Demonstrasjon for samtykkelov foran Stortinget.
Voldtekt er ikke sex, sa tusenvis av mennesker foran Stortinget.

Krav om samtykkelov: – Dere har sett meg grine på video. Det var ikke sånn jeg hadde tenkt til å bli kjendis

Fremmøtet var stort og tårene satt løst blant tusenvis av demonstranter da den ene sterke beretningen etter den andre om seksuelle overgrep lød utover Eidsvolls plass, den mest symboltunge plassen for ytringsfrihet i Norge.

Publisert

– HVA VIL VI HA?

– SAMTYKKELOV!

– NÅR VIL VI HA DET?

– NÅ!

Slagordet om samtykkelov runger utover Eidsvolls plass gjentatte ganger torsdag ettermiddag.

Flere tusen oppmøtte krever en reell samtykkelov, en lov som anerkjenner at man er seksuelt utilgjengelig inntil det er gitt frivillig samtykke til sex.

tilde grafsrønningen
Helsearbeider-lærling Tilde Grafsrønningen krever en samtykkelov NÅ!

Opplevde frys-reaksjon

Konferansier Sigrid Bonde Tusvik, selv en kjent forkjemper for samtykkelov, åpner engasjert et tettpakket program med appeller.

Influenser Anine Olsen holder et flammende innlegg om hvor mange som utsettes for seksuelle overgrep og behovet for en samtykkelov.

Sigrid Bonde Tusvik ledet demonstrasjonen for en samtykkelov.
Sigrid Bonde Tusvik ledet demonstrasjonen for en samtykkelov.

Patricia Kaatee redegjør for hvorfor Amnesty International mener anbefalingene fra Straffelovrådet ikke er gode nok; blant annet at utvalget ikke tar hensyn til at musklene i kroppen kan bli paralysert under voldtekten, såkalt frys-reaksjon.

Kaatee viste til nyere forskning, fra Det Karolinske instituttet i Stockholm, der hele 70 prosent av kvinnene som oppsøkte voldtektsmottak etter overgrep, oppga å ha opplevd en frys-reaksjon da de ble utsatt for overgrepet.

Fetisha Williams med følge
Influenser Fetisha Williams med følge tok turen til aksjonen foran Stortinget.

Kjempet imot overgriperen

Sara Heiervang, samtykkelov-kampanjens ansikt utad, spør demonstrasjonen. – Hvor mange kvinner lever i dag takket være frysresponsen? Det er nok ikke få, legger hun til.

Heiervang forteller om en venninne hun traff gjennom organisasjonen NOK, som først i år klarte å være glad for sin frysrespons. Venninnen hadde lest om en 16 år gammel jente i Storbritannia som hadde blitt drept da hun forsøkte å kjempe imot sin overgriper.

Sara Heiervang og Einar Heiervang, under demonstrasjon foran Stortinget, om samtykkelov
Samtykkelovens ansikt utda, Sara Heiervang (til venstre), og hennes far, Einar Heiervang (med boblejakke), holdt følelsesladete appeller foran tusenvis.

Vi trenger en reell samtykkelov nå! krever hun.

– Dere har sett meg grine

Saras far, Einar Heiervang, er like følelsesladet som datteren i sin appell.

– Det er jeg som er pappaen til denne flotte jenta. Dere har sett meg grine på video. Det var ikke sånn jeg hadde tenkt til å bli kjendis, sier han, før han begynner å gråte.

Han forteller at datteren først i fjor klarte å åpne seg for ham om overgrepet. Da hadde hun båret på den vonde opplevelsen i fem år.

Einar Heiervang, under demonstrasjon foran Stortinget, om samtykkelov
Einar Heiervang under demonstrasjon foran Stortinget, om samtykkelov

– Sara er spesiell for meg, slik jeg tror de fleste barn er for sine foreldre. Når noe sånt hender, gjør det utrolig vondt, også for oss.

Far Heiervang appellerer til en rekke ministre om å gjøre mer.

– Justisminister Emilie Mehl, hvor er loven som skal gi døtrene våre beskyttelse?

Frida Marie Grande demonstrerer for samtykkelov.
Frida Marie Grande (i hvitt) har i flere sammenhenger markert seg for en samtykkelov.

Samler historier om overgrep

1000historier.no samler inn beretninger om seksuelle overgrep

Over høyttalerne får de oppmøtte foran Stortinget vite at nettsiden 1000historier.no nettopp er lansert, en fortsettelse av kampanjen @1000historier på Instagram.

Initiativet samler inn historier om seksuelle overgrep, og samler også inn underskrifter i forsøk på å få til en rekke endringer for å få bukt med de høye tallene på seksuelle overgrep.

Bak 100historier.no står Christina Fraas, Sofie Frøysaa, Frida Marie Grande og Natalina Heia.

Demonstrasjon for samtykkelov foran Stortinget.
Sex uten samtykke er voldtekt, sa flere plakater.

Gråt hele natten

Også stortingsrepresentantene Else Marie Rødby (SP) og Hadia Tadjik (AP) holder engasjerte innlegg om samtykkelov.

De tilstedeværende blir gjort kjent med Jonathan som opplevde at kroppen ikke lystret da en jente som var mindre enn han i størrelse forgrep seg på han. Han fikk en «ute-av-seg-selv» opplevelse og klarte ikke å gjøre motstand.

Etter overgrepet lå Jonathan våken og gråt hele natten uten å klare å røre seg, og han hadde mest lyst til å hoppe foran et tog. Voldtekt diskriminerer ikke, avsluttes fremføringen av Jonathans historie.

Influenser Anine Olsen holder appell
Influenser Anine Olsen holder et flammende innlegg.

Beretninger om ensomhet

Historiene til Maria, Alex og Jasmine er også vonde. Det er beretninger om å være helt alene når henleggelsen fra politiet kommer elektronisk, om ønsket om å ta sitt eget liv, om fortvilelse, ufrivillig sex i flere timer.

Etter at programmet er avsluttet, blir mange værende lenge på Eidsvolls plass. Ropene gjaller gang på gang foran Stortinget: – HVA VIL VI HA? SAMTYKKELOV! NÅR VIL VI HA DET? NÅ!

Demonstrasjon for samtykkelov foran Stortinget.
Mange ble igjen etter at demonstrasjonen var over.
Powered by Labrador CMS