Alenemor og student, Barbara Karolinssen (39) blir nektet overgangsstønad fra NAV. Dermed virker fremtiden brått mer usikker. Foto: Ka Man Mak
Alenemor og student, Barbara Karolinssen (39) blir nektet overgangsstønad fra NAV. Dermed virker fremtiden brått mer usikker. Foto: Ka Man Mak

Barbara Karolinssen fikk beskjed av NAV om å slutte på skolen

Publisert

Barbara Karolinssen (39) har ett år igjen av bachelorgraden i Business Administration på BI, men blir anbefalt av NAV Nordstrand å stanse utdanningen og finne seg en jobb. 

Merk: Saken er oppdatert 25. juli med flere detaljer om den økonomiske situasjonen til Barbara Karolinssen.

Begrunnelsen er blant annet at hun har utdanning fra før, som kan brukes i jobbmarkedet. 

I tillegg har hun blitt nektet sosialhjelp etter at hennes overgangsstønad blir stoppet. Hun mottar støtte fra lånekassen, som hun sier ikke er nok til å dekke alle kostnader. Og hun sier at det er vanskelig å skaffe en jobb som gjør at hun kan passe på datteren samtidig.

— Alt jeg ønsker er en forlengelse av min overgangsstønad slik at jeg kan få et tak over min datters hode, fortsette med utdanningen min, og finne en anstendig jobb, sier Karolinssen til VårtOslo.

Studenter har i utgangspunktet ikke rett på sosialhjelp, da økonomisk sosialhjelp ikke skal bidra til å finansiere høyere utdanning, skriver NAV Nordstrand i avslagsbrevet.

Barbara Karolinssen mottar også barnetrygd og barnebidrag, og har dermed inntekter som overstiger normen for sosial stønad.

Føler hun ikke blir hørt

— Jeg spurte saksbehandlerne hvordan det vil hjelpe min situasjon å slutte på skolen, når det betyr at jeg vil miste støtten fra lånekassen. Saksbehandlerne ville ikke høre på meg, og avfeide meg med at det var deres beslutning i saken og at jeg måtte slutte, sier Barbara Karolinssen til VårtOslo.

Utdanningen hennes her i Norge består av et videregående påbyggskurs i Informasjons- og datateknologi, mens hun fra hjemlandet har høyere utdanning og flere grader innen IT. Barbara har ikke brukt sin IT utdanning siden 2007.

— Med videreutdanning vil jeg bli mer attraktiv i dagens jobbmarked. Men de hører ikke på meg, legger hun til.

Leter etter billigere bosted

Karolinssen, som opprinnelig er fra Sør-Afrika, flyttet til Norge i 2007 og bor i Brattlikollen med datteren sin. Barnefaren har ikke fast jobb, og kan ikke støtte dem.

Som en følge av at hun er aleneforsørger, og ikke har hatt mulighet til å jobbe på grunn av studiene, har hun i en periode mottatt overgangsstønad fra NAV.

I slutten av september stopper utbetalingene, og hun må lete etter et billigere bosted for henne og datteren. Hun har prøvd å søke bostøtte fra NAV, men fått avslag.

— Jeg vet ikke hva som vil skje med oss til høsten. Håper vi finner en bolig i nærheten, slik at datteren min slipper å bytte skole. Jeg aner ikke om jeg kan fortsette på BI.

Vanskelig å finne jobb

Barbara gjennomførte nylig NAVs jobbsøkerkurs og fikk arbeidspraksis i et shipping- og logistikkselskap i Drammen, men fikk ikke jobbe videre etter endt praksis.

— Jeg var i praksis med en gutt som fikk sjansen til å jobbe ombord i et skip. Jeg lurte på hvorfor jeg ikke fikk det også, vi skulle jo lære det samme.

Gutten fikk jobben fordi han snakket bedre norsk og skulle studere videre innen shipping, kan Barbara fortelle.

Dårlig behandling av arbeidsgiverne

— Jeg sendte mange søknader til ulike selskaper i Oslo etterpå. Bare ett av dem svarte og var interessert i mine ferdigheter og bakgrunn. Så sa de at det manglet bilde på CVen min.

Jeg spurte om det var viktig hvordan jeg så ut. De sa ja, fordi de ønsker å matche CVen til ansiktet. Så sendte jeg dem et bilde, og hørte aldri fra dem igjen.

— Jeg håper å få en jobb, slik at jeg kan være økonomisk selvstendig og støtte datteren min. Akkurat nå føles det som at hodet er under vann.

Powered by Labrador CMS