Bergen 20230604. Zaineb Al-Samarai ble valgt som ny idrettspresident under Idrettstinget i Norges Idrettsforbund Bergen.Foto: Geir Olsen / NTB
Zaineb Al-Samarai (36), som vokste opp på Holmlia, kunne slippe jubelen løs etter en knusende seier på Idrettstinget i Bergen.

Zaineb (36) fra Holmlia er Norges nye idrettspresident

Tidligere bystyrepolitiker for Ap, Zaineb Al-Samarai fra Holmlia, tar over som norsk idretts øverste sjef. Hun slo suverent sittende president Berit Kjøll i tingvoteringen i Bergen.

Publisert

Utfallet gikk i Zaineb Al-Samarais favør med hele 138 stemmer mot Berit Kjølls 29. Nok et bytte i toppvervet var som ventet.

Al-Samarai kom til voteringen som innstilt kandidat av flertallet i valgkomiteen. 

Var ønsket av mange særforbund

Mange idrettskretser og særforbund hadde på forhånd stilt seg bak henne. Det samme gjorde flere medlemmer i idrettsstyret.

Kjøll ønsket en ny periode på toppen av norsk idrett, men fikk en stri valgkamp.

— Det jeg har opplevd tidligere, har vært som et barneskirenn sammenlignet med det jeg har opplevd det siste halvåret, sa hun på talerstolen før avstemningen.

Få støttespillere

En mye omtalt og kostbar varslingssak satte Kjøll i en utsatt posisjon. Negative oppslag preget nyhetsbildet rundt NIF og måten situasjonen ble håndtert på.

Bergen 20230604. Zaineb Al-Samarai blir gratulert av Berit Kjøll etter at hun ble valgt som ny idrettspresident under Idrettstinget i Norges Idrettsforbund Bergen.Foto: Geir Olsen / NTB
Zaineb Al-Samarai blir gratulert av Berit Kjøll etter tvekampen de to har utkjempet om presidentvervet i Norges idrettsforbund.

Norges Håndballforbund og Norges Friidrettsforbund var blant Kjølls fremste støttespillere, men det var langt fra nok til å bli første gjenvalgte idrettspresident på 2000-tallet.

For fire år siden ble hun valgt med 50,61 prosent av stemmene mot storfavoritten Sven Mollekleivs 49,39.

Historisk valg av idrettspresident

Al-Samarai blir landets første idrettspresident med minoritetsbakgrunn. Som sjuåring flyktet hun og familien til Norge og Holmlia fra Irak.

Hun har de siste årene jobbet som kommunikasjonsrådgiver. Al-Samarai er utdannet jurist ved Universitetet i Oslo og har bakgrunn som bystyrepolitiker og byrådssekretær for Arbeiderpartiet.

Arne Bård Dalhaug går inn i vervet som 1. visepresident. Den tidligere generalløytnanten ble valgt etter akklamasjon.

Forsamlingen fulgte også valgkomiteens innstilling på fire styreplasser. Det vil si at Sebastian Henriksen, Astrid Strandbu og Marco Elsafadi ble gjenvalgt, mens curlingspilleren Mia Larsen Sveberg er ny.

Et benkeforslag fra Vestfold og Telemark idrettskrets om å få valgt inn Hans Erik Utne, vant ikke fram.

Powered by Labrador CMS