Fraråder folk å dra til Rådhusplassen i kveld: — Vi kan ikke garantere for sikkerheten, sier stabssjef Martin Strand ved Oslo politidistrikt.

Politiet ber folk droppe Pride-markering på Rådhusplassen. PST mener terrortrusselen er for stor

En uavklart trusselsituasjon gjør politiet anbefaler at kveldens Pride-arrangement på Rådhusplassen avlyses. — Vi kan ikke garantere for sikkerheten, sier Oslo-politiets stabssjef.

Publisert

Til Aftenposten opplyser politiet at årsaken til at de anbefaler å ikke avholde markeringen, er at det opprinnelig var skissert et mindre arrangement enn det som nå ligger til grunn for vurderingen.

— Vi kan ikke garantere for sikkerheten. Derfor anbefaler vi at det ikke blir gjennomført, sa Martin Strand, stabssjef ved politiet i Oslo på en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Har ikke kontroll på trusselbildet

Han sier politiet ble kjent med arrangementet søndag kveld. Da ble de fortalt at det skulle være et mindre arrangement.

— Så ser vi at det blir flere og flere som melder seg på. Vi vet at dette kan bli stort, og så lenge vi har en så uavklart trusselsituasjon kan vi ikke anbefale at det gjennomføres, sier Strand.

Terrortrusselen vurderes fortsatt som «ekstraordinær», ifølge PST.

— Det trusselbildet vi står overfor får vi ikke gjort noe med, og derfor kan vi ikke anbefale å gjennomføre. Hadde vi hatt kontroll på trusselbildet, hadde det vært greit å gjennomføre.

— Sitter på forskjellig bilde

— Vi håper at publikum forholder seg til vår anbefaling, sier stabsjefen i Oslo-politiet.

— Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) gikk tidligere ut i mediene og ba flest mulig delta i markeringen. Hva tenker du om den uttalelsen sett i lys av dette her?

— Det er det her som er litt vanskelig. Vi sitter på litt forskjellig bilde og skulle kanskje snakket bedre sammen før det. Men med det trusselbildet vi har nå, så kan vi ikke anbefale gjennomføringen av arrangementet, sa Strand.

Leder for Arbeiderpartiets homonettverk Jon Reidar Øyan la ned blomster på åstedet for fredagsnattas terrorangrep.

Raymond Johansen skrev kort tid etter politiets pressekonferanse en Facebook-melding der han ber folk om å følge politiets råd.

— I ettermiddag har politiet kommet med nye råd, og bedt Oslo Pride utsette sitt arrangement på Rådhusplassen i kveld. Dette tar Oslo kommune til etterretning, og som byrådsleder ber jeg folk følge politiets råd, skriver han.

Kritisk til politiets kommunikasjon

Rådet fra politiet møter kritikk fra lederen av Arbeiderpartiets homonettverk, Jon Reidar Øyan.

— Hva hadde de trodd? At arrangementet bare skulle bli en bitte liten samling av mennesker? Det er jo helt åpenbart at et slikt arrangement kommer til å samle flere titusener av mennesker, sier han til Dagbladet.

Øyan mener politiet burde forutsett dette da initiativet til markeringen kom søndag, og at politiets kommunikasjon skaper usikkerhet og utrygghet.

Powered by Labrador CMS