Aksjonistene Joachim Skahjem og Anne Klenge fra Stopp oljeletingen griset til Monolitten og flere skulpturer i Vigelandsanlegget 18. november. Her venter de på politiet etter aksjonen.

Aktivistene som malte Monolitten må møte i retten til uka: – Ville slå alarm

En mann og en kvinne i midten av 20-årene helte maling på Monolitten og seks andre skulpturer i Frognerparken. – Min klient vil forklare i retten at protesten var nøye planlagt og fredelig i sin natur. Hensikten var aldri å skade statuene.

Publisert

Fredag 18. november 2022 ca. kl. 11.30 helte de to klimaaktivistene i fellesskap oransje maling på det fredede kulturminnet Monolitten og seks andre skulpturer på Monolittplatået. 

De malte med pensel på sokkelen til Monolitten noe som etterlot spor av maling som ikke har latt seg fjerne.

De to aktivistene skal ha representert aksjonistgruppen Stopp oljeletinga og står tiltalt for forsettlig eller grovt uaktsomt å ha voldt betydelig skade på kulturminner av særlig nasjonal eller internasjonal betydning.

Strafferammen for brudd på denne paragrafen er inntil seks års fengsel.

I november 2022 tilgriset to aksjonister fra Stopp oljeletinga Monolitten med oransje maling. De krever umiddelbar stans i all leting etter ny olje og gass på norsk sokkel.

– Styrer mot sosial kollaps

De to opplyste i en pressemelding den 18. november, samme dag som aksjonen ble gjennomført, at malingen var ment som en reaksjon på det de mente var et skuffende klimatoppmøte i Egypt.

Advokat Cecilie Nakstad representerer Anne Klenge, en av de to aktivistene. Nakstad opplyser følgende til VårtOslo om bakgrunnen for aksjonen: 

– Samtidig med klimaforhandlingene i Egypt ble det satt i gang klimaprotester i tre forskjellige byer i Europa. Bare noen dager tidligere hadde FN-sjefen uttalt at ‘vi er på vei til et klimahelvete med foten fortsatt på gasspedalen.

Oslo 20181003.Cecilie Nakstad er forsvarer for den siktede 28-åringen i Young Guns saken. 19. august i år ble det løsnet skudd fra en bil mot en annen bil på Haugenstua i Oslo. Politiet mener det 28-årige Young Guns gjengmedlemmet skjøt mot personene i den andre bilen, med hensikt å drepe.
– Mine klienter deltok i en fredelig protest i Vigelandsparken i håp om at det ville slå alarm om Norges politikk og den fortsatte utbygging av fossilt brensel, sier advokat Cecilie Nakstad.

– Konfrontert med en slik virkelighet og med et berettiget inntrykk av at bekymringene deres blir ignorert, valgte mine klienter å delta i en fredelig protest i Vigelandsparken i håp om at det ville slå alarm om Norges politikk og den fortsatte utbygging av fossilt brensel.

– Skulle aldri skade statuene

Ifølge advokat Nakstad, var det aldri meningen å skade statuene.

– Min klient vil forklare i retten at protesten var nøye planlagt og fredelig i sin natur. Aktivistene hadde testet malingen på ulike underlag, blant annet steiner, og valgte å bruke vannløselig maling som er lett å fjerne. Hensikten var aldri å skade statuene. 

– Hensikten var og er å slå alarm om Norges fortsatte utvinning av fossilt brensel. Med denne aksjonen mener min klient at de forsvarer grunnleggende menneskerettigheter, noe som bekreftes av Menneskerettighetsdomstolens siste klima-avgjørelse.

Advokat Trygve Staff, som representerer Joachim Skahjem, har ikke svart på VårtOslos henvendelser.

Akttivistene er også tiltalt for å ha unnlatt å rette seg etter pålegg om å fjerne seg, gitt av politiet.

Saken kommer opp for Oslo tingrett den 23. og 24. april.

Powered by Labrador CMS