Klimaaktivister plasserte en stor rosa blekksprut på Arbeidersamfunnets Plass utenfor Arbeiderpartiets landsstyremøte i Samfunnssalen.

Møtte opp med fem meter høyt oppblåsbart dyr

Miljøaktivister la beslag på Arbeidersamfunnets plass i sentrum i forbindelse med Arbeiderpartiet sitt landstyremøte. Inne i Samfunnssalen var imidlertid partiets dårlige valgresultat fokus.

Publisert

«I dag holder Arbeiderpartiet sitt landsstyremøte. Politikerne som ankom Samfunnssalen i Oslo for å delta, ble møtt av 19 Greenpeace-aktivister og en fem meter høy blekksprut, i protest mot partiets ønske om gruvedrift på havbunnen», skriver Greenpeace Norge i et innlegg på egne nettsider

Bes tenke seg om

«Blekkspruter er blant artene som kan oppleve at deres hittil urørte leveområder blir gjort om til enorme gruver dersom planene til Arbeiderpartiet fortsetter», forklarer miljøorganisasjonen videre om valget av det oppblåsbare dyret de frontet aksjonen med under slagordet «The seabed is my home, don’t destroy it». 

– Denne høsten har Arbeiderpartiet sjansen til å tenke seg om en gang til. Det er ikke for sent å stoppe planene om å gjøre Arktis til en prøvekanin for en ny destruktiv næring, uttaler Haldis Tjeldflaat Helle, rådgiver for gruvedrift på havbunnen i Greenpeace Norge, i en pressemelding i forbindelse med Oslo-protesten mot regjeringspartiet og regjeringens mineralstrategi som åpner for gruvedrift på havbunnen.

Stortinget skal behandle saken i høst, og Greenpeace krever altså at Arbeiderpartiets landsstyre snur i saken.

Annet fokus

Samfunnssalen var det på sin side Arbeiderpartiets dårlige resultat i høstens kommunevalg som var fokus under landsstyremøtet. 

I Oslo har ikke partiet med sine 18,4 prosent sett lavere oppslutning siden krigen – Høyre med sine 32,6 prosent ble nesten dobbelt så store. 

Avtroppende byrådsleder Raymond Johansen, var blant dem som befant seg i salen. På landsbasis ble Høyre Norges største parti for første gang siden 1924.

Avtroppende byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, under mandagens møte der Arbeiderpartiets dårlige valgresultat var tema.

Jubel blant sine egne

– Jeg vil være helt ærlig og si: Valget ga samlet sett et altfor dårlig resultat for Arbeiderpartiet. Det er også samlet sett mitt ansvar, sa statsminister og partileder Jonas Gahr Støre da han talte til landsstyremøtet i partiet mandag formiddag.

Da han en halvtimes tid senere takket for seg, var det til stående applaus og med tilløp til jubelscener i Folkets Hus

– Situasjonen er alvorlig, erkjente partileder Jonas Gahr Støre på talerstolen under Arbeiderpartiets landsstyremøte i Samfunnssalen i Oslo.

Sier ikke «krise»

– Jeg forstår at mange kaller det en krise. Jeg erkjenner også at situasjonen er alvorlig. Det er for å forstå hvorfor valget gikk slik det gikk at vi er samlet i dag, sa Støre, som selv ikke gikk lenger i ordbruken enn å fastslå at «situasjonen er alvorlig».

Før oppvaskmøtet mandag har flere uttalt seg kritisk til at partisekretær Kjersti Stenseng og resten av Ap-ledelsen ikke vil bruke karakteristikken «krise» om situasjonen etter det historisk dårlige valgresultatet.

Under talen til landsstyret mandag gikk Støre gjennom en liste av undersøkelser både eksternt og internt i partiet, som skal kartlegge årsakene til det dårlige valgresultatet.

Evalueringen skal pågå til slutten av november. Da skal alt oppsummeres.

Powered by Labrador CMS