Skulpturprosjektet 'Monument to a fence' av Lisa Pacini lanserer på Anette Thommesens plass på torsdag. Foto: Interkulturelt Museum
Skulpturprosjektet "Monument to a fence" av Lisa Pacini lanserer på Anette Thommesens plass på torsdag. Foto: Interkulturelt Museum

Kunstner setter opp gjerde mellom fattige og rike i Oslo

Publisert

Lisa Pacini ønsker å utfordre folks frykt for annerledeshet med verket "Monument to a fence". Skulpturen settes opp mellom Bjørvika og Grønland.

Lanseringen av skulpturen skjer førstkommende torsdag på Anette Thommessens plass, og foregår i regi av Interkulturelt Museum.

Plasseringen er ikke tilfeldig.

– Annette Thommessens plass markerer forbindelsen mellom Grønland og Bjørvika. Med Akrobaten bro forbindes de fattigste og rikeste områdene i Oslo, skriver kunstner Lisa Pacini om sitt eget verk.

Stadig mer aktuelt

Kunstneren skriver videre at hun ønsker å utfordre de fysiske og mentale grensene som skapes mellom folk gjennom å spille på frykt for annerledeshet. Et tema hun mener blir stadig mer aktuelt med økt migrasjon, radikalisering og islamfiendlighet. Hun trekker også linjene tilbake til Annette Thommessen, som i 1984 stiftet Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS).

Skulpturprosjektet har fått støtte av Oslo kommune, Norske Billedkunstnere og Bjørvika utvikling. Entra eiendom har samarbeidet og gitt tillatelse til å sette statuen opp på Anette Thommessens plass.

Mye fordommer i Oslo

Interkulturelt Museum jobber for tiden med å tematisere fordommer gjennom deres utstillinger og aktiviteter. I forbindelse med utstillingen Typisk dem ble ungdommer fra hele Oslo intervjuet om fordommer. Der kom det fram at det er mye fordommer knyttet til økonomi og geografi i Oslo.

– Her i området opplever vi fordommer mellom Bjørvika og Grønland, og vi foreslo derfor Anette Thommessens plass som et sted å plassere en skulptur som nettopp peker på barrierene fordommer skaper, skriver seniorkurator Annelise Rosemary Bothner-By i en mail.

Etter lanseringen av "Monument to a fence" blir det omvisning i Pacinis installasjon "You are never alone" på Interkulturelt Museum.

Utstilt på Høstutstillingen

Den amerikanske kunstneren Lisa Pacini står bak verket. Hun har bodd og jobbet i Norge i nesten 30 år.

Pacini er tilknyttet kunstnergruppa Vandaler forening på Lille Tøyen. Hun er også en av grunnleggerne av det feministiske kunstprosjektet First Supper Symposium. Kunsten hennes har blitt vist flere steder i Europa og USA, og her hjemme har verkene hennes blant annet blitt stilt ut på Høstutstillingen og Henie Onstad Kunstsenter.

Powered by Labrador CMS