Recipe for future living. Illustrasjon: Mad arkitekter

Slik ser fremtidens arkitektur ut i Oslo. Se tegningene

Oslo kommune pekte ut to tomter på Furuset og Stovner og sa vær så god, kom med deres beste forslag på hvordan tomta skal utvikles. Flere arkitekter grep muligheten.

Publisert

Vinnerteamene The Urban Village og Recipe for Future Living får mulighet til å realisere sine prosjekter på tomtene i den planlagte Bygata på Furuset og i Fossumdumpa rett ved T-banen på Stovner. Felles for prosjektene er at de både ser grønne ut og bruker svært lite energi.

En fagjury vurderte og utpekte vinnerne.

Disse står bak forslagene

  • The Urban Village Team består av OBOS Nye Hjem AS, LPO architects, SLA, Bollinger+Grohmann, Veidekke Entreprenør AS og Hunton Fiber AS.
  • Bak Recipe for Future Living står Ineo eiendom AS, Mad arkitekter, Landskap+ AS, Asplan Viak, Vill Energi AS, Léva Urban Design, Resirqel AS, Mad communication AS og Deichman Bibliotek Stovner.

– Denne formen for arkitektkonkurranse, der vinneren gis anledning til å realisere sitt eget forslag, representerer et nytt og spennende format i arkitektkonkurranser – også for juryen. Jeg er glad for at juryen står samlet bak sine vurderinger og konklusjoner, sier juryens leder Trond Moengen.

Miljøbyråd Arild Hermstad kåret vinnerne av fremtiden byøkologiske arkitektur. Illustrasjonsfoto: Birgitta Eva Hollander - Heia Folk

Byråd for miljø og samferdsel Arild Hermstad kåret vinnerne.

– Oslo-byrådet tar miljøutfordringene på alvor. Ambisjonen er å bli verdens første utslippsfrie hovedstad. Vinnerne av denne konkurransen er to sterke team som tenker nytt, og som kommer med spennende, bærekraftige og kreative løsninger. Jeg tror realiseringen av prosjektene vil bidra veldig positivt til grønn stedsutvikling på Furuset og Stovner, sier han.

The Urban Village

Her er noen stikkord for The Urban Village, som skal ligge i Bygata på Furuset.

The Urban Village. Illustrasjon: LPO architects

Bærekraft er veiledende hensyn i dette prosjektet. Det bilfrie prosjektet skal skape et overskudd av energi basert på passivhus-prinsipper (produsere mer energi enn det forbruker). Materialer som vil bli brukt omdanner lys til elektrisk energi (fotovoltaiske paneler). Disse skal dekke alle solutsatte tak og fasader. Mye trematerialer vil bli brukt, for eksempel trefiber som isolasjon.

The Urban Village. Illustrasjon: LPO architects

Målet er å skape et urbant prosjekt som samtidig tar vare på egenskapene fra den moderne landsbyen. Designet er variert med fleksible og rimelige boliger med store offentlige arealer.

Det nye samfunnshuset legger til rette for å fremme interaksjon og utveksling mellom generasjoner og kulturer med nye møteplasser i det store drivhuset og på gårdsplassen.

The Urban Village. Illustrasjon: LPO architects

Prosjektet fremmer urbant landbruk og biologisk mangfold med et stort drivhus for å dyrke urter, frukt og grønnsaker. De grønne områdene fremmer biologisk mangfold av plante- og dyrearter på stedet.

Recipe for Future Living

Under er noen stikkord for Recipe for Future Living, som skal ligge i Fossumdumpa på Stovner.

Recipe for future living. Illustrasjon: Mad arkitekter

Et sentralt mål er at prosjektet skal være karbonnøytralt og bruke null energi. Et annet mål er å løfte opp området og forbedre fremtidsutsiktene til innbyggerne. Prosjektet vil sysselsette og gi rimelig bolig for unge voksne på Stovner, samtidig som det motvirker klimaendringer.

Lokale bygningskomponenter og byggematerialer vil bli gjenbrukt. Prosjektet skal være både funksjonelt, estetisk og omfavne kulturarven.

Recipe for future living. Illustrasjon: Mad arkitekter

Prosjektet har som mål å adressere de sosiale utfordringene i området, ved å tilrettelegge for et økosystem for lokale jobber og aktiviteter, sammen med muligheten for å tilby et større mangfold av møteplasser for å fremme bærekraftig livsstil.

50 prosent av eiendommen skal være forbeholdt offentlige arealer, som hager og dyrkbar jord. Arealene inkluderer: drivhus, akvaponi (anlegg som kombinerer fiskeoppdrett og planteproduksjon) og bikuber. Stedet vil legge til rette lokaler for startups som bidrar til å oppmuntre til å leve mer økologisk.

Recipe for future living. Illustrasjon: Mad arkitekter

15 storbyer deltar

Konkurransen er en del av Reinventing Cities, der 15 storbyer deltar for å nå Paris-avtalens mål om klimagassutslipp. Til sammen 39 tomter skal utvikles innovativt og vise fremtidens klima- og miljøløsninger.

Storbyene har invitert private aktører til å delta med å utvikle eiendommene. På hver eiendom kåres en vinner, som får anledning til å kjøpe eiendommen og realisere vinnerforslaget. Oslo stiller med to tomter sentralt på Stovner og Furuset.

Totalt kom det inn 12 forslag i konkurransen i Oslo. Disse ble presentert på Urban Future-konferansen.

Powered by Labrador CMS