Lan Marie Berg (MDG) er for tiden i permisjon. Men mistillit mot MDG-byråden er ikke aktuelt å fremme før en høring om brudd på kommunens arbeidstidsbestemmelser er gjennomført. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Lan Marie Berg (MDG) er for tiden i permisjon. Men mistillit mot MDG-byråden er ikke aktuelt å fremme før en høring om brudd på kommunens arbeidstidsbestemmelser er gjennomført. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Mistillit mot Lan Marie Berg (MDG) settes på vent. Borgerlige partier vil ha høring først

� Alle kort må på bordet og derfor vil vi ha en høring om bruddene på arbeidsmiljøloven i Oslo kommune, før det eventuelt fremmes mistillitsforslag, sier Øystein Sundelin (H).

Publisert

Når Høyres gruppeleder Øystein Sundelin i bystyret sier "vi" sikter han til sitt eget parti, Venstre, KrF, Frp, Sp og FNB i Oslo bystyre.

Tirsdag hadde de seks partienes bystyregrupper felles møte om hvordan de skal forholde seg til funnene i en rapport fra kommunerevisjonen, som omhandler omfattende brudd på arbeidsmiljøloven i Oslo kommune.

— Kan ikke vri seg unna

Øystein Sundelin (H). Foto: Sturlason / Oslo kommune
Øystein Sundelin (H). Foto: Sturlason / Oslo kommune

Rapporten fra kommunerevisjonen avdekker at både miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG) og tidligere helsebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) har hatt for dårlig kontroll med brudd på arbeidsmiljøloven.

Begge byrådenes underliggende etater har sittet på oversikter over hvordan arbeidsmiljøloven har blitt brutt over tid, men uten at det har havnet på byrådenes bord. Ifølge kommunens rutiner er det enhver byråds ansvar å sikre god internkontroll på HMS-området, ifølge kommunerevisjonen.

— Vi ønsker en høring raskt. Der må byrådet legge alle kort på bordet, og ikke vri seg unna med halvsannheter, sier Øystein Sundelin til VårtOslo.

Høring utelukker ikke mistillit

— Men en høring utelukker vel ikke at også et mistillisforslag fremmes mot MDGs miljøbyråd Lan Marie Berg?

— Nei, det gjør det ikke. Men rekkefølgen her er viktig. Alle de borgerlige partiene har en felles forståelse av at vi via finansutvalget fremmer krav om en høring, sier Sundelin til VårtOslo.

� Rødt er mest opptatt av konstruktive endringer slik at Oslo kommune opptrer som en seriøs arbeidsgiver, sier Siavash Mobasheri (R). Foto: Arnsten Linstad
� Rødt er mest opptatt av konstruktive endringer slik at Oslo kommune opptrer som en seriøs arbeidsgiver, sier Siavash Mobasheri (R). Foto: Arnsten Linstad

NRK har i en rekke artikler rettet søkelyset mot brudd på arbeidsmiljøloven i Oslo kommune. NRKs kartlegging viser så langt at det har vært opp mot 250.000 brudd i Oslo kommune.

Byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Berg er for øyeblikket i fødselspermisjon. Arild Hermstad (MDG) vikarierer som byråd og kommenterer saken i Bergs fravær.

— I gang med å rette opp

— Det er bra at kommunerevisjonen har gått inn i saken. Det er positivt og viktig med offentlig oppmerksomhet rundt arbeidstid og kravene i arbeidsmiljøloven, skriver Arild Hermstad i en epost til NTB.

— Rapporten beskriver forhold vi har vært klar over en tid, og som vi er i gang med å rette opp. Etatene har hatt brudd på arbeidstidsbestemmelsene, og rapporteringen har ikke vært god nok. Dette er det tatt tak i, og vi ser klare resultater allerede, skriver vikarbyråden.

De seks partiene som nå krever en høring om bruddene på arbeidsmiljølovens bestemmelser har ikke flertall i bystyret. Rødt er jokeren i et eventuelt mistillitsforslag. Det er ikke flertall for å felle MDG-byråden uten Rødts stemmer i bystyret.

Og Rødt var ikke med på diskusjonene tirsdag som endte med å sette mistillit mot Lan Marie Berg på vent, og be om en høring først.

— Er dette bare politisk teater?

— Vi har ikke diskutert en høring i Rødts bystyregruppe. Så jeg kan ikke si hvordan Rødt stiller seg, svarer bystyrerepresentant og leder av Rødt Oslo, Siavash Mobasheri.

— Spørsmålet jeg umiddelbart stiller meg er hva som er formålet med en slik høring. Er dette bare for å lage politisk teater slik at de borgerlige kan dundre løs på det rødgrønne byrådet, spør Rødt-politikeren.

— Dersom vi hele tiden skulle gått løs på byråder som begår feil ville vi knapt fått gjort noen annet i Oslo-politikken. Høyre har helt glemt hvordan de selv opptrådte da partiet hadde byrådsmakt, sier Mobasheri til VårtOslo.

— Men en høring vil vel kunne gjøre at man får fakta på bordet?

— Som sagt må dette diskuteres i Rødts gruppe. Men vi er først og fremst opptatt av å få til konstruktive endringer. Endringer som gjør at Oslo kommune opptrer som en ansvarlig arbeidsgiver. Og dette er det Rødt jobber med nå i denne saken, sier Siavash Mobasheri.

Powered by Labrador CMS