Helsebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) setter en hånd foran kamera og hindrer VårtOslo i å fotografere byrådsleder Raymond Johansen (Ap) etter at de rødgrønne partiene har stemt ned et Høyre/Frp-forslag om å reversere gjengs leie for utviklingshemmede. Foto: Arnsten Linstad

– Jeg forsøkte ikke å nekte journalisten å ta bilde. Jeg ville bare beskytte øynene mot blitzen

Helsebyråd Tone Tellevik Dahl (AP) nekter for at hun forsøkte å hindre VårtOslos journalist i å ta bilde under gårsdagens møte, da husleien for personer med utviklingshemming ble behandlet.

Publisert

– Denne situasjonen handlet ikke om å nekte VårtOslo å ta bilde, sier byråd Tone Tellevik Dahl.

– Noen av oss sto og pratet om hva som skjedde under møtet. Da oppdaget jeg at noen tok bilde med blitz nært fjeset mitt, noe som var veldig forstyrrende. Øynene mine var slitne etter en lang dag på jobb, og blitzen forstyrret veldig mye.

– Derfor løftet jeg hånda, for å beskytte øynene mine. Hadde journalisten spurt på forhånd, kunne han selvfølgelig tatt bilde. Da kunne vi snudd oss mot han. Bilde stiller vi selvsagt alltid opp på. Det er jobben vår, sier hun.

� Byråd Tone Tellevik Dahl nekter for at hun forsøkte å hindre journalisten i å gjøre jobben sin. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Setter hånda foran kameraet

Journalist for VårtOslo, Arnsten Linstad, forklarer episoden på en litt annen måte.

– Idet ordføreren hever møtet, bestemt jeg meg for å ta et bilde av Frode Jacobsen, leder i Oslo Ap, og byrådsleder Raymond Johansen. Det var et vesentlig bilde etter avstemningen knyttet til gjengs leie for personer med utviklingshemming.

– Mens jeg fotograferer, kommer Tellevik Dahl inn fra min høyre og setter hånda foran kameraet. Jeg ble med en gang litt perpleks. Så sier jeg: – Faen, kutt ut. Jeg må få lov til å ta bilder.

– Hun svarte da ingenting, men tok ned hånda og lot meg fotografere.

Linstad rakk å ta tre bilder før Tellevik Dahl bryter inn i bildetakingen og nekter journalisten å fotografere. Under ser du de tre bildene forut for bildet med hånda.

Eksponering nummer 1. Foto: Arnsten Linstad
Eksponering nummer 2. Foto: Arnsten Linstad
Eksponering nummer 3. Foto: Arnsten Linstad
Eksponering nummer 4. Foto: Arnsten Linstad

– Aldri opplevd noe lignende

Linstad forklarer at blitzen ikke er spesielt kraftig, men sitter på kameraet. Heller ikke pekte han det mot Tellevik Dahl, men mot Frode Jacobsen og Raymond Johansen. Før bildetakingen gikk han på en rolig måte bort til gruppen for å ta bilder.

Arnsten Linstad dekker bystyret for VårtOslo. Foto: Privat

Linstad jobber nå for VårtOslo, men har tidligere i en årrekke dekket bystyret for NRK Østlandssendingen.

Har du opplevd noe slikt før?

– Jeg har aldri opplevd noe lignende før i bystyresalen eller fra politikere før. Og jeg kan alle de formelle spillereglene rundt bystyret, som jeg har dekket i mange år.

Forkastelig oppførsel

Nils Øy, tidligere generalsekretær i Norsk redaktørforening og medlem i Pressens offentlighetsutvalg, mener Tone Tellevik Dahls oppførsel er kritikkverdig.

Nils Øy er tidligere leder av Redaktørforeningen. Han synes oppførselen til Tellevik Dahl er kritikkverdig. Foto: Berit Roald / Scanpix

– Det er ikke stort annet å si annet å si enn at det er forkastelig at noen forsøker å hindre mediene i å ta bilder. Det er et inngrep i ytringsfriheten og informasjonsfriheten.

– Håper hun bare var sliten

Ordfører Marianne Borgen (SV) ledet møtet i går, men fikk ikke med seg episoden.

– Det stemmer at journalistene kan gå inn til oss i bystyresalen når møtet er hevet, bekrefter ordfører Marianne Borgen. – Vi har et sterkt ønske om å legge til rette for åpenhet. At pressen er til stede, ser vi på som en viktig del av demokratiet.

Hun peker på at journalistene sitter i en egen presselosje under selve møtene, hvor journalistene kan sitte på en armlengdes avstand fra politikerne.

– Men når møtet er over, er det ikke uvanlig at journalister kommer og gjør intervjuer og tar bilder. Det å bli tatt bilde av, må vi tåle, sier ordføreren.

Ordfører Marianne Borgen ledet møtet der spørsmålet der spørsmålet om gjengs leie tilspisset seg. Foto: André Kjernsli

Hun mener bystyret gjennomgående har en god dialog med pressebenken og ønsker at journalistene skal få gjøre jobben sin. – Jeg håper at det ikke lå mer i dette enn at Tellevik Dahl var litt sliten, sier ordføreren.

Powered by Labrador CMS