I fjor hadde jeg to hjerneslag av stress og ytre påkjenninger. Jeg er nå så sliten og nedkjørt at jeg ikke orker noen ting, sier Johanna Engen. Foto: Velferdsalliansen

— All støtten varmer. Men jeg frykter likevel utkastelse, sier Johanna (70)

� Jeg er ganske langt nede nå. Jeg orker snart ikke mer, sier Johanna Engen. Men bydel Gamle Oslo opplyser at saken nå skal vurderes på nytt.

Publisert

Siden VårtOslo skrev om bydel Gamle Oslo og kommunens beslutning om å kaste ut minstepensjonisten som snart fyller 70 år, har støtteerklæringene strømmet inn til Johanna Engen. Hun har fått henvendelser via Facebook og på telefon. Men tross alle støtteerklæringene er hun pessimist.

Alle støtten varmer og løfter meg, men jeg er ganske langt nede nå. Nei, jeg tror ikke bydel Gamle Oslo gir etter, sier Johanna Engen.

— Nærmer seg trakassering

— VårtOslo snakket med bydelsdirektør Tore Olsen Pran i bydel Gamle Oslo mandag. Da forklarte han at saken din skal vurderes på nytt når ferieavvikling er over i august. Hva syns du om det?

Det syns jeg regelrett begynner å nærme seg trakassering fra bydel Gamle Oslo og bydelsdirektøren. Alt foregår etter et utdatert regelverk. Dette burde dere i media ta tak i. I de nye reglene heter det at folk over 65 år med dårlig helse og lang botid ikke skal kastes ut. Jeg oppfyller alle kriteriene, sier Engen.

Bydelsdirektør Tore Olsen Pran i Gamle Oslo opplyser at Johanna Engens sak skal behandles en gang til. Foto: Tarjei Kidd Olsen

Regelverket Engen sikter til stammer fra mars i fjor. Da tok daværende sosialbyråd Inga Marte Thorkildsen (SV), affære og endret instruksen og regelverket slik at mennesker som Johanna Engen skal kunne bli boende i sine kommunale leiligheter. Likevel har bydel Gamle Oslo stått hardt på at den snart 70 år gamle kvinnen må flytte fra nærmiljøet hun har kjent i 25 år.

For mange rom

Etter hva VårtOslo får opplyst fra bydel Gamle Oslo vil altså Engens sak bli vurdert på nytt. Opprinnelig fikk bydelens administrasjon fikk medhold av ankeinstansen bolignemda at Johanna Engen kan tvangsflyttes.

I 25 år har minstepensjonisten bodd i kommunale leiligheter på Kampen. Men fordi den 46 kvadratmeter store leiligheten i Brinken på Kampen som hun bor i nå har ett ekstra soverom, mener bydel Gamle Oslo og kommunens bolignemd at Johanna Engen må ut. De vil tvangsflytte henne til en mindre, men dyrere leilighet. Leiligheten i Brinken bør forbeholdes familier, mener bydelen og nemda.

Da Inga Marte Thorkildsen (SV) var sosialbyråd endret hun reglene slik at folk som Johanna Engen skal kunne bli boende i sine kommunale leiligheter. Foto: Likestillingsdepartementet

— I nesten tre år har jeg kjempet for retten til å bo her. I fjor hadde jeg to hjerneslag av stress og ytre påkjenninger. Det siste året har jeg slitt med senvirkninger av slagene. Jeg er nå så sliten og nedkjørt at jeg ikke orker noen ting, sier Johanna Engen til VårtOslo.

— Jeg slåss for mange andre

SVs bystyrerepresentant Ivar Johansen har etter sitt blogginnlegg om Johanna Engen, gjentatt kravet om at eldre mennesker med behov for kommunal bolig ikke skal flyttes rundt.

— Vi har alle behov for en stabil boligsituasjon, men noen har mer behov for dette enn andre, sier Johansen.

SV-politikeren har flere ganger tidligere tatt opp Johanna Engens situasjon. Men den 70 år gamle kvinnen er opptatt av at det er mange andre som også har problemer med bydelene i Oslo kommune, og måten bydelene behandler kommunale leietakere på.

— Dette gjelder mange andre. Men de lager ikke støy slik som jeg gjør. Jeg slåss for dem også, fordi jeg mener at Oslo kommune må oppdatere regelverket til dagens norm. Kommunen må begynne å behandle beboere i kommunale boliger skikkelig. Det må bli slutt på at kommunen er en bolighai, sier Johanna Engen.

Powered by Labrador CMS