Ny storbylegevakt blir trolig lokalisert til gamle Aker sykehus. Foto: Oslo Universitetssykehus HF

Venstresiden belærte Høyre og Frp om kapitalismen under bystyremøte i Oslo

Publisert

Politiske tyngdelover ble snudd opp-ned, og de rødgrønne forsvarte helseminister Bent Høie mot høyresiden, som på sin side krevde gratis sykehustomt fra staten.

Stridens kjerne er ny storbylegevakt for Oslo. Planen er at det skal bygges ny kommunal legevakt på den statlige tomta ved gamle Aker sykehus. Prislapp på tomta er over 60 millioner kroner, mener Høyre/Frp-regjeringen. Men det er en pris de borgerlige partifellene i Oslo bystyre ikke er villige til å betale. Høyre og Frp i bystyret mener Oslo kommune bør få tomten gratis og får støtte fra KrF og Venstre.

– Dette er en tomt Oslo kommune ga staten gratis da sykehusene ble et statlig ansvar. Da kan ikke helseminister Bent Høie (H) kreve 60 millioner kroner, all den tid kommunen faktisk skal drive med helsetjenester gjennom en legevakt, mener både Høyres gruppeleder Eirik Lae Solberg og partiets helsepolitiker James Stove Lorentzen.

Smilende men oppgitt konstaterer (fra v) Høyres Eirik Lae Solberg, Per Trygve Hoff og James Stove Lorentzen at kommunen må betale over 60 millioner kr for en tomt de i sin tid ga staten gratis. Foto: Arnsten Linstad

Må kjøpe og selge til markedspris

Dermed oppsto en uvanlig situasjon i bystyret onsdag kveld. Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Miljøpartiet de Grønne forsvarer nemlig den blåblå regjeringens krav om at Oslo kommune skal betale markedspris på over 60 millioner kroner for ny legevakt-tomt på den tomta kommunen i sin tid ga gratis til staten.

SVs Ivar Johansen forklarte høyresiden det han mener er grunnleggende kapitalisme i bystyret. Foto: Arnsten Linstad

SVs Ivar Johansen var til og med så freidig at han belærte bystyrets høyreside i elementær kapitalisme.

– Det er lov å prøve seg. Høyre i regjering har ett standpunkt mens Høyre i bystyret har det motsatte standpunktet. Men praksis i både Oslo kommune og staten er å kjøpe og selge til markedspris. Det er bunnlinja som teller. Kapitalismen fungerer ikke slik Høyre og Frp opptrer i bystyret, mente sosialisten Johansen.

– Vi bør stå sammen

Oppgitt over hvilken vei bystyreflertallet gikk, entret Drammens-gutten og Høyres gruppeleder, Eirik Lae Solberg, talerstolen.

– Vår oppgave er å tale Oslo-innbyggernes sak i denne sammenhengen. Da betyr det ingenting at vårt eget parti sitter med helseministeren. Jeg er skuffet over at venstresiden ikke ser at her burde alle partier i bystyret stå samlet. Vi kan sammen påvirke regjeringen slik at over 60 millioner kroner kan brukes på viktigere oppgaver for byens befolkning, sa Solberg.

– Det er realistisk

Men allerede tidlig i debatten var det klart at Ap, SV og MDG støtter eget byråd. Og med Rødts stemmer sikret de flertall for å betale markedspris for den tomta kommunen i sin tid ga gratis til staten.

– Jeg er helt enig i at vi bør stå sammen. Men i denne saken har byrådet kommet frem til sitt standpunkt ut fra hva som er realistisk å få til, sa finansbyråd Robert Steen (Ap).

Finansbyråd Robert Steen (Ap) mener det er urealistisk at Oslo kommune kan få gratis tomt til ny storbylegevakt. Foto: Arnsten Linstad
Powered by Labrador CMS