I 2017 sperret politiet av et område på Grønland etter at det var oppdaget en hjemmelaget bombe.
I 2017 sperret politiet av et område på Grønland etter at det var oppdaget en hjemmelaget bombe.

Bombedømt russer i avhør om skyting mot Per på hjørnet og London pub – utvises trolig fra Norge tirsdag

En russer som tidligere er dømt for å ha laget en bombe på Grønland, er avhørt om terrorangrepet mot Per på hjørnet og London pub 25. juni fjor. Tirsdag sendes han trolig ut av landet.

Publisert

— Det foregår avhør av ham nå. Vi bestrider at han har noen tilknytning til terrorsaken eller miljøet, sa den russiske mannens advokat Javeed Shah i en SMS til TV 2 tidligere mandag.

— Han avhøres kun som vitne, opplyser Shah til NTB.

Sendes trolig til Kroatia

Ifølge NRK blir den 23 år gamle mannen utvist fra Norge tirsdag. Skah sier at han trolig blir sendt til Kroatia med fly.

Han frykter imidlertid at han ikke blir behandlet rettferdig der, og at han blir sendt videre til Russland.

— Det mest alvorlige han ser for seg, er at dersom han blir sendt tilbake til Russland så risikerer han både sin egen helse og liv, og ikke minst sin familie og slektningers, sier Skah.

Skal ha møtt Matapour i moské

Avhøret av mannen skjedde samme dag som Oslo tingrett forlenget varetektsrestriksjonene for Zaniar Matapour, som er siktet for å ha begått terror da han løsnet skudd utenfor to utesteder i Oslo natt til 25. juni i fjor.

To menn ble drept, og mange personer ble såret.

Ifølge opplysninger Nettavisen publiserte i helgen, skal 23-åringen ha fortalt norsk politi at han hadde truffet Matapour i en moské i Oslo.

Fra tidligere er islamisten Arfan Bhatti siktet i saken. Han er pågrepet i Pakistan og ikke utlevert til Norge. Også to andre menn ble i fjor høst pågrepet og varetektsfengslet i saken.

Dømt i 2018

Russeren som mandag sitter i avhør, ble i 2018 dømt til ti måneders betinget fengsel for som 17-åring å ha laget en improvisert bombe i en leilighet på Grønland.

Året etter ble han utvist til Russland. Den gang uttrykte Politiets sikkerhetstjeneste (PST) en særlig bekymring for den unge mannen og opplyste at han var radikalisert og sympatiserte med ISIL.

I desember i fjor ble russeren pågrepet på Svinesund da han søkte asyl i Norge og hevdet at han ble utsatt for kidnapping og tortur i Russland.

Han har siden blitt holdt internert i påvente av en ny utsendelse fra Norge.

Powered by Labrador CMS