Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) demonstrerer smittevernregler i praksis. Han kaller utspillet fra Høyre-ordfører Torgeir Dahl i Molde et «usmakelig» angrep på Oslo-folk.

- Tarvelig, smålig og kunnskapsløst. Molde-ordfører får hard medfart etter korona-angrep på oslofolk og Raymond Johansen

Molde-ordfører Torgeir Dahl (H) satte sinnene i kok da han lurte på om oslofolk kan smittevernregler og om byrådet er skikket til å styre under koronapandemien. Nå får han kraftig motbør og forsvares heller ikke av Høyres partileder og statsminister Erna Solberg.

Publisert

Det var i VG Moldes ordfører Torgeir Dahl (H) sa han er «lite imponert» over koronainnsatsen i Oslo.

— Det ser ut til at Oslo aldri får kontroll på smitten. Jeg merker meg at det stadig er et høyt smittetrykk i Oslo, som forplanter seg ut i landet. Det er naturlig fra mitt perspektiv å spørre byrådet i Oslo om de ikke klarer å gjøre jobben sin skikkelig eller om innbyggerne ikke klarer å følge reglene, sier Høyre-ordføreren.

— Tenk å være ordfører og lire av seg sånt

Nå reagerer flere oslopolitikere. En av dem er Arbeiderpartiets bystyrerepresentant Jon Reidar Øyan.

— Et tarvelig, smålig og kunnskapsløst utspill fra Høyre-ordføreren! Tenk å være voksen ordfører og lire av seg noe sånt uten å ha fire måneders lockdown-hjernegrøt å skylde på engang, skriver Øyan på VårtOslos Facebook-side.

— Det er naturlig fra mitt perspektiv å spørre byrådet i Oslo om de ikke klarer å gjøre jobben sin skikkelig eller om innbyggerne ikke klarer å følge reglene, sier Molde-ordfører Torgeir Dahl (H).

Jon Reidar Øyan får følge av bystyrerepresentant Arne Haabeth i MDG, som på sin egen Fb-side poengterer at han er født i Rosenes by.

— Jeg et født og oppvokst i Molde. Frænavegen og Sandvegen. Rett opp bakken for bokhandel Dahl. Ordføreren i Molde får meg dog nå til å nærmest skamme meg, skriver Haabeth.

Høyre-topp: — Oslofolk gjør så godt de kan

— Kjære Torgeir Dahl, du imponerer greit lite nå. Du kjenner ikke til Oslo. Du er ordfører i en ganske annen by, ja et ganske annet samfunn faktisk, enn det Oslo er. Du aner åpenbart ikke hva du snakker om. Hadde jeg kjent deg personlig hadde jeg rett og slett kalt deg en "tosk", men jeg skal la være, skriver MDG-politikeren i Oslo bystyre.

— Et tarvelig, smålig og kunnskapsløst utspill fra Høyre-ordføreren! Tenk å være voksen ordfører og lire av seg noe sånt, sier Jon Reidar Øyan (Ap) og Molde-ordførerens korona-angrep på Oslo.

Høyres gruppeleder i Oslo bystyre, Anne Haabeth Rygg, vil ikke direkte kritisere partifellen og ordføreren i Oslo. Men hun forsvarer ikke angrepet på hverken oslofolk eller byrådet.

— Jeg skjønner at han er frustrert over korona, og at det kan boble over når man begynner å bli lei. Men vi er lei vi i Oslo og. Jeg tror folk i andre deler av landet må skjønne at det har vært strenge restriksjoner i Oslo og at de aller fleste gjør så godt de kan, sier Anne Haabeth Rygg til VårtOslo.

Forsvares heller ikke av Erna Solberg

— Dahl må huske at oslofolk følger smittevern så godt de kan. Vi jobber alle for å få ned smittetallene. Det må han ha med seg når han kommer med denne frustrasjonen, sier Høyres fremste oslopolitiker om partifellen i Molde.

Heller ikke Torgeir Dahls partileder og landets statsminister kommer Molde-ordføreren til unnsetning etter angrepet på byrådet og oslofolk generelt.

— Norge står i en krevende situasjon med økende smitte flere steder, og vi har et godt samarbeid med kommunene om håndteringen av pandemien, sier Erna Solberg (H) til NTB.

Også hun trekker fram at folk og bedrifter i Oslo har levd under strenge tiltak i lengre tid.

— Jeg håper at de nye tiltakene kan få smitten ned, slik at vi kan ta hverdagen tilbake, sier statsministeren, uten å svare direkte på NTBs spørsmål om hvorvidt hun er enig med Høyre-ordføreren i Molde.

— Usmakelig angrep på oslofolk

Molde har om lag 32.000 innbyggere fordelt på rundt 1.400 kvadratkilometer landområde. Folketallet er nesten det samme som Oslos bydel Bjerke. Der bor det 33.000 mennesker fordelt på litt under åtte kvadratkilometer.

I Molde bor det litt mer enn 22 personer per kvadratkilometer. I bydel Bjerke bor det 4.125 personer på hver kvadratkilomter.

Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) kaller selv utspillet et «usmakelig» angrep på Oslo-folk.

— Molde er en by med litt over 30.000 innbyggere, Oslo har snart 700.000. Koronaviruset trives mye bedre i storbyer som Oslo enn i mindre byer. Så sammenligningen av Oslo og Molde faller på sin egen urimelighet, sier Johansen.

— Regjeringen ga fripass til industrilobbyister

Byrådslederen mener Oslo er en av storbyene i Europa som har håndtert pandemien best, med færre smittede og færre dødsfall enn de fleste andre storbyer.

– Når smitten har økt i Oslo, skyldes det som regel smittebølger ute i Europa og manglende tiltak mot importsmitte. Det er faktisk akkurat det vi ser nå, det er den importerte, britiske varianten som nå sprer seg, sier byrådslederen.

— Det er godt kjent at Dahls egen regjering ga romslige fripass til industrilobbyister som var avhengige av utenlandsk arbeidskraft, fremfor å sikre grensene og gi vanlige folk beskyttelse mot importerte varianter av viruset, sier Raymond Johansen.

– I Oslo har vi merket konsekvensene og levd med svært strenge tiltak svært lenge, understreker hovedstadens byrådsleder.

Powered by Labrador CMS