� Jeg ville aldri trodd angrepet på meg skulle bli tema i en stortingsdebatt. Men det er viktig å tilføre både politiet og andre økte ressurser i kampen mot hatkriminalitet, sier Faisa Warsame. Foto: Suzann Boutera Gaber

Det voldelige og rasistiske angrepet på Faisa fra Tøyen ble tema i Stortinget

� En lørdag på Tøyen er en kvinne med hijab på vei hjem. Ut av det blå hører hun en dame rope. Og jeg må på forhånd beklage ordbruken, president: "Jævla negerhore", sa Olivia Corso Salles (SV) fra Stortingets talerstol.

Publisert

— Rett etterpå går damen til angrep på henne, fortsatte SVs Olivia Corso Salles fra talestolen i nasjonalforsamlingen da Stortinget debatterte tiltak mot hatkriminalitet sist uke.

Kvinnen som blir omtalt i debattinnlegget i stortingssalen er 32 år gamle Faisa Warsame fra Tøyen i bydel Gamle Oslo.

— Dette hadde jeg aldri regnet med da jeg la ut en oppdatering på Facebook etter å ha blitt angrepet. Men det er positivt at saken går så høyt opp som til Stortinget. Og at de debatterer politiets rolle i kampen mot hatkriminalitet. Det er ekstremt viktig at det settes inn økte ressurser, sier Faisa Warsame til VårtOslo.

Fikk armen ut av ledd

Faisa Warsame med fatle etter å ha fått armen ut av ledd da hun ble fysisk angrepet og utsatt for grove rasistiske skjellsord. Foto: Privat

Faisa Warsame er sosionom og en ressursperson på Tøyen og i bydel Gamle Oslo. Hun er blant annet aktiv i i Tøyen Unlimited, og en person mange kjenner og er på hils med i nærmiljøet. Men denne lørdagen i september skulle Faisa oppleve både rasistisk vold og grov, rasistisk, verbal forulemping på vei hjem fra dagligvarebutikken på Tøyen senter.

En kvinne roper til Warsame at hun er "jævla negerhore". Deretter angriper damen Faisa Warsame fysisk, før hun igjen kaster seg inn i bilen og kjører vekk. Warsame måtte på legevakten med en arm ut av ledd. Flere mennesker på torget var vitne til angrepet på Faisa.

Tøyenbygda slo tilbake mot rasisme

— Jeg pleide nesten å le av folk som sier at Tøyen er et utrygt sted å bo. Men denne voldshendelsen ble en tankevekker for meg, sa Warsame rett etter angrepet.

� Faisa, Faisa, Faisa, ropte mellom 400 og 500 mennesker taktfast da folk på Tøyen slo tilbake mot rasisme. Foto: André Kjernsli

Men i dagene som fulgte fikk Faisa Warsame støtteerklæringer fra både nærmiljøet og folk i resten av Oslo. Tøyenfolket slo tilbake da over 400 mennesker møtte opp til en antirasistisk markering på senteret. Folk ropte taktfast; "Faisa, Faisa, Faisa".

— Det er virkelig mye positivt som har skjedd. Men likevel får fortsatt jeg høre historier fra folk i Oslo som er utsatt for rasisme. Senest fortalte to 16 år gamle muslimske jenter meg hvordan de ble skjelt ut som "mulla Krekar-folk" da jentene var redd for en hund inne i en butikk.

— Flere grove tilfeller av hatkriminalitet

Olivia Corso Salles (SV). Foto: Oslo SV

— Det er jo helt absurd. Å assosiere to tenåringsjenter med mulla Krekar?! Hvor kommer det fra? Nylig fortalte en sykepleier meg hvordan eldre nekter å la seg behandle av henne fordi hun er mørk i huden, og er muslim. Derfor håper jeg debatten i Stortinget kan føre til økt innsats mot hatkriminalitet. Og at for eksempel flere politidistrikter i Norge får opprettet egne etterforskningsenheter mot hatkriminalitet, sier Faisa Warsabe.

Det var oslorepresentanten Grunde Almeland (V) som holdt interpellasjonen om hatkriminalitet på Stortinget.

— Den siste tiden har mediene fortalt om flere grove tilfeller av hatkriminalitet. Det er fortsatt store mørketall for denne type saker. Hva vil regjeringen gjøre for å sikre at arbeidet mot hatkriminalitet er en prioritert oppgave i alle politidistrikter, og at alle saker får lik behandling i alle politidistriktene, spurte Almeland.

— Vi har et behov for å være tydelig, vise holdninger når det kommer uakseptable ytringer, selv om de ikke er kriminelle, tror jeg er det er et poeng å vise holdningene, svarte justisminister Tor Mikkel Wara (Frp).

— Bydel Gamle Oslo rasismefri sone

— Når det gjelder denne typen kriminalitet, tror jeg det er veldig viktig at alle politifolkene, alle politipatruljene og alle påtalejuristene er obs på det, klar på det, forstår det og kjenner det igjen når det forekommer. At man ikke er så spesialisert at det blir borte, fortsatte justisministeren.

� Sønnene mine ser ikke hudfarge eller religion. De ser bare mennesker. Slik ønsker vi å ha det er på Tøyen og i bydel Gamle Oslo, sier Faisa Warsame. Foto: André Kjernsli

Vi spoler tilbake til Faisa Warsame på Tøyen. Hun har, lenge før angrepet hun selv ble utsatt for, gjort seg mange tanker og meninger om hatkriminalitet og rasisme.

— Dette er jo ikke bare et problem i Oslo. Kanskje snarere tvert om. Her i bydel Gamle Oslo jobber mange av oss aktivt for at dette skal bli en rasismefri sone. Mine sønner ser ikke hudfarge eller religion. De ser bare andre mennesker. Og slik vil vi fortsatt ha det. Men det er viktig at stortingsdebatten også fører til styrking av politiets arbeid mot hatkriminalitet. Det håper jeg virkelig, sier Warsame.

— Slik sett kan det hende det kom noe positivt ut av det jeg selv ble utsatt for, avslutter hun.

Powered by Labrador CMS