er Obos som er oppdragsgiver her. Jeg kjenner meg ikke igjen i at vi har gjort noe mer enn vi har myndighet til i situasjonen. Utover det vil jeg ikke kommentere saken, sier pressesjef i NOKAS, Ådne Mauritzen.

Politiet sier de kjenner til konflikten rundt demontering av Sotakiosken, og at de tar nødvendige forholdsregler i dagene fremover. Foto. André Kjernsli
Politiet sier de kjenner til konflikten rundt demontering av Sotakiosken, og at de tar nødvendige forholdsregler i dagene fremover. Foto. André Kjernsli

Heller ikke Obos vil kommentere tumutlene der en person ble bragt til sykehus for behandling etter å ha blitt lagt i bakken og fått en vekters kne presset så hardt mot strupen at han ikke fikk puste.

— Det er sterkt beklagelig om noen er skadet. Det er leit, sier kommunikasjonsdirektør i Obos, Åge Pettersen.

— Hva tenker du om at sammenstøtet ble såpass voldelig?

— Jeg var ikke til stede selv. Så hva som var skjedde, kan jeg ikke kommentere.

— De har personopplysninger om oss

Jens Jensen er usikker på om han vil politianmelde vekterne fra Nokas. Han sier flere aksjonister er redde for både Obos og NOKAS-vekterne.

— Nei, jeg vet ikke hva jeg gjør. Jeg må få være med familien og jeg må få hvile. Jeg tenkte først å politianmelde dette. Men grunnen til at jeg tviler på det er at de har mange personopplysninger på oss. Jeg er blitt omtalt med yrkestittel, og til andre i gruppen har de har sagt at de vet om familien og hvor de bor, forteller mannen til VårtOslo.

Familiefaren beskriver det han opplevde med NOKAS-vekteren som la ham i bakken som det mest ubehagelige han noensinne har opplevd.

— Det var først ubehagelig, men jeg følte ikke at det var livsfarlig før han satte kneet mot halsen min.

— Fått innvendige skader i halsen

— Jeg håpet at noen av de som sto der kunne gripe inn og stanse vekteren som hadde kneet mot halsen min. Men det skjedde ingenting. Så følte jeg at det svartnet for øynene mine. Da ble jeg virkelig redd, forteller han.

Hva slags skader ble du påført?

— Jeg har fått hjernerystelse og skader i halsen. Innvendige skader i halsen, og hevelse i håndledd. To fingre som er forstuet, men det er ikke brudd.

Hendelsen med NOKAS-vekteren skjedde før politiet kom til Sotakiosken. Utover formiddagen var politiet på plass med flere patruljer. Senere på dagen ble fire personer også bortvist av politiet fra stedet.

— Politiet tar nødvendige forholdsregler

— De fire personene ble bortvist i forbindelse med at de skal ha kastet bluss eller lignende. De fikk et påbud fra politiet om å holde seg borte fra stedet frem til klokken 20 mandag kveld, sier operasjonsleder Rune Hekkelstrand ved Oslo politidistrikt.

— Politiet besluttet å gjøre dette for å forhindre flere uønskede hendelser, sier operasjonslederen til VårtOslo.

— Men hva gjør politiet? Har dere patruljer ved Sotakiosken?

— Vi er i utgangspunktet klar over denne konflikten ved kiosken og tar de forholdsregler som er nødvendig. Politiets oppgave er å sikre at lovlige handlinger kan gjennomføres uten ulovlig inngripen, sier Hekkelstrand.

Powered by Labrador CMS