Guri Melby og Eirik Lae Solberg er bekymret for veksten i gjelda til Oslo kommune. Foto: Arnsten Linstad
Guri Melby og Eirik Lae Solberg er bekymret for veksten i gjelda til Oslo kommune. Foto: Arnsten Linstad

Byrådets uansvarlige pengebruk øker Oslos gjeld formidabelt, mener Høyre, Venstre og Krf

Publisert

Det rødgrønne byrådet setter rekord i pengebruk med sitt oslobudsjett for neste år. Høyre, Venstre og Krf frykter hovedstaden havner i gjeldsproblemer.

Bak alle pengene som nå brukes i Oslo spøker gjeldstrollet, mener de tidligere byrådskameratene Høyre, Venstre og Krf. I den langsiktige økonomiplanen som ble lagt frem sammen med budsjettet for neste år, viser en gjeldsgraf at hovedstadens gjeld i 2021 vil være høyere enn inntektene.

– Gjeldsgraden ligger på 102 prosent om noen få år. Da er det plutselig ikke like enkelt å sikre en god eldreomsorg, drive skolene forsvarlig eller yte andre viktige tjenester til Oslos innbyggere. Det bekymrer Høyre, sier partiets gruppeleder Eirik Lae Solberg til VårtOslo.

Han har godt grunnlag for meninger om både budsjetter og økonomiplaner for hovedstaden. Før de rødgrønne vant kommunevalget i Oslo for to år siden, var det Lae Solberg som styrte pengebruken som finansbyråd for Høyre.

– Det er ille at mens handlingsrommet er større enn noensinne velger Ap/SV/MDG-byrådet å øke Oslos gjeld, sier Lae Solberg.

– Takket være borgerlig regjering at byrådet har god råd

– Men bare i løpet av neste år nedbetaler det rødgrønne byrådet over en milliard ekstra i gjeld. Er ikke det godt nok?

– Nei, det er langt fra godt nok! Jeg vet at Aps finansbyråd Robert Steen nå vil si at Høyre burde betalt mer gjeld da vi styrte. Poenget er at det sittende rødgrønne byrådet har langt større inntekter enn det vi hadde. Og det er ikke bare fordi de har inntekter fra eiendomsskatten. Den borgerlige regjeringen har også sørget for økte inntekter til Oslo, sier Lae Solberg.

– Men med den kraftige innbyggerveksten i Oslo, må det jo investeres i skoler, barnehager og eldreomsorg. Har byrådet egentlig noe annet valg enn å fremme et ekspansivt budsjett?

– Ja, Oslo vokser. Derfor mener vi at gjeldsgraden ikke må økes, slik de rødgrønne nå vil gjøre. De spiser opp det fremtidige handlingsrommet med sin ekspansive pengebruk. Det gjør det vanskelig å sikre god eldreomsorg og gode skoler i fremtiden, sier Lae Solberg.

– Vi styrte godt uten eiendomsskatt

Høyre får støtte fra tidligere byrådspartnere Krf og Venstre. Også de er bekymret for hvordan Oslo skal betjene økende gjeld i fremtiden.

– Jeg er overrasket over at det rødgrønne byrådet ikke prioriterer å få kontroll over gjeldsveksten i Oslo når de har så stort økonomisk handlingsrom som nå, sier Venstres gruppeleder Guri Melby.

Også Melby har erfaring i å legge frem Oslo-budsjetter. Hun var miljø- og samferdselsbyråd i forrige periode.

– Da klarte vi alltid å prioritere. Skole og miljø var alltid budsjettvinnere, med mye mindre handlingsrom enn det de rødgrønne har nå. Selv uten eiendomsskatt klarte vi å løfte disse områdene, sier Melby.

Formidabel økning i Oslos gjeld

- Vi opplever en formidabel økning i gjelda i Oslo, mener Erik Lunde, gruppeleder for Krf i bystyret.
- Vi opplever en formidabel økning i gjelda i Oslo, mener Erik Lunde, gruppeleder for Krf i bystyret.

Krf slutter seg til misnøyen fra opposisjonen i bystyret.

– Det som gir mest grunn til bekymring i budsjettforslaget er at det planlegges for at kommunens gjeldsgrad skal øke formidabelt, samtidig som kommunen har fått økt handlingsrom. I sum blir dette en pengebruk som kan komme til å gi oss store problemer i trange tider. Det vil ramme tjenestene til de som trenger det mest, mener Erik Lunde, leder i KrFs bystyregruppe.

Powered by Labrador CMS